اردلان وزیری ـ ادامه و تشدید بحران اتمی، نگرانی و وحشت متقابل

ادامه و تشدید بحران اتمی، نگرانی و وحشت متقابل


اردلان وزیری


با نگاهی گذرا به خبرها و گزارشهای یک هفتة اخیر میتوان دریافت که بحران اتمی رژیم همچنان مسیر تشدید طی میکند. شاخص بحران کنونی، افزایش نگرانی و وحشت در دو سوی این بحران بینالمللی است. از یک سو جامعة بینالمللی بیش از پیش نگران نزدیک شدن و دست یافتن پدرخواندة تروریسم بینالمللی و خطرناکترین رژیم دنیا به خطرناکترین سلاح دنیاست و از سوی دیگر رژیم نیز از عواقب انزوای فزاینده و خفهکنندة ناشی از آن، آشکارا دچار سراسیمگی و وحشت شده اند.



در آمریکا، احساس خطر از تیک تاک ساعت اتمی، پیوسته قویتر میشود و صداهایی که از لزوم دفع این خطر سخن میگویند، بلندتر میشود.
مایکل مک ماهون، نماینده کنگره آمریکا گفت برای کنگره بسیار مهم است که به سرعت, جاه‌طلبیهای رژیم ایران را مهار کند».
هری رید، رهبر اکثریت سنای آمریکا از وزیر امور خارجه این کشور خواست تا بر سرعت روند قانونی تصویب تحریمهای یکجانبه علیه رژیم ایران بیفزاید».
کراولی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت در تلاش هستیم که هرچه سریعتر و در اولین فرصت ممکن در مورد قطعنامه تحریمها علیه رژیم ایران به توافق برسیم.
کمیته مشترک قانونگذاران مجلس سنا و نمایندگان از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه برای ارائه مصوبه نهایی اعمال تحریمها علیه رژیم ایران، شروع به کار کرد. هاورد برمن، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت، کنگره دیگر نمی تواند برای تحریم ایران منتظر تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد بماند. وی افزود: "ایران و سانترفیوژ های در حال چرخش این کشور، کار میکنند و صبر نکرده اند."
ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا گفت: من مدت زیادی خواهان تعامل با رژیم ایران بودم اما هیچ نشانه‌یی از تمایل این رژیم به چنین امری نمی‌بینم. رژیم ایران به این وسیله برای بدست آوردن سلاح اتمی وقت می‌خرد.
در اروپا و حتی در روسیه نیز احساس مشابهی وجود دارد. دیمیتری مدودف، رئیس جمهور روسیه گفت چنانچه تدابیر دیگر (برای متوقف کردن رژیم ایران) نتیجه‌ای در بر نداشته باشد از تشدید تحریمها حمایت خواهد کرد.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم گفت: اعمال تحریمها به دلیل عدم همکاری رژیم ایران اجتناب‌ناپذیر است و شورای امنیت به زودی به آن می‌پردازد.
سارکوزی، رییس جمهور فرانسه در جریان سفر خود به چین، در کنفرانس خبری مشترک با رئیس جمهور چین در پکن، اعلام کرد مذاکره با رژیم ایران بر سر برنامه اتمی اش سازنده نبوده است. سارکوزی اظهار داشت به همتای چینی خود گفته است که حرکت ایران به سوی ”تسلیحات هسته ای“ می تواند ثبات جهان را برهم بزند.
کاترین اشتون کمیسر سیاست خارجة اتحادیة اروپا نیز به چین سفر کرد تا پکن را قانع کند مانع تصویب تحریمهای جدید ملل متحد علیه برنامه هسته‌یی رژیم ایران، نشود. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از دیدار با نخستوزیر چین گفت چین با موضوع تحریمها علیه رژیم ایران مخالف نیست.

