لایحة مجلس نمایندگان در اجلاس روز پنجشنبة کنگره با ۲۴۳ رأی مثبت در برابر ۱۷۴ رأی منفی بهتصویب رسید.
بر اساس این لایحه وزارت خزانهداری آمریکا از صدور مجوزهای لازم به بانکهای آمریکایی بهمنظور تکمیل معاملات مربوط به فروش هواپیماهای مسافربری به رژیم، منع میشود.
لایحة مصوب مجلس نمایندگان اکنون باید در سنای آمریکا نیز به تصویب برسد؛ البته کاخ سفید اعلام کرده که اوباما آنرا وتو خواهد کرد.
وزارت خزانهداری دولت اوباما در ماه سپتامبر، مجوز فروش هواپیما به رژیم را از سوی شرکتهای بوئینگ و ایرباس را صادر کرده بود.
هر چند وزارت خزانهداری گفته است که مجوزهای صادر شده به دو شرکت مذکور، شروط سختی دارد و تضمین میکند که هواپیماها فقط برای مسافربری بهکار گرفته شوند، اما این اقدام با مخالفات بسیاری از قانونگذاران آمریکایی مواجه شده که تأکید دارند، رژیم آخوندی میتواند از چنین هواپیماهایی برای صدور تروریسم، از جمله با انتقال مزدورانش به سوریه استفاده کند.
بیل هوئیزنگا ارائهدهندة اصلی لایحة مجلس نمایندگان، گفت: «(این لایحه) مانع از آن خواهد شد که ذخایر آمریکا به (حکومتی) برسد که وزارت خارجة خود رئیسجمهور آنرا اصلیترین حکومت حامی تروریسم در جهان مینامد».
رابرت پیتینجر عضو مجلس نمایندگان از کارولینای شمالی نیز، تأکید کرد: «این لایحه با همان شرکت هواپیمایی مقابله میکند که توسط وزارت خزانهداری بهخاطر انتقال جنجگویان و تسلیحات به نیابت از سپاه پاسداران (رژیم) ایران، تحریم شده است... قابل فهم نیست که چهطور دولت (اوباما) میتواند اجازة دسترسی (رژیم) ایران را به هواپیماهایی بپذیرد که فقط حمایت آنها از تروریسم را افزایش خواهد داد».
باب دولد عضو مجلس نمایندگان از حزب جمهوریخواه، گفت: «بزرگترین حامی تروریسم در جهان، نباید کمکی از سوی مالیاتدهندگان آمریکایی یا سیستم بانکی ما دریافت کند تا بتواند هواپیماهایی را (بخرد) که واقعاً نمیدانیم با آن چه کار خواهند کرد».
همچنین پیتر روسکام از دیگر نمایندگان جمهوریخواه کنگره، فروش هواپیما به رژیم را یک «رسوایی» نامید، و گفت: «باید تضمین کنیم که سیستم مالی آمریکا در این توافق شریک نباشد».
خبرگزاری بلومبرگ دربارة تصویب لایحة منع فروش هواپیما به رژیم، گزارش داد: «مجلس نمایندگان با رأی خود در روز پنجشنبه بهطور مؤثر شرکت بوئینگ را از فروش یا اجارهدادن هواپیماهای جت به (رژیم) ایران بلوکه کرد؛ (این رأی) بازتابی از مخالفت جمهوریخواهان با توافق اتمی دولت اوباما با (رژیم) ایران است...».
خبرگزاری رویتر نیز در گزارش تصریح کرد که بعید است این لایحه در دورة کنونی کنگره به قانون تبدیل شود؛ چون دولت اوباما میگوید، چنین قانونی نقض توافق اتمی خواهد بود... اما بعد از شروع دورة ریاستجمهوری ترامپ، فضای موجود در ارتباط با توافق اتمی، میتواند تغییر کند. ترامپ در کارزار انتخاباتیاش بهشدت به این توافق انتقاد کرده است.
رژیم آخوندی در تلویزیون حکومتی تصویب طرح جلوگیری از فروش هواپیماهای بوئینگ به این رژیم در کنگره آمریکا را، از میان رفتن همه اقدامات دولت اوباما در این رابطه توصیف کرد.
