تناقض سیستم انتخاباتی انگلستان

با وجودی که نظرسنجی ها نشان می دهند که حزب محافظه کار به طور سراسری جلوتر از حزب کارگر است, ولی تعداد کرسی های حزب کارگر بر اساس همین نظرسنجی ها بیشتر از حزب محافظه کار است. همچنین با وجودی که موقعیت حزب کارگر و حزب لیبرال دموکرات با هم برابر است, ولی تعدادکرسی هایی که حزب لیبرال دموکرات به آن دست خواهد یافت, کمتر از یک سوم کرسی های حزب کارگر خواهد بود.

این تناقض به خاطر سیستم خاص انتخاباتی در انگلستان و تفاوت توزیع طرفداران احزاب در کشور است.
نظرسنجی کلی- اغلب نظرسنجی ها حاکی از این است حزب محافظه کار اول, حزب لیبرال دمکرات دوم, حزب کارگر سوم است. میانگین نظرسنجی ها نشان میدهد:
1) دیوید کامرون حزب محافظه کار(میانه راست)  بین 32 % تا 36%
2) نیک کلگ حزب لیبرال دمکرات(میانه)  بین 23% تا 32%
3) گوردون براون حزب کارگر(میانه چپ)  بین 23% تا 30%

برآورد تعداد کرسی هر حزب - بنا به نظرسنجی موسسه نظرسنجی YouGov poll که روز جمعه انجام شده برآورد تعداد کرسی های احزاب به این شکل است:
1) حزب کارگر    با 29% 279کرسی
2) حزب محافظه کار  با 34%  251کرسی
3) حزب لیبرال دمکرات با 29%  88کرسی  


سیستم انتخاباتی انگلیس؟

سیستم انتخاباتی انگلیس به این نام نامیده می شود: first-past-the-post (FPTP) electoral system

چرا سیستم انتخاباتی انگلیس به نفع حزب کارگر است؟
تمرکز طرفداران حزب کارگر در حوزه های مشخصی در انگلستان که اکثریت یک همان حوزه را تشکیل می دهند باعث می شود  کرسی های این حوزه ها را به خود اختصاص دهند. در حالیکه توزیع طرفداران حزب لیبرال دموکرات در حوزه های متعدد, باعث می شود که آنها در حوزه های کمتری به اکثریت برسند. 

در نتیجه این تمرکز و سیستم الکترال انتخاباتی انگلیس, اغلب ناظران انتخاباتی می گویند, سیستم انتخاباتی انگلیس تبعیض به نفع حزب کارگر و به ضرر حزب لیبرال دموکرات است که طرفداران آنها در سطح کشور پخش هستند.

در این میان, یک عامل تعیین کننده هم آرای مهاجرین است که به نفع حزب کارگر می باشد. مهاجرین انگلیسی به طور معمول در حوزه های حزب کارگر زندگی می کنند و به این حزب رای می دهند.

چرا حزب محافظه کار برای تغییر سیستم انتخاباتی انگلیس فراخوان نمی دهد؟
 لیبرال دموکراتها که ضررکننده اصلی هستند و همواره با اختلاف زیاد سوم می شوند, برای تغییر سیستم انتخاباتی انگلیس فراخوان داده اند. اما حزب محافظه کار از این سیستم انتخاباتی دفاع کرده و می گوید در نظر ندارد خواستار تغییر در سیستم انتخاباتی شود.

طی سه دوره اخیر که حزب کارگر بر سر کار بوده است, این سیستم به نفع حزب محافظه کار عمل کرده است. در سال 1951 وینستون چرچیل 250 هزار رای کمتر از حزب کارگر به دست آورد, اما کرسی های بیشتری به دست آورد و در نتیجه برنده انتخابات و نخست وزیر شد. 


در چه صورت حزب کارگر برنده خواهد شد؟
بنا به محاسبات دانشگاه پلیموت انگلیس بر اساس آرای الکترال؛ اگر در کل آرا, حزب محافظه کار تا  2% از حزب کارگر جلو باشد, در اینصورت تعداد کرسی های حزب کارگر در مجلس عوام بیشتر خواهد شد.

