گسترش آلودگی هوا به سراسر ایران

آلودگی هوا و گرد و غبار روز دوشنبه ۳ اسنفد در اکثر استانهای ایران جریان داشت. این استانها عبارتند از تهران، ایلام، کرمانشاه، لرستان، همدان، زنجان، کردستان، البرز، قزوین، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی همچین ادارات و مدارس شهرهای مختلف استان خوزستان طی هفته جاری به دلیل توفان و ریزگردها تعطیل شد.

این شهرها عبارتند از: اهواز، آبادان، خرمشهر، ماهشهر، شادگان، بستان، هویزه، امیدیه، رامشیر، سوسنگرد، هندیجان، شوش، کارون، باوی و حمیدیه. توفان ریزگردها که از اول هفته شروع شده باعث لغو برخی پروازها در خوزستان شده است.
این وضعیت آلودگی هوا تنها شامل غرب و جنوب غربی کشور نمی شود، امروز سه شنبه چهارم اسفند کیفیت هوای شهر مشهد در وضعیت هشدار قرار گرفت.
در همین حال رسانه‌های حکومتی از تعطیلی مدارس دبستانی و پیش‌دبستانی شهرستانهای نظرآباد، اشتهارد و فردیس در استان البرز خبر دادند.
ستاد بحران استان البرز اعلام کرد افزایش گرد و غبار دلیل این تصمیم است و افزوده فعالیتهای ورزشی در کرج و ساوجبلاغ نیز تعطیل اعلام شده‌است. در عین‌حال مسابقات ورزشی در همه سطوح، از جمله فعالیتهای ورزشی استانی و لیگ، در فضای باز ممنوع اعلام شده است.
تهران در پاییز و زمستان امسال روزهای آلوده زیادی را سپری میکند. اما عمده آلایندگی تهران، ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرون بوده است. امروز اما به دلیل رسیدن گرد و خاک به پایتخت، شاخص ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرون هم در محدوده ناسالم و حتی بالاتر از شاخص آلایندگی اصلی قرار گرفته است.
اطلاعات دریافت شده از ایستگاه های سنجش کیفیت هوای تهران نشان می دهد که هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس قرار دارد. البته شاخص ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرون، تا آستانه محدوده هشدار یا قرمز بالا رفته است.

ایران یکی از ده کشور تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای در جهان است. آلودگی هوای شهرهای بزرگ ایران بیشتر به علت خودروهای غیراستاندارد است و.. (رئیس  شورای شهر رژیم در تهران)
گوشه‌ای از اظهارات اسماعیل کهرم مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست رژیم چنین است: «چشم پوشی و بی‌توجهی به استانداردهای زیست محیطی در فرایند تولید کالا و فعالیت کارخانه‌ها و مراکز صنعتی، تولید خودرو با حجم بالای آلایندگی، نبود آمایش سرزمین در ساخت و سازهای شهری و... دلایلی است که کارشناسان محیط زیست برای آلودگی هوا معرفی می‌کنند.مسأله آلودگی هوا بیش از 2 دهه است که گریبانگیر کلان شهرهای ایران است. با وجود عمر به نسبت طولانی این معضل زیست محیطی، در کشور به بیان علتها پرداخته می‌شود بدون آن که برای برطرف ساختن آنان جدیتی خرج شود».
این کارشناس رژیم با اشاره به، آمد و شد 2 میلیون و 800هزار خودرو و موتورسیکلت در شهر تهران ادامه داد: «30 درصد از صنایع کشور نیز در اطراف تهران قرار دارد که همه این عوامل دست به دست هم داده‌اند و در کلان شهر تهران و دیگر کلان شهرهای کشور موجب آلودگی هوا شده‌اند.
عوامل یاد شده را سالها است که کارشناسان محیط زیست یادآور می‌شوند و نسبت به برطرف ساختن آن پیوسته هشدار می‌دهند اما هم‌چنان کمیت در تولید بر کیفیت غلبه دارد.»...
«بنابر مصوبه هیأت وزیران در سال 1392، خودروهای دیزلی باید به فیلتر دوده مجهز شوند. این در حالی است که نزدیک به 10هزار کامیون حمل بار در سطح شهر تهران بر خلاف مصوبه یاد شده بدون فیلتر دوده تردد می‌کنند».
هم‌چنانکه از میان سخنان بالاترین کارشناسان رژیم مشخص است به‌رغم ارائه طرحهای مختلف اما اجرایی نشدن این طرحها جان میلیونها انسان را مورد تهدید قرار داده است.
اما روز گذشته سوم اسفند کارگزار سازمان محیط زیست گفت:‌ کیفیت هوا به علت کاهش وزش باد، پایداری هوا و افزایش غلظت آلاینده‌ها از روز گذشته در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس، بیماران ریوی، بیماران قلبی و سالمندان قرار گرفت.
آلوده‌ترین مناطق شهرداری منطقه 15 و ایستگاه قائم هستند که با عدد 163 شرایط ناسالم برای همه افراد را گزارش می‌دهند.
حسینی نماینده مجلس ارتجاع، با انتقاد از عملکرد مسئولان در مقابله با پدیده ریزگردها و گردوغبار، گفت: ریزگردها در برخی استان‌ها به‌ویژه غرب و جنوب نفس مردم را بریده است و متاسفانه فرار رو به جلوی مسئولان در این زمینه مشهود است.ریزگردها و گردوغبار آزاردهنده است و برای سال 94 حدود مبلغ60 میلیارد تومان بابت مقابله با ریزگردها و گردوغبار در نظر گرفته شد که از این مبلغ تنها 2 میلیارد تومان محقق شد.
وی ادامه داد: آیا با این پول می‌توان مشکل گردوغبار و ریزگردها را حل کرد؟ متاسفانه بودجه مدنظر نه تنها در سال گذشته بلکه در سال قبل آن نیز محقق نشد.