او نامدارترین چهره جهانی مدافع قربانیان «جنایت علیه بشریت» و قتل عامها بود که از قربانیان آپارتاید در آفریقای جنوبی تا قربانیان قتل عام در بوسنی و قربانیان نسل کشی در آمریکای لاتین، در برابر جنایات جنگی پیوسته بپا خاسته بود.
الی ویزل که نامدارترین چهره جهانی مدافع قربانیان «جنایت علیه بشریت» در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم بود، بعد از آشنایی با جنایات ضد انسانی صورت گرفته علیه مقاومت ایران و مجاهدان اشرفی، به یاری آنها شتافت و با خانم مریم رجوی رئیس جمهور برگزیده مقاومت دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار خانم رجوی ماهیت و عملکرد فاشیسم دینی حاکم برایران و جنایات ضد انسانی و نسل کشی او در قتل عام مجاهدین و زندانیان سیاسی و هم چنین شقاوت عوامل رژیم ولایت فقیه در تهاجمهای وحشیانه به اشرف را تشریح کرد و الی ویزل ضمن ابرار همبستگی با تمامی قربانیان توحش حکومت آخوندی، تعهدش برای کمک به اشرفی ها را مورد تاکید قرار داد.
الی ویزل با حضور و سخنرانی درکنفرانس بین المللی پاریس در هفتم اردیبهشت سال ۹۰، سکوت و بی تفاتی در قبال نقض تکان دهنده حقوق مجاهدین را به شدت نکوهش کرد و در باره صحنه های «جنایت علیه بشریت» در اشرف گفت:
من صحنه ها را دیدم. اشرف که همچون کابوس بود. چرا من از آن خبر نداشتم؟ چرا دنیا خبر نداشت؟ مضافاً اینکه حداقل برخی از ما، یا همة ما که در اینجا نشسته ایم، مطمئن هستم که روزنامه ها را به دلیل حساسیتمان به فجایع مشخص، به دقت میخوانیم، آنها (اشرف) به دنبال و خواهان پیدا کردن چیزی هستند. من کلمه اشرف را تا همین اواخر پیدا نکرده بودم. دنیا کجا بود؟
آقای کندی شما به کتاب اول من به نام «شب» اشاره کردید. در واقع از زبان مادریم «عبری» ترجمه شده است. تیتر آن این است: «و آنگاه که دنیا در سکوت بود» دنیا الان هم در سکوت است. این را هم بگویم که من فجایع را مطمئناً با آنچه که در جنگ جهانی دوم اتفاق افتاده و شما به آن اشاره کردید، با هم مقایسه نمیکنم. اما قتلعام زنان و مردان یک فاجعه است که باید ما را تکان دهد.
رسانه های ارتباط جمعی چه شدهاند؟ نیویورک تایمز معروف کجاست؟ مضاف بر همة اینها، در اینجا در پاریس ایستگاههای تلویزیونی کجا هستند؟ آیا به این مفهوم است که میان قربانیان با هم تفاوتی هست؟ یعنی در مورد برخی از قربانیان صحبت میکنیم و در مورد برخی دیگر حرفی نمیزنیم؟ بنابراین میخواهم بفهمم که چه چیزی باعث شده که سردبیران این روزنامه ها، یا تلویزیون ان بی سی، در مورد اشرف حرفی نزنند؟
این را فهم نمیکنم. فقط فهم نمیکنم. ولی به شما قول میدهم حالا که از این موضوع مطلع شدم، تلاش خودم را خواهم کرد تا هر آنچه را که در توانم هست در بیداری آنهایی که نیازمند بیدار شدن در مورد این تراژدی هستند، انجام دهم.
اکنون همة ما در همبستگی تمام عیار با آنهایی هستیم که در اشرف هستند، و آنهایی که برای آزادی و زیستن آزادانه به عنوان یک انسان، تلاش و کار میکنند. همبستگی با آنهایی که معتقد به نجابت انسان در همه جا هستند.
«پیام آور انسانیت» در دنیای معاصر، بر اساس تجربه اش از اردوگاههای مرگ یهودیان و دیگر قربانیان فاشیسم هیتلری، به یکی از مخالفان سرسخت فاشیسم مذهبی حاکم بر ایران تبدیل شد و بارها فریاد: «احمدی نژاد شرم بر تو» سرداد.
الی ویزل که همواره بر تعهدش برای مقابله با جنایات جنگی در سراسر جهان و دفاع از حقوق بشر تاکید، در یک گردهمایی در موزه هولوکاست با حضور رئیس جمهور امریکا در چهار اردیبهشت سال 91 گفته بود: از بزرگترین فاجعه تاریخ بشریت میتوانست جلوگیری شود، اکنون هم سوالی که در پیش روی ما است این است که چرا هنوز رژیم ایران بر سر قدرت است. چرا اسد هنوز بر سر قدرت مانده است؟ چرا احمدی نژاد (و رژیم آنها) که به دنبال تسلیحات اتمی هستند، هنوز بر سر قدرت مانده اند؟ آیا ما از تاریخ درس آموخته ایم؟ ما چه نتایجی از این درس تاریخی خواهیم گرفت؟ تقریبا دیر شده است، اما باید تمامی تلاشمان را به کار گیریم و از به وقوع پیوستن فاجعه بعدی جلوگیری کنیم. نباید اجازه دهیم چنین اتفاقی بیفتد.
رئیس جمور برگزیده مقاومت خانم مریم رجوی فقدان الی ویزل «پیام آور انسانیت»، دوست مردم و مقاومت ایران و مجاهدان اشرفی را به خانواده او، به همه مدافعان حقوق بشر و به مردم جهان تسلیت گفت.
سران و مقامات کشورهای مختلف جهان، با صدور بیانیه هایی، درگذشت الی ویزل بازمانده جنایات فاشیسم هیتلری را تسلیت گفتند.
اوباما رئیس جمهور امریکا ضمن گرامیداشت یاد الی ویزل گفت: او یک یادبود زنده برای جهان بود.
فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه گفت: وی مردی جهانشمول بود. فرانسه خاطره کارزارخستگی ناپذیر این مدافع حقوق بشر و صلح را ارج می گذارد.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا گفت الی ویزل عمر خود را فدای بشریت کرد. این تعهد ماست که مشعل او را در دست بگیریم.
هیلادی کلینتون کاندیدای ریاست جمهوری امریکا گفت: الی ویزل بار بازماندگان جنایت علیه بشریت را در کلمات و در اعمال خود بر دوش حمل کرد. او تحرک بالایی به نسل ما و نسل اینده برای اموزش بشریت داد.
بیل کلینتون رئیس جمهور پیشین امریکا، وزیر دادگستری آلمان و شماری از هنرمندان مشهور نیز هر یک با صدور اطلاعیه هایی، درگذشت الی ویزل را تسلیت گفتند و خاطره او را گرامی داشتند.