از جمله در مادة 42 این قطعنامه تأکید شده است که «(رژیم) ایران بالاترین میزان اعدامها به نسبت جمعیت در جهان را دارد» و در مادة 48 به آزادی تمامی زندانیان سیاسی فراخوان داده شده است.
قطعنامه در مادة 44 از رژیم خواهان همکاری با مکانیزمهای حقوق بشری و پاسخگویی به نگرانیهای مطرحشده در گزارشهای گزارشگر ویژة ملل متحد و دبیرکل سازمان ملل دربارة وضعیت حقوق بشر در ایران و نیز فراخوانهای قطعنامههای مجمع عمومی شده است.
در مادة 8 قطعنامه پارلمان اروپا درباره رابطه با رژیم آخوندی، با تأکید برمخالفت اتحادیة اروپا با هرگونه بهکارگیری مجازات مرگ تحت هر شرایطی آمده است که (ما) همچنان بهشدت منتقد استفادة مکرر (رژیم) ایران از مجازات مرگ هستیم و به تعلیق فوری اجرای احکام اعدام در ایران فرا میخوانیم.
در همین ماده تأکید شده است که اعدام نوجوانان توسط حکومت آخوندی، ناقض التزامات بینالمللی تحت قانون حقوق بشر و انساندوستانه است که خود رژیم هم آنرا پذیرفته است.
در شمار دیگری از مواد قطعنامه، از جمله مواد 15، 34، 49 و 50، با تاکید بر افزایش شمار دستگیر شدگان در میان پیروان مذاهب مختلف، بر تضمین حقوق قومیتها و پیروان سایر ادیان، برابری کامل جنسیتی و حذف تبعیض در قانون رژیم و در عمل علیه زنان، کنترل صادرات از اروپا به ایران برای جلوگیری از سوء استفاده رژیم از مواد و تکنولوژیهای دو کاربرده به منظور نقض حقوق بشر، و نگرانی نسبت به توسعه آزمایشهای موشک بالیستیک توسط رژیم ایران تاکید شده است.
درجریان بحثهای پارلمان اروپا در اجلاس استراسبورک در رور سه شنبه شماری از نمایندگان با حمایت از جنبش دادخواهی مردم ایران و با تاکید بر لزوم مشروط بودن هرگونه رابطه با حکومت آخوندی به توقف اعدامها و نقض حقوق بشر و همچنین توقف مداخلات تروریستی رژیم در منطقه و حمایت از دیکتاتور سوریه، سخنانی ایراد کردند...
تونه کلام عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا از استونی در سخنان خود، گفت: (رژیم) ایران در رتبة اول اعدامها در جهان به نسبت جمعیت قرار دارد. رژیم ایران یکی از منابع اصلی صدور تروریسم در منطقه بوده و هست و بهمیزان زیادی در ظهور داعش نقش داشته است چرا سیاست کنونی اتحادیة اروپا در این رابطه ناپخته و نامتوازن بهنظر میآید؟ وی با تأکید بر لزوم مشروطکردن روابط اقتصادی اتحادیة اروپا با رژیم به بهبود واقعی وضعیت حقوق بشر، افزود:
(رژیم) ایران همچنان یکی از بیرحمترین رژیمها در دنیاست. یک مورد را بگویم: وزیر کنونی دادگستری (رژیم) ایران، مشخص شده که مسئول اعدامهای دستهجمعی ۳۴ هزار زندانی سیاسی در سال ۱۹۸۸ بوده است. او ادعا میکند که این باعث افختارش هم هست. آیا میشود توافقاتی با افرادی که دستشان خونین است ایجاد کرد؟
ژرار دوپره رئیس گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا در سخنان خود با تأکید بر اینکه رژیم آخوندی در صدر جدول اعدامها در جهان قرار دارد و برخلاف قطعنامههای ملل متحد نوجوانان را هم اعدام میکند، گفت: تبادلات اقتصادی میباید مشروط به حقوق بشر باشد چرا که این رژیم همچنان در صدر جدول اعدامها قرار دارد. اعدام نوجوانان، که برخلاف قطعنامههای سازمان ملل است که توسط ایران امضاء شدهاند.
بگذارید تأکید کنم که وزیر دادگستری فعلی «مفتخر» بود که بگوید، در سال 1988 در قتل عام هزاران زندانی سیاسی شرکت کرده و از نظر من این قتل عام، یک جنایت علیه بشریت است.
یارومیر اشتتینا عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا از جمهوری چک سخنران بعدی اجلاس پارلمان اروپا بود؛ وی نیز تأکید کرد که رژیم آخوندی بالاترین آمار اعدامها را در دنیا به نسبت جمعیت دارد و نسبت به برقراری روابط تجاری با چنین رژیمی هشدار داد.
