تحولات سوریه - آغاز خروج اولین گروه از هواپیماهای نظامی روسیه از سوریه

به دنبال فرمان ولادیمیر پوتین، وزارت دفاع روسیه خروج اولین گروه از هواپیماهای نظامی این کشور از سوریه را اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هواپیماهای جنگی روسی که خاک سوریه را ترک کردند، شامل بمب افکنهای سوخوی 34 و هواپیماهای حمل و نقل تی 154 هستند.
اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان درمورد دستور پوتین به خروج نیروهای روس از سوریه، گفت: این اقدام پیامی برای بشار اسد است که دیگر نمی‌تواند از حمایتهای روسیه مطمئن باشد.

جرج صبرا، عضو هیأت مذاکرده‌کننده اپوزیسیون سوریه گفت: عقب‌نشینی روسیه به رژیم ایران و اسد نشان داد که پنج سال جنایت بی‌سابقه نتوانست انقلاب سوریه را به زانو درآورد. وی افزود: پس از قطع بمباران، روز جمعه، سوریها دوباره از میان ویرانه‌ها برخاستند و شعار آزادی و کرامت را فریاد زدند و خواهان سرنگونی رژیم اسد شدند.

در همین حال، نشریه فارن پالیسی، درباره علت خروج نیروهای روسیه از سوریه نوشت: خروج روسیه می‌تواند شرایط را برای خروج اسد از قدرت مهیا کند.
به گزارش العربیه، تحلیلگران در خاورمیانه، اختلاف میان پوتین و اسد را به عنوان یکی از دلایل خروج نیروهای روس عنوان کرده‌اند. العربیه در این رابطه، سخنرانی سفیر روسیه در سازمان ملل را یادآوری کرده که گفته است: اسد یا راه خروج مسالمت‌آمیز را انتخاب کند یا وضعیتی بسیار وخیم را بپذیرد.

جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفت هنوز زود است که تأثیرات خروج نیروهای روسیه را بر روی موضع رژیم اسد در مذاکرات مشخص کنیم.
اما دمیستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، تصمیم به خروج نیروهای روسیه را تحولی مهم دانست که اثرات مثبتی روی مذاکرات خواهد داشت.
دمیستورا روز سه شنبه پس از ملاقات با اپوزیسیون سوریه گفت از اپوزیسیون سندی حاوی خواسته های آنها در مورد مرحلة انتقالی تحویل گرفته است.
همزمان الجزیره و العربیه گزارش دادند که ممکن است مذاکرات ژنو از حالت غیرمستقیم خارج شود و هیأت مذاکره کننده ائتلاف اپوزیسیون سوریه مستقیماٌ با نمایندگان دولت وارد گفتگو شوند.

بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، به مناسبت پنجمین سالگرد انقلاب مردم سوریه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد نابودی سوریه نتیجه اجتناب ناپذیر روزهای امیدی نبود که از خلال اعتراض های مسالمت آمیز مردم سوریه در ماه مارس سال ۲۰۱۱ شکل گرفت. رهبران سوریه می توانستند به مطالبات قانونی مردم سوریه پاسخ بدهند.
وی در اشاره‌یی به نقش رژیم آخوندی افزود: قدرت های منطقه ای و بین‌المللی نیز می توانستند به جای تبدیل کردن سوریه به صحنه نبرد و رقابت های منطقه ای و "ژئواستراتژیک" به تثبیت اوضاع سوریه یاری برسانند.
دبیرکل سازمان ملل در بیانیه خود با اشاره به مذاکرت جاری در ژنو نسبت به شکست این مذاکرات هشدار و گفت: نتایج چنین شکست، چه برای مردم سوریه و چه برای مردم جهان بسیار دهشتناک خواهد بود.

اد رویس رئیس کمیتة روابط خارجی کنگره آمریکا اعلام کرد که این کمیته به اتفاق آرا، بیانیة به تصویب رساند که دولت اوباما را موظف می کند جنایات جنگی فجیع بشار اسد علیه مردم خود را مورد حسابرسی قرار دهد.
در این بیانیه آمده است:”بیش از 18هزار و 500 کودک در میان صدها هزار تنی هستند که توسط سلاحهای شیمیایی، بمبهای بشکه یی وجوخه های آتشی که رژیم اسد و حامیانش به راه انداختند کشته شده اند.
یک دادگاه بین المللی مانند آنچه بعد از درگیریهای یوگسلاوی و رواندا ایجاد شد، برای تضمین صلح و عدالت حیاتی می باشد.“ کنگره آمریکا همچنین طی قطعنامه دیگری شبه نظامیان داعش را به دلیل نسل کشی مجرم شناخت.