علی دباغ: کارهای ستاد حسابرسی و عدالت باید بلوکه شود

تلویزیون العربیه - وضعیت عراق رو به بحران بیشتر است و به جایی رسیده است که در پی تصمیمات هیات حسابرسی و عدالت حول حذف52 کاندیدای لیست العراقیه  به ریاست ایاد علاوی تهدید کرد که از روند سیاسی خارج شود...

مجری: لیست العراقیه همه راه کارها را می رود و از همه اطراف داخلی و یا بین المللی تلاش می کند و حال نیز به خروج از روند سیاسی تهدید می کند, شما این تهدید را چگونه دریافت کردید؟

علی دباغ سخنگوی دولت عراق در استودیو دوبی: تهدید به خروج از روند سیاسی راه حل نیست. باید به مکانیزم های قانونی روی بیاوریم. ما دستگاه قضایی و قانون داریم و باید بر اجرای مواد قانون تاکید کنیم. من منکر این نیستم که موضوع حذف آرای کاندیداها باعث پیچیدگی و بحران بیشتر در وضعیت فعلی شده است و این بحرانی غیر قابل توجیه است و نیازی به آن نبود و امیدواریم که منافع عمومی درنظر گرفته شود.

مجری: شما می گویید که حذف آرای کاندیداها یک بحران غیر قابل توجیه است؟
دباغ: این بحرانی است که نیازی به آن نبود  و به نظرم همه باید دست به کار شوند  و این پیامدها را متوقف کنند.

مجری: حتی سفیر آمریکا نیز به دستگاه قضایی انتقاد کرد و به آن شک کرد.

دباغ: همین را می گویم. می گویم موضوع نباید تنها در اختیار یک کمیته قانونی مشخصی باشد و شورای قضایی باید حرف خودش را داشته باشد و منافع ملی در نظر داشته باشد و کشور را در معرض چنین بحرانهایی قرار ندهند.

مجری: حال که عراق در معرض چنین بحرانی قرار دارد.
دباغ: این درست است ولی فعالیت هایی نیز درجریان است که این بحران را مهار کنند و به صورتی که حقوق همه حفظ شود آنرا حل کنند.

مجری: شما گفتید که حول تصمیمات این ستاد ایرادهایی وجود دارد, چکار می کنید مالکی نیز صحبت از تغییر برخی از اعضای آن می کند  آیا کاری کردید و یا تنها حرف است؟

دباغ: تصمیم گیریها و مکانیزم تصمیم گیری در ستاد حسابرسی و عدالت ایرادهای زیادی دارد. نمی شود کشور تحت تاثیر تصمیمات تعدادی و یا شخص مشخصی قرار بگیرد و او تصمیماتی بگیرد که کشور را وارد بحران کند. من نمی خواهم قانونی بودن و یا غیرقانونی بودن این موضوع را مطرح کنم زیرا که این کار دستگاه قضایی است ولی مجاز نیست که کشور را وارد چنین بحران هایی بکنند که دیگران نیز به خروج تهدید کنند.

این پس رفت وضعیت است. همیشه بعد از انتخابات گشایش پیش می آید ولی متاسفانه به دلیل کارهای ستاد حسابرسی و عدالت و به دلیل مکانیزم های تصمیم گیری در آن, کشور را وارد بحران می کند.

مجری: برخی می گویند که مالکی درپشت همه این مسائل بوده است. هیات استیناف درنامه ای که در تاریخ 27آوریل صادر کرده نوشته است که تصمیم به حذف کاندیداها وحذف آرای آنها بنا بر درخواست رهبر ائتلاف دولت قانون نوری المالکی صورت گرفته است.

دباغ: بگذارید دقیق باشیم. حول حذف این کاندیداها قبلاً توافق شده بود. قبل از انتخابات عده ای حذف شدند و  توافق سیاسی شد که به دلیل کمبود زمان حذف بقیه به بعد از انتخابات موکول شود ولی موضوع حذف آراء کشور را وارد بحران کرد  و باید با درایت موضوع را به دست بگیریم.

مجری: ائتلاف العراقیه تصور می کند که هدف قرار گرفته است.
دباغ: تنها ائتلاف العراقیه نیست, تنها 22 نفر از العراقیه هستند و 32 نفر دیگر از فراکسیونهای دیگری می باشند... به نظر من حذف آراء باید توسط شورای عالی قضایی و رئیس آن بررسی شود و یک کمیته قانونی برای بررسی این موضوع را تشکیل بدهد و منافع ملی را در نظر داشته باشد. موضوعی به این کوچکی نباید اینقدر تاثیر داشته باشد.