به نظرم اگر شریک ما حکومتی باشد که بالاترین آمار اعدامها را در دنیا نسبت به جمعیت داشته باشد، ما باید مواظب باشیم.
میخواهم یاد ۳۰۰۰۰ زندانی سیاسی در ایران را گرامی بدارم که بین اوت و اکتبر ۱۹۸۸ اعدام شدند. این یک جنایت علیه بشریت است که همچنان مورد مجازات قرار نگرفته است. کسانی که این جنایات را مرتکب شدند، همچنان در سطوح بالای رژیم هستند.
مارک دمسماکر عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا از بلژیک
وقتی شروع به مذاکره بر سر توافق اتمی کردیم، شاهد اوج ناگهانی بیسابقة آمار اعدامها در ایران بودیم. به گفتة سازمان ملل تنها در سال گذشته بیش از ۱۰۰۰ نفر اعدام شدند. این بالاترین آمار اعدام در جهان نسبت به جمعیت است. همچنین همانطور که قبل از من گفته شد (رژیم) ایران رتبة اول در اعدام نوجوانان در جهان را دارد.
البته تحت فشار تحریمهای شدید اتحادیة اروپا، (رژیم) ایران وادار شد از اهداف اتمی خود عقبنشینی کند و پای توافق اتمی بیاید که این خود چیز خوبی است. ولی بگذارید اینقدر سادهلوح نباشیم و این بدان معنا نیست که یکدفعه بهطور ناگهانی با یک رژیم بسیار مدرهتر مواجه هستیم؛ واقعیت روزانه نشان میدهد که عکس آن صادق است. من فقط میخواهم یک نمونه را بگویم. همان افراد حکومتی که در سال ۱۹۸۸ دست به قتل عام ۳۰۰۰۰ زندانی سیاسی زدند و از این طریق یکی از بدترین جنایات علیه بشریت را مرتکب شدند، همچنان در بالاترین سطوح این رژیم هستند. یکی از آنها وزیر دادگستری فعلی است. او بهتازگی حتی گفت، به نقشی که در این حمام خون داشته افتخار میکند.
ما همچنین شاهد نقش مخرب (رژیم) ایران در تخاصمات منطقهیی هستیم. (رژیم) ایران منابع مالی، تسلیحات و نیروهای شبه نظامی به جنگهای منطقهیی ارسال میکند؛ به سوریه، لبنان، عراق، یمن و کشورهای دیگر. اگر (رژیم) ایران میخواهد یک دولت مسئول باشد که بشود با آن وارد معامله شد ابتدا باید از این رفتار شریرانة خود دست بکشد.
آنا فوتیگا رئیس کمیسیون دفاع پارلمان اروپا و وزیر خارجة پیشین لهستان در سخنان خود در این جلسه، گفت: در سال ۱۹۸۸ مخالفان سیاسی بهطور گسترده قتل عام شدند. تعداد قربانیان آنقدر زیاد بود که تقریباً چیزی مشابه یک نسل کشی بود. حال کسانی که مسئول این جنایات بودهاند، امروزه همچنان در سطوح بالای حکومت قرار دارند و اعدام مخالفان سیاسی در واقع همچنان ادامه دارد. همانطور که کودکان همچنان اعدام میشوند. نقش (رژیم) ایران را چه در منطقه و چه در جهان نمیتوان یک نقش سازنده توصیف کرد. این حکومت متهم به حمایت مالی از تروریسم است. کسانی که فقط با دید تجارت اقتصادی به این موضوع نگاه میکنند، میخواهم به آنها بگویم که بخش اقتصادی در ایران امروز تحت کنترل سپاه پاسداران است و سازمانهایی مانند FATF به ما تأکید دارند که محتاط باشیم».
آنا زابورسکا نمایندة پارلمان اروپا از اسلوواکی با تأکید بر لزوم قاطعیت در برابر موج اعدامها توسط رژیم آخوندی، به تحقیقات دربارة قتل عام بیش از 30 هزار زندانیان سیاسی در سال 67 فراخوان داد و تأکید کرد که در قبال چنین رژیمی، نباید منفعتطلبی سوری را قربانی «شرافت» انسانی کرد.
مریا کیلونن نماینده پارلمان اروپا از فنلاند از دیگر سخنرانان این اجلاس بود. وی گفت: حدود ۳۰ سال پیش هزاران نفر در زندانهای ایران اعدام شدند. برخی از آنها دختران ۱۵ ساله بودند، برخی حتی باردار بودند. مسئولین این قتل عام، همچنان در مناصب کلیدی هستند و به این کار خود افتخار میکنند. این جنایات باید به دادگاه بینالمللی کشانده شود؛ نمیشود فقط چشمانمان را در برابر این مسائل ببندیم. ما نباید تنها به موضوع اتمی (رژیم) ایران بپردازیم، بلکه باید مطمئن شویم که حقوق بشر مورد احترام قرار میگیرد. تنها بر این پایه میتوانیم وارد رابطه با (رژیم) ایران بشویم. نمیشود ما فقط بهخاطر علاقه به بازار بزرگ ایران، مردم ایران را فراموش کنیم. پول نمیتواند جایگزین حقوق بشر بشود.
