معادن زغال سنگ زرند کرمان همان معادنی است که در سال 84 و 87 و 92 در چند نوبت نزدیک به 26 معدنچی در آنها به کام مرگ رفتند.
نخستین بار در سال 84 فاجعه ای عظیم اتفاق افتاد و افق شماره 2 معدن باب نیزو منفجر شد و 9 تن از کارگران معدن در عمق 240 متری زمین جان باختند؛ کارگران معدن به دلیل تنفس مداوم 5 درصد گاز متان حین کار، ریه هایشان پر از مواد انفجاری شده بود و وقتی جرقه ای زده شد نه تنها تمام هوای تونل، بلکه آن مقدار گاز متانی که در ریه آنها انباشته شده بود هم منفجر شد.
گفته می شود؛ در جلسه محاکمه کارفرما، مهم ترین دلیل انفجار نبود دستگاه «گازسنج» برای مطلع ساختن کارگران از میزان گاز متان در هوای تونل عنوان شد.
در دومین حادثه، انفجاری در سال 87 رخ داد و این بار 2 کارگر معدن و چندی بعد در حادثه ای مشابه 12 کارگر معدن جان باختند. با این وجود همچانان کارگران این معادن در شرایط سختی به کار مشغول اند.
آخرین حادثه روز اول اسفند 92 بود. روز ساعت 11 حادثه ای دیگر در معدن زغالسنگ چشمپودنه شهرستان کوهبنان در شمال استان کرمان روی داد.
در این حادثه سه کارگر به نامهای رضا صادقی، حسین اسلامی و حسین محمودی جان خود را از دست دادند.
این معدن یکی از معادن فعال زغال سنگ کوهبنان محسوب می شود و در 45 کیلومتری این شهر قرار گرفته است.
بروز حادثه در معان زغال سنگ استان کرمان و کوهبنان امری تازه نیست و مردم استان و به خصوص معدنکاران شمال استان کرمان که از محروم ترین اقشار استان کرمان محسوب می شود و بارها شاهد بروز چنین حوادثی بوده اند و اقدامات انجام شده توسط مسئولان برای جلوگیری از بروز حوادث چندان تاثیر گذار نبوده است.
در حقیقت برخی از شهرهای شمال استان کرمان تنها برپایه فعالیت این معادن ساخته شده اند و در حقیقت هسته مرکزی این شهرها اجتماعات کارگری بوده است.
بسیاری از زیر ساختهای شهرستانهای شمالی استان از جمله زرند، کوهبنان، راور برپایه وجود همین معادن شکل گرفته است اما در عین حال این معدنها از جمله قدیمی ترین معادن زغال سنگ محسوب می شود که همین قدمت و البته عمیق شدن تونل معادن موجب شده است استخراج از معادن در بسیاری از موارد به صورت دستی انجام شود.