غباری که فوران آتشفشان ایسلند در هوا پخش کرده، موجب لغو پروازها، به ویژه در شمال غربی اروپا شد
لغو پروازها زیان هنگفتی به اقتصاد اروپا وارد کرده است. علاوه بر مسافران، بسیاری از اجناس فاسدشدنی نیز روی زمین ماندهاند. برخی برآوردها از زیان روزانه یک میلیارد یورو بر اقتصاد آلمان حکایت دارند. این اما همه ماجرا نیست.
وزیر اقتصاد آلمان با نگرانی تأیید میکند که غبارهای برخاسته از آتشفشان ایسلند، «آسیب بسیاری بر دادوستدهای اقتصادی وارد کرده است». به گفتهی وی، وقتی یکی از حلقههای زنجیره اقتصادی در جهان حذف میشود، «مشکلات جدی بروز میکنند».
راینر برودرله (Rainer Brüderle) در پی جلسهای که با نمایندگان صنایع داشت، از کشورهای اروپایی خواست تا محدودیتهای پرواز را دستکم در شب لغو کنند. علاوه بر این وزارت، حملونقل آلمان محدودیت تردد خودروهای سنگین و باری در آخر هفته را نیز لغو میکند. به گفتهی دستاندرکاران صنعت، زیان ناشی از لغو پروازها در روزهای گذشته، چندین برابر آسیبی بوده که حوزه صنعت پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در آمریکا متحمل شد.
حدود ۴۰ درصد صادرات آلمان از راه هوایی صورت میگیرد. صنعتگران هشدار میدهند که برای جلوگیری از توقف تولید باید راههای جایگزین اندیشیده شوند یا پروازها در ارتفاعی صورت گیرند که دید بهتری وجود دارد.
نوجوانی که به یک مرکز امدادرسانی منتقل شده است - مردم مناطق اطراف آتشفشان در ایسلند مجبور به ترک خانههای خود شدند
پروازهای باری و پستی از جمله بخشهایی هستند که به شدت آسیبپذیرند. کارشناسان بر این عقیدهاند که در حال حاضر تنها حدود ۴۰ درصد اجناس به مقصد میرسند. بسیاری از صنایع، ذخیرهی کوچکی دارند و تولید آنها به دریافت محمولههای جدید وابسته است. لغو پروازها میتواند این بخش را با خطر تعطیلی تولید مواجه کند. بهعنوان مثال خودروساز "BMW" آلمان برای شعبهی خود در کارولینای جنوبی در آمریکا با مشکل قطعات مواجه شده است.
صادرکنندگان اقلام فاسدشدنی نیز زیان سنگینی متحمل شدهاند. صادرکنندگان آفریقایی گل و گیاه یا میوه و سبزیجات تازه به اروپا، از این جمله هستند.
کارشناسان اقتصادی هنوز پیشبینیهای خود در مورد رشد اقتصادی اروپا را تغییر ندادهاند، چون به آغاز سریع پروازها امیدوارند. مدیر "مؤسسه کار و اقتصاد" در آلمان هشدار میدهد که لغو پروازها برای چند هفته، میتواند رشد اقتصادی آلمان در سال جاری را تا یک درصد کاهش دهد.
غبار آتشفشان در سوپرمارکتها
تصویری از فرودگاه فرانکفورت آلمان
برخی از حوزههای اقتصادی هستند که ارتباط گستردهای با بخش هوایی ندارند و لغو پروازها تأثیر چندانی بر فعالیتهایشان نمیگذارد. بهعنوان مثال، به گفتهی سخنگوی "انجمن تجارت آلمان"، اجناس سوپرمارکتها تا کنون کامل تأمین شدهاند. تنها از گلهایی که از کشورهای آفریقایی به بازار آلمان میرسیده، خبری نیست. به گفتهی کایی فالک، در تأمین مایحتاج روزانه مردم مشکلی وجود ندارد.
سخنگوی بزرگترین فروشگاه زنجیرهای مواد غذایی آلمان (EDEKA) نیز میگوید، پروازها تأمینکننده بخش ناچیزی از مایحتاج این حوزه هستند. بزرگترین بخش اجناس از راههای زمینی توزیع میشوند و واردات میوههای خاص همچون انبه هم با کشتی صورت میگیرد.
"Metro" بزرگترین کنسرن تجاری آلمان و مجموعهای از چندین شرکت ریزودرشت است. سخنگوی این کنسرن نیز معتقد است که آتشفشان ایسلند تأثیری بر فعالیتهای این مجموعه نداشته است. به اعتقاد او، تنها بخشی از محصولات این کنسرن از راه هوایی و بهعنوان مثال از آسیای شرقی، تأمین میشوند که زیرمجموعههای "Metro" عموما انبارهای خود را از این محصولات انباشتهاند.
چه کسی از فوران آتشفشان ایسلند سود میبرد؟
غبارهای آتشفشانی در برخی از حوزههای اقتصادی نهتنها زیانی در پی نداشتهاند، بلکه موجب کاهش آسیبهای مالی یا حتی رونق بازار هم شدهاند. بیمهها بهعنوان مثال هیچ مشکلی با غبارهای آتشفشان ایسلند ندارند. بهدلیل اینکه شرکتهای هواپیمایی تنها در برابر سقوط هواپیماهایشان بیمه هستند و نه در برابر لغو پروازها. بیمهها حتی خشنود هم هستند که بسیاری از پروازها پیش از آنکه به سقوط ختم شوند، لغو شدند.
هجوم مسافران در راه مانده به گیشههای فروش بلیت قطار یا مؤسسههای کرایهی اتومبیل، به بازار این بخش از اقتصاد نیز رونق ویژهای بخشیده است. راهآهن آلمان برای ۱۱۰ هزار مسافر اضافی در هر روز بلیت صادر کرده است. این شرکت همچنین تمام قطارها و واگنهای یدکی خود را به کار گرفته است.
سخنگوی بزرگترین شرکت کرایهی اتومبیل آلمان نیز پیشبینی میکند که تقاضا همچنان افزایش یابد. این شرکت ۲ هزارخودروی جدید در اروپا آمادهی خدماترسانی به درراهماندگان کرده است. شرکتهای اتوبوسرانی در آلمان نیز از افزایش تقاضا و ظرفیت میگویند.
دویچه وله