ژوزه فهریا نمایندة پارلمان اروپا از پرتغال در سخنرانیاش گفت: این رژیمی است که برای سرکوب مردمش از خشونت بسیاری استفاده میکند. لذا یک رژیم بسیار ضعیف است و بنابراین بسیار دشوار خواهد بود که یک شریک قابل اتکا برای اتحادیة اروپا بشود. حقوق بشر قابل مذاکره نیست، بلکه بخشی از مسئولیت مشترک جمعی ما بهعنوان اروپایی و بهعنوان انسان است.
بئاتریس بسرا نمایندة پارلمان اروپا از اسپانیا از دیگر سخنرانان این اجلاس بود؛ وی تأکید کرد: هر چند توافق اتمی با (رژیم) ایران مهم است ولی نباید فراموش کنیم که ما با یک رژیم تروریستی و بنیادگرای مذهبی مواجهیم. رژیمی که کودکان را اعدام میکند و روزانه از شکنجه استفاده میکند.
من به آیندة ایران معتقدم، چرا که به ایرانیان اعتقاد دارم. من از عشق آنها به آزادی و شجاعت آنها بهخوبی مطلع هستم و میدانم که روزی از چنگال آخوندها رها خواهند شد. من مخالف هرگونه مماشات هستم.
در این جلسه ادوارد کوکان عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا و وزیر خارجة پیشین اسلوواکی گفت:
قبل از تقویت روابط اقتصادی و تجاری با (رژیم) ایران ما باید اطمینان حاصل کنیم که (این رژیم) بهطور کامل از استانداردهای بین المللی پیروی کند، بهخصوص (در زمینة) حقوق بشر. این شامل تغییر سیاست فعلی (رژیم) ایران دربارة حکم اعدام و بهخصوص اعدام نوجوانان میشود.
رامونا مانسکو عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا از رومانی رژیم آخوندی را یک رژیم بنیادگرا نامید، و گفت: یک نزدیکی صرفاً اقتصادی با (رژیم) ایران، نتیجة معکوس دارد و در درازمدت واقعبینانه نیست بهعنوان نمایندة پارلمان اروپا نمیخواهم استانداردهای دوگانه به سیاستهای جاری ما تبدیل شوند. رژیم دیکتاتوری در ایران حاضر به پذیرش رفرمهای واقعی نیست. لذا این سئوالات بسیاری را در مورد آیندة رابطة ما با (این رژیم) ایجاد میکند.
اورماس پائت عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا از استونی تأکید کرد که رژیم ایران باید حکم اعدام را لغو کند، اعدام نوجوانان را متوقف کند، همة زندانیان سیاسی را آزاد کند، اذیت و آزار خبرگاران را متوقف کند و به شکنجه پایان بدهد.
وی گفت:گسترش روابط اقتصادی با (رژیم) ایران نمیتواند به قیمت قربانیکردن مسائل دیگر که در قلب ارزشهای اتحادیة اروپا نهادینه شدهاند صورت گیرد. لغو حکم اعدام یکی از اهداف اصلی سیاست خارجی و حقوق بشر اتحادیه اروپا است، لذا نمیشود در رابطه با (رژیم) ایران اینرا فراموش کنیم.
فرناندو رواس نماینده پارلمان اروپا از پرتغال یکی دیگر از سخنرانان اجلاس این پارلمان در سخنانش، گفت: اصول جهانشمولی وجود دارد که ما نمیتوانیم در مورد آنها سازش و مصالحه کنیم و مجازات اعدام یکی از آنهاست.
لارش آداکتوسون عضو کمیسیون خارجی پارلمان اروپا از سوئد در سخنانش گفت: سفرایی که یکی از وحشی ترین دیکتاتوری های جهان را نمایندگی میکنند، از ما بعنوان نمایندگان پارلمان میخواهند که از متن مربوط به رابطه با رژیم ایران حمایت کنیم و این درحالیست که برخی از مطبوعات رژیم ایران نوشته اند که اتحادیه اروپا با این اقدام میخواهداز رفتار این رژیم حمایت کند.
ولی پارلمان اروپا یک سنت دیرینه دارد که حقوق بشر را در قلب تمام روابط خود با کشورهای خارجی قرار میدهد.