نقدینگی هزار هزار میلیاردی آماده برای نابودکردن اقتصاد کشور

نقدینگی در اقتصاد چه بلایی بر سر ارکان نظام می آورد؟

حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد رژیم در ۱۴ فروردین ۹۵ در گفتگو با  خبرگزاری حکومتی نسیم آنلاین نسبت به رشد فزاینده نقدینگی، هشدار داد و گفت: «در حال حاضر رشد نقدینگی به جای افزایش تورم، رکود را گسترش داده است و به دلیل ایجاد انتظار در مردم برای مشخص شدن آثار برجام، رکود در اقتصاد تداوم و بلکه تشدید شد.
بانک مرکزی اخیرا نقدینگی را تا دی ماه سال 94، 950 هزار میلیارد تومان اعلام کرد که به احتمال زیاد امروز به بیش از هزار هزار میلیارد تومان رسیده است. از یک طرف نقدینگی به هزار هزار میلیارد تومان رسیده و از طرف دیگر توزیع نقدینگی در جامعه بسیار نابرابر بوده و به دلیل وجود رانت در اقتصاد ما، بهره مندی افراد از منافع نقدینگی بسیار نابرابر است.هرچه سرعت رشد نقدینگی بیشتر شود، سرعت نابرابری توزیع درآمد و ثروت در اقتصاد کشور هم بیشتر می شود.
رشد نقدینگی در شرایط فعلی به دلیل ناکارآمدی نظام بانکی و نظارت ضعیف بر آن و عدم هدایت نقدینگی به سمت تولید، بسیار خطرناک است و این خطر بالقوه ای است که در اقتصاد ما نهفته شده است و منتظر یک جرقه است که نمونه آن در سال 90 اتفاق افتاد که به یکباره تورم را بین 30 تا 40 درصد رساند و یا قیمت دلار را تا 3000 تومان و 4000 تومان افزایش داد و یکباره رشد اقتصادی و رشد سرمایه گذاری را منفی کرد.این بار اگر این جرقه ایجاد شود، نسبت به سال های 90 و 91 و 92، اثرات منفی بسیار شدیدتری بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت.
رسیدن نقدینگی کشور به این عدد خطرناک است؛ اتفاقاتی بدتر ازسال۹۱ و ۹۲ در راه است. دولت یازدهم به دلیل نداشتن یک تحلیل دقیق از وضعیت اقتصادی نتوانسته سیاست هدفمندی را در اقتصاد اتخاذ کند».
براساس مطالعات اقتصادسنجی که در ایران توسط مرکز تحقیقات استراتژیک نهاد ریاست جمهوری صورت گرفته بیش از ۹۹ درصد از تغییرات سطح عمومی قیمت‌ها به سبب حجم نقدینگی بوده است و بیانگر این موضوع است که به ازای هر هزارمیلیارد ریال افزایش نقدینگی، نرخ تورم نزدیک به ۲ درصد افزایش داشته است.
افزایش حجم نقدینگی علاوه بر این که می‌تواند موجبات افزایش تورم را به دنبال داشته باشد، می‌تواند به دلیل تزریق پول بیشتر به جامعه درجهت رشد سرمایه‌گذاری وتولید نیز باعث کاهش بیکاری در سطح عمومی جامعه شود واین همان وضعیتی است که باعث تورم رکودی است. (روزنامه حکومتی مردم سالاری31/2/92)

تولید روزانه ٥٠٠ میلیارد تومان نقدینگی
اززمان آغاز به کار دولت یازدهم، حدود ٣٠٠ هزار میلیارد تومان نقدینگی بیشتر شده است و روزانه ٥٠٠ میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه شده است.
بررسی نرخ نقدینگی از سال ١٣٨٤ تاکنون نشان می‌دهد،میانگین نرخ رشد نقدینگی در طول این سال‌ها ٢٧ درصد بوده است.

نرخ نقدینگی ٥ تا ٦ برابر رشد اقتصادی
با وجود آنکه دولت یازدهم کنترل نقدینگی از طریق انضباط مالی و سیاست‌های انقباضی را مد نظر داشت اما تلاش‌های این دولت در حد چند واحد درصد اثرگذار بود و نتوانست به برنامه‌ها به طور کامل جامعیت بخشد. بنابراین همچنان رشد نقدینگی بالاست. سایت حکومتی انتخاب- ۲۰ تیر ۱۳۹۴
وضعیت اقتصادی و اجتماعی ایران در جهتی گام برمیدارد که یک فروپاشیدگی اقتصادی در آن قابل پیش بینی است اقتصاد تولیدی در دو دهه گذشته هر روز ضعیف‌تر شده است و نفس‌های آخر خود را می‌کشد والبته، اقتصاد و سیاست وفرهنگ نیاز به یک جراحی عمیق و انقلاب مردمی دارد.