«اجلاس بینالمللی خلع سلاح و عدم اشاعه سلاحهای هستهای» با شعار «انرژی هستهای برای همه؛ سلاح هستهای برای هیچکس» روزهای شنبه و یکشنبه (۲۸ و ۲۹ فروردین) در تهران برگزار شد. بنا بر گزارش رسانههای ایران، «حدود ۴۰ میهمان خارجی در سطح وزیر خارجه، معاونین وزرای خارجه و نمایندههای سازمانهای منطقهای و بینالمللی» به این کنفرانس دعوت شده بودند.
اکثر ناظران بینالمللی براین نظر بودند که هدف اصلی مقامهای ایران از برگزاری این اجلاس، دور کردن توجه جامعه جهانی از نگرانیهای تشدیدیابنده درباره برنامهی اتمی ایران است.
روزنامه آلمانی «زود دویچه سایتونگ» از همین زاویه به اجلاس تهران نگاه کرده و نوشته است: «اگر ایران امیدوار بود که با برگزاری این اجلاس توجهها را از برنامهی اتمی مشکوک خود منحرف و به سوی سلاحهای اتمی اسرائیل و تلاشهای ناکافی آمریکا درباره خلع سلاح اتمی جلب میکند، باید گفت تلاش بیهودهای بوده است».
به نوشته زود دویچه سایتونگ، حتی روسیه نیز که در سطح معاون وزیر خارجه در کنفرانس تهران حضور یافته بود، اسیر تبلیغات دولت ایران نشد. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در پایتخت ایران به صراحت اعلام کرد، حتی اگر کرملین به اندازهی واشنگتن در تشدید تحریم ایران عجلهای نداشته باشد، در ارتباط با برنامهی اتمی ایران تحملاش به سر آمده است.
زود سایتونگ نوشته است، سخنرانیهای پرهیجانی که محمود احمدینژاد، رئیس جمهور و منوچهر متکی، وزیر خارجه و همچنین علی خامنهای، رهبر روحانی ژریم ایران در کنفرانس تهران ارائه کردند، در برخی کشورهای خاورمیانه خریدار دارد. اما در دیگر کشورها، فحاشیهای مقامهای ایران علیه آمریکا و اسرائیل فقط با سر تکان دادنهای تاسفآور مواجه میشود. این اظهارات، به عقیده زود دویچه سایتونگ، به دیگر مواضع ایران نیز که بهحق هستند، آسیب میزنند.
«نمایش سیاسی»
«اشپیگل آنلاین»، پایگاه اینترنتی هفتهنامه «اشپیگل» اجلاس تهران را یک «نمایش سیاسی» توصیف میکند که «آخرین برآمد یک رژیم بدون پشتوانه بهنظر میرسد».
گزارشگر اشپیگل آنلاین از قول مهدی آخوندزاده، دبیر اجلاس نوشته است که «۷۰ کشور دعوت ایران برای شرکت در اجلاس را پذیرفتهاند.» آخوندزاده همچنین ادعا کرده که این کنفرانس واکنشی در برابر اجلاس واشنگتن و در برابر آن نیست. اما گزارشگر اشپپگل آنلاین نوشته است، اجلاس تهران از همان آغاز بر علیه غرب و آمریکا هدفگیری شده بود.
آیتالله خامنهای در پیام خود به اجلاس، ایالات متحده آمریکا را «تنها مجرم اتمی جهان» خواند که «به دروغ خود را مدعی مبارزه با گسترش سلاح اتمی معرفی میکند». احمدینژاد نیز فعالیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ناموفق خواند و با حمله شدید به آمریکا و اسراییل، خواهان لغو عضویت آمریکا در شورای حکام شد.
نکتهی دیگری که توجه گزارشگر اشپیگل آنلاین را جلب کرده، حضور خبرنگاران خارجی در اجلاس تهران بود. بنابراین گزارش، خبرنگارانی اجازه ورود به تهران و شرکت در اجلاس خلع سلاح یافته بودند که پس از انتخابات ۲۲ خرداد، اجازه اقامت آنها در ایران لغو شده بود. گزارشگر اشپیگل نوشته است، البته اگر همین خبرنگاران حاضر در کنفرانس برای مصاحبه با یکی از منتقدان رژیم، اقدامی میکردند بلافاصله از سوی وزارت ارشاد متوقف میشدند.
به نوشته اشپیگل آنلاین رژیم ایران با دعوت ۲۰۰ خبرنگار و نمایندهی رسانهی خارجی به تهران، در تلاش بود که نشان دهد که اوضاع در ایران کاملا عادی شده است. این قصد حکومت ایران در کنفرانس مطبوعاتی روز یکشنبه وزیر ارشاد با خبرنگاران خارجی شرکتکننده در اجلاس تهران نیز کاملا پیدا بود. وزیر ارشاد ادعا کرد «ایران کشوری آزاد برای خبرنگاران خارجی است».
عالیرتبهترین مقامهای شرکتکننده در اجلاس تهران، وزیران خارجه سوریه و عمان بودند. از آژانس بینالمللی انرژی اتمی که طرف اصلی مناقشهی اتمی با ایران است، تنها یک خانم، که بازرس سادهی آژانس است، در تهران حضور یافته بود. در فهرست شرکتکنندگان در اجلاس تهران، آلمان نیز قرار داشت. در فهرست مدعوین نام آلمان در ردیف ۱۸ بعد از فرانسه و قبل گرجستان ثبت شده بود، اما کسی از سفارت آلمان در اجلاس حاضر نشد.
گزارشگر اشپیگل آنلاین از قول دپیلماتهای غربی در تهران نوشته است، اجلاس خلع سلاحی که برگزارکنندهی آن مظنون و متهم به ساخت بمب اتمی است، بیش از هر چیز«اجلاس سران گستاخها» بود.
دویچه وله