مجلس نمایندگان آمریکا طرح ممنوعیت فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را تصویب کرد. با تصویب این طرح، همه موافقتنامههای دولت اوباما در خصوص صدور مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران لغو میشود. وزارت خزانهداری آمریکا چندی پیش مجوز فروش بوئینگ و ایرباس را به ایران را صادر کرده بود.
هر چند مرکز استقرار ایرباس در فرانسه است اما این شرکت نیز برای فروش هواپیماهای خود به ایران نیازمند موافقت وزارت خزانهداری آمریکاست.
سناتور تام کاتن عضو کمیتة قوای مسلح سنای آمریکا که از وی به عنوان یکی از گزینه های وزارت دفاع در دولت ترامپ یاد می شود، گفت: «ما از نزدیک با رئیسجمهور منتخب همکاری خواهیم کرد تا... سیاست سختتری را در قبال (رژیم) ایران اتخاذ کنیم... امیدوارم (رژیم) ایران درک کند که با رئیسجمهور جدید، (دولت آمریکا) در قبال تمامی فعالیتهای مخرب آنها در سراسر جهان، خط مشی بسیار سختتری را در پیش خواهد گرفت».
سناتور تام کانن که با ام.اس.ان.بی.سی. مصاحبه میکرد، افزود: «دونالد ترامپ بهطور مکرر گفته است که توافق اتمی (با رژیم) ایران، یکی از بدترین توافقهای تاریخ سیاست خارجی آمریکا بوده است. همین هفتة گذشته، دولت اوباما اذعان کرد که (رژیم) ایران در حال نقض مفاد توافق است، اما این نقضها را کوچک جلوه داد. من انتظار ندارم که رئیسجمهور منتخب چنین دیدگاه سادهیی نسبت به نقضهای (رژیم) ایران و فعالیتهای آن در منطقه برای بیثباتکردن متحدان ما... داشته باشد».
سناتور تام کانن در پاسخ به این سئوال که آیا ترامپ میتواند توافق اتمی را از بین ببرد، اظهارداشت: «طبعاً که او میتواند (این کار را انجام بدهد)... اوباما این توافق را بهعنوان یک پیمان ارائه نکرد و لذا به آن یک موقعیت قانونی نداد... ایالات متحده میتواند و باید مجدداً تحریمها را بر (رژیم) ایران اعمال کند؛ آن هم نه فقط بهخاطر نقض مفاد توافق اتمی، بلکه همچنین بهخاطر نقض (قطعنامههای) شورای امنیت دربارة موشکهای بالیستیک و نیز بهخاطر صدور تروریسم و نقض حقوق بشر».
جان بولتون سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل متحد تغییر رژیم در ایران را تنها راه حل برای تهدیدهای صلح و امنیت بین المللی، دانست و با اشاره به قیام مردم ایران درسال ۸۸گفت: مردم ایران خواهان یک حکومت جدید هستند و ما اینرا در تابستان ۲۰۰۹ دیدیم».
سفیر جان بولتون که با پایگاه خبری «بریت بارت»، مصاحبه می کرد، گفت: «مدتهاست گفتهام که...تنها راه حل دراز مدت، تغییر رژیم در تهران است. چراکه آخوندهای حاکم بر ایران اصلیترین تهدید صلح و امنیت بینالمللی در خاورمیانه هستند و سقوط آنها... اصلیترین تهدید (صلح و امنیت بین المللی) را از بین خواهد برد...
جان بولتون در این مصاحبه گفت علت بیعملی اوباما در قبال قیام سال ۸۸ مردم ایران این بود که او در تمام طول این مدت، در پی توافق اتمی با رژیم بوده است. اما مردم ایران خواهان یک حکومت جدید هستند و ما اینرا در تابستان ۲۰۰۹ دیدیم.
سپاه پاسداران در خبرگزاری خود با وحشت نوشت: تام کاتن گزینه دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتختب آمریکا برای پست ریاست پنتاگون در تازهترین اظهارات خود ابراز امیدواری کرد که رئیس جمهور جدید آمریکا توافق هستهای را ار بین ببرد.
سپاه پاسداران افزود: پیش از این نیز کاتن به عنوان یک سناتور جمهوریخواه مواضع تندی را قبال (نظام) اتخاذ کرده بود، تأکید کرده بود که دولت دونالد ترامپ توافق منعقد شده میان دولت اوباما را لغو میکند و برای انعقاد توافقی محکمذتر دوباره با نظام وارد مذاکره میشود.