حزب محافظه کار در چه صورتی میتواند پیروز شود؟- بنا به همین محاسبات؛ اگر تعداد آرای حزب محافظه کار, 6% از حزب کارگر جلو باشد, در اینصورت حزب محافظه کار بیشترین تعداد کرسی در مجلس عوام  را به دست خواهد آورد. و اگر حزب محافظه کار 10% از حزب کارگر جلو باشد, در اینصورت حزب محافظه کار اکثریت بزرگ در مجلس عوام را به دست خواهد آورد.  

احتمال پیروزی مجدد گوردون براون به دلیل سیستم انتخاباتی انگلیس- با توجه به سیستم انتخاباتی انگستان, ممکن است حزب کارگر به رهبری گوردون براون در تعداد آرا بازنده شود, اما  بنا به سیستم  الکترال انتخاباتی انگلیس که ملاک آن تعداد کرسی است, باز برنده انتخابات می شود.

تقریبا کلیه نظرسنجی ها نشان می دهد که اگر یک امر غیرمترقبه پیش نیاید, حزب کارگر به رغم پایین بودن آرا, بیشترین تعداد کرسی را به دست خواهد آورد.
کارشناسان می گویند, اگر حزب کارگر بتواند 25% از حوزه های مشخص انتخاباتی را هدف قرار بدهد و در 25% از حوزه های انتخاباتی مشخص شده برنده شود, در این صورت برنده واقعی انتخابات خواهد بود.

در انتخابات سال 2005 در انگلستان, حزب محافظه کار تعداد آرای بیشتری به دست آورد. اما به دلیل سیستم الکترال, 92 کرسی کمتر از حزب کارگر کسب کرد و در نتیجه حزب کارگر برنده نهایی انتخابات شد و نخست وزیر از این حزب شد.

گاف انتخاباتی گوردون براون
سوژه اصلی در دو روز اخیر, گاف انتخاباتی گوردون براون بود. وقتی وی در یکی از کمپینهای انتخاباتی با یک خانم  بیوه 66ساله مواجه شد که از او در مورد مهاجرین و قروض ملی و مالیات سوال می کرد. دوربین های تلویزیونی هم در صحنه بودند و از سوال و جواب آنها فیلمبرداری می کردند. بعد از سوال و جواب, گوردون براون سوار اتومبیلش شد و راه افتاد. اما متوجه نبود که میکروفن هنوز به یقه او است و صدایش ضبط می شود. او در  اتومبیل با دستیارش در مورد این خانم صحبت کرد و گفت, “سوال و جواب با این زن فاجعه بار بود. تو نباید مرا در این موقعیت قرار می دادی, این زن که یک “خشکه متعصب بی” بود.

این حرفها توسط تلویزیون اسکای نیوز ضبط شد و این تلویزیون آن را پخش کرد. خبرنگاران با این خانم مصاحبه کردند و او که در تمام مدت زندگیش یک حامی حزب کارگر بود به شدت عصبانی شد و گفت, براون یک آدم تحصیلکرده است, چرا او این حرفها را زد.

این خانم گفت, من دیگر اهمیتی نمی دهم که براون برنده شود یا نشود. این داستان سر و صدای زیادی به پا کرد و سوژه تبلیغاتی رسانه های خبری تبدیل شد. براون شخصا به درب خانه این خانم رفت و از او معذرت خواست و بعد هم در یک مصاحبه رادیویی روز چهارشنبه از این خانم معذرت خواست.  گافی که براون داده, روی وضعیت حزب کارگر تاثیر منفی گذاشته است و هر جا که او می رود در این مورد زیر رگبار سوالات قرار می گیرد. بسیاری از تحلیلگران می گویند ممکن است براون تا روز انتخابات نتواند از زیر ضربه و تاثیر منفی این داستان دربیاید.