امانوئل اتولنگی کارشناس امور پرواز در سازمان «فاوندشن فور دیونس آف دیموکراسیس» آمریکا میگوید هواپیماهای شرکت ماهان ایر از مهمترین تدابیر برای حمایت از نظام اسد به شمار میآید.
در نقشه یی که توسط سایت ماهان ایر منتشره شده و در آن مسیرهای پروازهای این شرکت در آن نشان داده شده، نامی از سوریه نمی باشد اماسایت Flightradar24 (فلیت رادار24) که امکان ردگیری پروازها را فراهم میکند، گزارشهای متفاوتی از پروازهای شرکت ماهان ایر ثبت کرده است.
بنا به این گزارش هواپیماهای مسافربری موظف هستند دستگاهی را که امکان ردگیری مسیرشان را فراهم میکند را همواره روشن نگاه دارند تا برجهای کنترل، امکان ردگیری پرواز به منظور جلوگیری از برخورد هواپیماها با یکدیگر را داشته باشند.
این سایت نشان میدهد که شرکت ماهان ایر پروازهای بسیاری میان ایران و سوریه دارد که به صورت شبه روزانه صورت میگیرد.
امانوئل اتولنگی، پروازهای «ماهان ایر» را به صورت منظم رصد کرده و توسط حساب کاربری خود در سایت توییتر منتشر میکند.
پروازهای «ماهان ایر» تنها از دمشق به ایران و برعکس صورت نمیگیرد، بلکه برپایه سایت Flightradar24، (فلیت رادار24) عبدان نیز یکی از مقاصد هواپیماهی این شرکت است.
اهمیت عبدان تنها در وجود یک پایگاه هوایی مهم در آن نیست، بلکه این شهر، تنها چند صد کیلومتر از شهر بصره عراق فاصله دارد که یکی از پایگاههای اصلی گروه «حزبالله عراق» به شمار میآید.
شبهنظامیان «حزبالله عراق» تحت فرماندهی افسران رژیم ایران، در اطراف شهر حلب سوریه میجنگند و هر از چند گاهی، عکسهایی از آنها به همراه فرماندهان ایرانیشان در سایتهای مختلف منتشر میشود.
روزنامه آلمانی بلید در گزارش خود میافزاید خلبانهای پروازهای محرمانه، گویا دستوراتی برای خاموش کردن دستگاههای رد یاب و روشن کردن آنها در مناطقی که ضرری ایجاد نمیکند، دارند؛ مسالهای که بسیار خطرآفرین است و جلوی فعالیتهای برجهای مراقبت و همچنین هواپیماهای دیگر را از مشاهده مسیرشان میگیرد.
به طور مثال، ۹ دسامبر گذشته، هواپیمای ماهان W51161 به طور رسمی، از بیروت پایتخت لبنان، به سمت تهران پرواز کرد. در ارتفاع ۱۰هزار کیلومتری اما، هواپیما مسیرش را به سمت حلب تغییر داد و اندکی بعد، از رادار محو شد. به نظر میآید دلیل این باشد که خلبان، دستگاه ردیاب را اندکی دیر خاموش کرده، از این رو سایت، دقایق اولیه تغییر مسیرش را ثبت کرده است.
روزنامه «بیلد» تاکید میکند نه تنها دستگاههای رد یاب، پروازهای محرمانه شرکت «ماهان ایر» را به سود اسد نشان میدهد، بلکه فعالان هم به طور مستمر، فیلمهایی ویدیویی از پروازهای این شرکت هواپیمایی را در شمال سوریه ثبت میکنند.
به طور مثال، ۹ ماه مه جاری، فعالان موفق شدند تصاویر ویدیویی واضحی از پرواز هواپیمای Airbus A310 شرکت ماهان را بر فراز شهر حریتان در شمال حلب، ثبت کنند.
آنچه در این میان عمدا نادیده گرفته می شود تحریمهای بین المللی است،وزارت دارایی آمریکا، شرکت «ماهان ایر» را به اتهام حمایت از تروریسم، در فهرست تحریمهای خود قرار دارد. این تحریمها در ماه مارس سال ۲۰۱۶ تشدید شد تا شامل حامیان خارجی این شرکت شود. با این وجود، این شرکت، نه تنها محدوده پرواز خود را توسعه داد، بلکه هواپیماهای جدیدی از شرکت ایرباس اروپایی خرید.
«ماهان ایر» توانست این هواپیماها را که شمارشان به ۹ میرسد، به واسطه توافقنامهای که ماه مه ۲۰۱۵ با شرکت ایرباس امضا کرده، به دست بیاورد.
امانوئل اتولنگی میگوید اروپاییها، تحریمهای آمریکا علیه «ماهان ایر» را به این بهانه نادیده میگیرند که به گفته آنها، دلایل کافی درباره انتقال «تروریست و اسلحه» توسط این شرکت وجود ندارد؛ از این رو به گفته این کارشناس، مشارکت «ماهان ایر» در حمله نیروهای اسد به شهر حلب، مهم است.
به گفته او، آمریکاییها، از توافق فروش هواپیما به شرکت «ماهان ایر» نگران شدند، به ویژه اینکه این اقدام، نقض تحریمهای آنها است. او همچنین، در این زمینه، از باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا انتقاد میکند که سخنانش درباره تحریم «ماهان ایر» را به عمل تبدیل نکرد، مسالهای که باعث شد اروپاییها، با اعتماد به نفس، تحریمهای آمریکا علیه این شرکت را نادیده بگیرند.
العربیه ۲۸ اردیبهشت ۹۵