این اجماع بینالمللی و چشم انداز صدور قریب الوقوع قطعنامه جدید تحریمها در شورای امنیت ملل متحد، رژیم آخوندی را آشکارا آشفته و وحشتزده کرده و آن را وادار به اقدامات گستردهیی کرده است. سفر احمدینژاد به دو کشور آفریقایی زیمبابوه و اوگاندا که بخصوص سفر به اوگاندا به منظور خریدن رأی این کشور بود که در حال حاضر از اعضای غیردائم شورای امنیت است، نه تنها نتیجة مشخصی در جهتی که مورد نظرش بود، نداشت، بلکه خفت و خواری بیشتری برای رژیم به ارمغان به دست آورد. به رغم درخواستهای ملتمسانه پاسدار احمدینژاد، رئیسجمهور اوگاندا گفت: ما احمق نیستیم و بعد از این که اطلاعات کافی به دست بیاوریم, به مشورت با برادران آفریقایی خود خواهیم پرداخت, تا ببینیم باید چه انتخابی را کرد.
در اقدامی دیگر، متکی وزیر خارجه رژیم هم به اتریش سفر کرد و در وین با وزیر خارجه این کشور و همچنین با آمانو، دبیر کل سازمان بین المللی انرژی اتمی دیدار کرد.
اما در هر دو ملاقات چیزی جز شکست نصیبش نشد.
روزنامه لوموند راجع به شکست مأموریت متکی در وین نوشت: حکومت تهران در  وضعیت استیصال دست به یک تهاجم دیپلماتیک زد تا مانع تصویب تحریمهای جدید شود. اما دردیدار متکی با دبیرکل آژانس بین المللی اتمی تردید حاکم بود و وزیر خارجه اتریش هم گفت قطار تحریمها در حرکت است.
وزیر خارجه اتریش، در یک مصاحبه مطبوعاتی در وین و در حالی که  متکی کنارش ایستاده بود، خاطرنشان کرد، به وزیر خارجة ایران گفته است اگر رژیم ایران خواهان ممانعت از دور جدید تحریمها توسط شورای امنیت ملل متحد است در این صورت توپ در زمین رژیم ایران قرار دارد....
هیلاری کلینتون نیز درباره شکست سفر متکی به وین گفت: رژیم ایران در مورد مبادله اورانیوم غنی‌شده، پیشنهاد جدیدی ارائه نکرده و آمریکا و متحدانش برای  وضع تحریمهای جدید و سخت در تلاشند.
در مورد ملاقات متکی با مدیر کل آژانس بین‌المللی اتمی، خبرگزاری فرانسه نوشت: به نظر می‌رسد هیچ راهگشایی فوری در مورد مبادله سوخت اتمی صورت نگرفته است. سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت دیدار منوچهر متکی، با یوکیا آمانو، در وین بدون نتیجه بوده است».
متکی از اتریش به بوسنی هرزه گوین یکی دیگر از کشورهای عضو غیردائم شورای امنیت رفت تا شاید جزئی از آنچه را که در اتریش به دست نیاورده بود، در آنجا به دست بیاورد، اما بیانیه‌یی که از سوی دفتر ریاست جمهوری بوسنی منتشر گردید، سطل آب سردی بود بر سر وزیر خارجة رژیم در آخرین منزل این تور بیحاصل. بوسنی هرزه گوین اعلام کرد که در زمان تصمیم‌گیری برای قطعنامه اعمال تحریمها علیه رژیم ایران در ملل متحد مانند متحدین غربی خود عمل خواهد کرد.
به رغم تلاشهای رژیم به نظر میرسد که قطار تحریمها به حرکت در آمده است:
کمپانی نفتی فرانسوی توتال اعلام کرد از تحریمهایی که علیه رژیم آخوندی اعمال شود، پیروی خواهد کرد و صادرات بنزین را قطع می کند.
دو کمپانی بزرگ حسابداری «پرنس واتر هاس کوپرز»  و «ارنست اند یانگ»، رابطة خود با رژیم آخوندی را قطع کردند. پیش از آن نیز کمپانی کی. پی. ام. جی (KPMG)، تصمیم مشابهی گرفته بود.
کمپانیهای دیگری چون جنرال الکتریک، هانتزمن، زیمنس، کاتر پیلار و اینگرسول رند (Ingersoll Rand) نیز از شرکتهایی هستند که معاملات خود با رژیم ایران را قطع کرده یا کاهش دادهاند.
«انی» بزرگترین کمپانی نفتی ایتالیا نیز از فعالیت در میدان نفتی دارخوین اعلام انصراف داد.
این تحریمها از سوی بزرگترین کمپانیهای جهان، بحران اقتصادی رژیم را بیش از پیش شدت خواهد داد.
از همین رو به وضوح میتوان دید که لحن آخوندها را از عربدهکشی به مظلومنمایی و آه و ناله تغییر داده است. پاسدار لاریجانی رئیس مجلس ارتجاع در ملاقات با وزیر خارجة برزیل عاجزانه گفت: «صدور قطعنامه و اعمال تحریم زبان درستی برای گفتگو و تعامل با ایران نیست». این همان رژیمی است که رئیس جمهور پاسدار ـ لومپنش میگفت قطعنامه از نظر ما یک کاغذپارة بیارزش است، آن قدر قطعنامه بدهند که قطعنامهدانشان پاره شود!