مجری: به تاخیر انداختن بررسی وضعیت 9 کاندیدای دیگر چه دلیلی دارد؟
دباغ: این یک موضع خوبی بوده است و نباید موضوع را در دست ستاد حسابرسی و عدالت رها کنیم  که باز ما را وارد بحران دیگری کند و برادران در العراقیه احساس کنند که هدف هستند و شورای قضایی باید کمیته ای از قضات تشکیل بدهند و مکانیزم های قانونی را بررسی کند.

مجری: به نظر می رسد که ائتلاف العراقیه بر این عقیده است که راه حل داخلی جواب ندارد و به خارج روی آورده است همانطوریکه ایاد علاوی تهدید کرد که از سازمان ملل کمک خواهد خواست زیرا که عراق هنوز تحت قیمومت بند هفتم منشور سازمان ملل است....شما گفتید که خروج راه حل نیست. آیا روی آوردن به سازمان ملل قانونی نیست به خصوص که آنچه رخ می دهد چه بسا صلح در کشور را به خطر می اندازد..

دباغ: این وضعیت حتما باعث تشنج می شود ولی رفتن سراغ سازمان ملل انتظار ندارم که دکتر ایاد علاوی چنین موضعی داشته باشد زیرا که یک موضع ملی نیست و سازمان ملل نیز مسئولیت ندارد که در حال حاضر که مراحلی را طی کردیم دخالت کند.... طبق این قانون, سازمان ملل طبق درخواست دولت وارد می شود.

مجری: در سال 2005 وقتی تشکیل دولت چند ماه طول کشید و خشونت در عراق زیاد شد سازمان ملل وارد شد....
دباغ: سازمان ملل کاری انجام نمی دهد و راه حل نزد عراقیان است و از برادران در العراقیه انتظار دارم  که بحران را در داخل حل کنند.

مجری: شما چه انتخاب هایی به آنها می دهید؟
دباغ: انتخاب این است که همه بنشینند و صحبت کنند, این آخر زمان نیست, باید روی اجرای مکانیزمهای قانون تاکید کنند. رهبران سیاسی مثل رئیس جمهور, هیات ریاست جمهوری, نخست وزیر, مجلس همه بنشینند و حتما به راه حل خواهند رسید..

مجری: چه راه حلی می توانند به دست بیاورند یعنی اعضای این ستاد را عوض می کنند...
دباغ: نظر شخصی من این است که کارهای این ستاد بلوکه شود و نباید به آن اجازه داد که فعالیت کند.

مجری: چه کسی می تواند اینکار را انجام بدهد؟
دباغ: رئیس قوه مجریه باید مشروعیت از فراکسیونهای سیاسی بگیرد و نباید اعتراضی وجود داشته باشد و کمیته موقتی را تشکیل بدهد که این ستاد را اداره کنند.

مجری: چرا تا به حال اینکار نشده است آیا اعتراضی بوده است؟
دباغ: اعتراض وجود داشته زیرا که مجلسی وجود نداشته است زیرا که مجلس می بایست اینکار را تایید کند. در غیاب مجلس فراکسیونهای سیاسی باید به توافق برسند و یک هیات موقتی را تشکیل بدهند.

مجری: چه کسی مانع است؟
دباغ: اعتراض های سیاسی وجود دارد  زیرا که همه نسبت به همه اعتراض دارند و دستیابی به اکثریت کار ساده ای نیست ولی وقتی اینها با هم بنشینند و رهبران چهار فراکسیون با همه نشست بگذارند و یک هیات موقتی را تشکیل بدهند مشروعیت خواهد داشت و سپس بعد از تشکیل مجلس موافقت نهایی خواهیم گرفت این تنها راهی است که برادران درالعراقیه نیز مطمئن می شوند و من مطمئن هستم که آقای مالکی و طالبانی این موضوع را با جدیت دنبال می کنند تا اینکه از این بحران خارج شویم.

رفتن سراغ سازمان ملل انتظار نداریم که دکتر ایاد علاوی چنین کاری انجام بدهد زیرا که کشور را وارد بحران دیگری می کند و سازمان ملل نیز به این درخواست پاسخ نمی دهد و ما مخالف این درخواست هستیم و اجازه نمی دهیم که سازمان ملل و یا آمریکا و یا هیچ کشوری در امورمان دخالت کند. درهمه کشورها مشکلات رخ  می دهد ولی بین المللی کردن موضوع, یک مشی خطرناکی است».