این کنفرانس که بهدعوت ۴ ارگان غیر دولتی دارای رتبة مشورتی در سازمان ملل شامل فرانس لیبرته (بنیاد دانیل میتران)، حزب رادیکال فرا ملیتی، جنبش مراپ و انجمن بینالمللی حقوق بشر زنان، برگزار شد:
در کنفرانس ژنو شرکتکنندگان ضمن بررسی وضعیت کنونی خاورمیانه، نقض فزایندة حقوق بشر در ایران تحت حاکمیت آخوندها و چشمپوشی از جنایات رژیم بهدلیل منافع اقتصادی را محکوم کردند.
دکتر حنیفه خیری از انجمن بینالمللی حقوق بشر زنان که مدیریت این کنفرانس را برعهده داشت، طی سخنانی دربارة نقش زنان در مبارزه علیه بنیادگرایی، گفت: «اگر چه ما قربانیان بنیادگرایی هستیم، ولی بهترین و برجستهترین و از پیشگامان مبارزه هستیم. ایستادگی در مقابل سرکوب و بنیادگرایی برای تمام زنان امری مهم است». وی همچنین به نقض حقوق بشر در ایران تحت حاکمیت آخوندها و موج فزاینده اعدامها و بیش از ۲۳۰۰ اعدام در دوران آخوند روحانی اشاره کرد.
مارتین پاتسلت Martin Patzelt نمایندة مجلس فدرال آلمان از حزب دموکراتمسیحی و عضو کمیسیون حقوق بشر مجلس در سخنان خود، گفت: «آنچه در مورد کشور ایران میشنویم، ما را عمیقاً نگران میکند.
وقتی به نماینده ویژه سازمان ملل برای امور ایران یعنی احمد شهید از شش سال پیش اجازه مسافرت به این کشور داده نشده تا واقعیت اوضاع را مشاهده کند، این خود گواهی است بر این که رژیم دریچهها را گل میگیرد و پنجرهها و درها را رو به کسانی میبندد که بهطور واقعی میخواهند اوضاع داخل کشور را نقادانه بررسی کنند».
وی چشمپوشی بر نقض حقوق بشر توسط رژیم بهدلیل منافع اقتصادی را رد کرد، و افزود: «چنانچه حقوق بشر رعایت نشود، عملاً هیچ پیشرفت واقعی و پایدار حتی در زمینة توسعة اقتصادی کشورها وجود نخواهد داشت.
اگر ما در پی تغییر جهان هستیم، باید همین الآن برای حقوق بشر در کشورها و بطور خاص در ایران تلاش کنیم. من قدردان و خوشحالم که از قضا ایرانیانی که در اروپا و در سایر نقاط جهان زندگی میکنند، بهعنوان افراد مسلمان یک گواه از اسلام بهدست میدهند که از موضوع دین در کشورشان سوء استفاده میشود.
همه مردان و زنان ایرانی همچون شما که در اروپا و در آلمان زندگی میکنند، گواهی برای این امر هستید که یک اسلام دیگر نیز وجود دارد. ما الآن در اروپا و در آلمان به این گواهی شما نیاز داریم. بله یک اسلام دیگری وجود دارد متفاوت از آنچه که آخوندها آنرا به اجرا میگذارند و تبلیغش را میکنند».
فاطوتما سیدیبه عضو مالیاییتبار پارلمان بروکسل دربارة نقش رژیم بهعنوان پدرخواندة بنیادگرایی در منطقه و آغاز رشد این تفکر ارتجاعی با روی کار آمدن خمینی توضیح داد، و گفت: «امروز این دیکتاتوری مذهبی همچنان به صدور بنیادگرایی اسلامی در منطقه، به ایجاد تنش، و ضمناً ایجاد بی ثباتی ادامه میدهد
من برای حمایت از اپوزیسیون دموکراتیک ایران در حمایت از زنان شجاع و قوییی که بیش از ۳۰ سال است برای محکومکردن (رژیم) بپاخاسته اند اینجا هستم.
بدیهی است زنان پیشگامان (مبارزه) علیه بنیادگرایی هستند و رهبری آنها علیه بنیادگرایی ضروری است. ما باید از اپوزیسیون دموکراتیک ایران حمایت کنیم چرا که این زنان رهبران فردا هستند بنابراین واقعاً این زنان باید همهجا حمایت شوند و جامعة بینالمللی باید حقوق بشر را قبل از منافع اقتصادی قرار دهد.
در ایران یک دموکراسی با تغییر دموکراتیک امکانپذیر است، با این مقاومت سازمانیافته که توسط زنان هدایت می شود من خودم را متعهد به پشتیبانی از این مقاومت دموکراتیک میکنم».
پرویز خزایی نمایندة شورای ملی مقاومت در کشورهای نوردیک در سخنرانی خود در کنفرانس ژنو، پس از تشریح سراب میانهروی و نمایشیبودن هرگونه انتخاباتی در حکومت ولایت فقیه، گفت: «من میخواهم به جامعة بینالمللی بگویم، به خانم رجوی و آنچه که او مدتی قبل قبل در پارلمان اروپا گفت گوش فرا دهید. این رهبر بزرگ به پارلمان اروپا دعوت شده بود و گفت، هرگز فکر نکنید که (با) این رژیم دموکراسی برقرار میشود. بلکه همانطور که آقای رجوی، رهبر مقاومت ایران یک روز گفت، افعی کبوتر نمیزاید».
اگیدیوس واریکیس نمایندة شورای اروپا از لیتوانی در سخنان خود در کنفرانس در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو، تصریح کرد: «نگاهی به وضعیت حقوق بشر در ایران یادآور این نکته است که رژیمهای دیکتاتوری چقدر بهم شبیه هستند این رژیمها سرکوبگرندو تجارت برایشان مهمتر از حقوق بشر است.
ما باید از ضعف در مقابل رژیمهایی که سعی در سرکوب ما دارند، خودداری کنیم. من برای دوستان ایرانی خود بهترین آرزوها را دارم. از سالها قبل با شما دوست بودهام و خواهم بود، ما با هم مسائل ایران را دنبال خواهیم کرد».
سیمین نوری مسئول انجمن زنان ایرانی در فرانسه قوانین زنستیزانه و نهادینهشدن جنایات علیه زنان در حکومت آخوندی را شرح داد، و گفت: «زنان ایران با بیش از یک قرن مشارکت در جنبشهای بزرگ اجتماعی و مبارزه برای آزادی، رهایی و عدالت اجتماعی، مدت (نزدیک به) ۴۰ سال است که در برابر بلیه بنیادگرایی اسلامی ایستادهاند.
ما باید به مبارزه خود شبانهروز ادامه دهیم تا پایهییترین حقوق انسانی سرانجام در ایران محترم شمرده شود».
آخرین سخنران کنفرانس ژنو، ایران منصوری بود که پدرش محمد علی منصوری هشت سال است بهدلیل هواداری از مجاهدین در زندانهای حکومت آخوندی بهسر میبرد.
وی پس از شرح دستگیری و حبس پدرش، گفت: «وضعیت زندانها (در) ایران بسیار وخیم و غیرعادی است شما داستان شاهرخ زمانی را که بهطور مرموزی در زندان بهقتل رسید شنیدهاید. ما نگران تکرار این وقایع در زندانهای رژیم ایران هستیم».