به گفته رسانههای آمریکایی و بینالمللی، ترامپ قصد دارد علاوه بر اعلام نظرش نسبت به برجام و رد احتمالی تبعیت رژیم، استراتژی جدید آمریکا در قبال حکومت آخوندی را نیز اعلام کند؛ استراتژی جدیدی که به گفته مقامات آمریکایی، شامل مقابله با مداخلات رژیم و ماجراجوییهای موشکی آن خواهد بود. برخی رسانهها گفتهاند که سخنرانی ترامپ در این رابطه روز پنجشنبه صورت خواهد گرفت.
رویتر در گزارشی از واکنشهای هراسان رژیم نسبت به احتمال نامگذاری سپاه که گفته میشود بخشی از این استراتژی است، خاطرنشان کرد: «دولت ترامپ قصد دارد فشار بیشتری بر سپاه پاسداران وارد کند؛ بهخصوص بهخاطر آزمایشهای اخیر موشکی و همچنین بهخاطر «فعالیتهای شرورانه» آن... در سراسر منطقه».
رویتر اضافه کرد: «ترامپ در مصاحبهیی که یکشنبه شب پخش شد، رژیم ایران را به «تأمین مالی کرة شمالی» و «انجام اقدامات کاملاً نامناسب با کرة شمالی» متهم کرد.
نیوزویک نیز طی گزارشی نوشت: «قویاً انتظار میرود دونالد ترامپ سپاه پاسداران رژیم ایران را یک سازمان تروریستی نامگذاری کند... ترامپ مدتهاست که رژیم ایران و نفوذ فزایندهاش در خاورمیانه را مورد انتقاد قرار داده است...».
مککلاچی در گزارش خود، خاطرنشان کرد: «آنچه تیم ترامپ با آن مخالفت دارد، مفاد از بینرفتنی برجام است که بعد از ده سال بهطور مؤثر به توافق پایان میدهد. ترامپ بهدرستی بر این عقیده است که رژیم ایران باید تأمین مالی تروریسم و فتنهانگیزی در سراسر منطقه و فراتر از آنرا متوقف کند. این موضوع و توسعة موشکهای بالیستیک... توسط رژیم ایران برای حمل کلاهکهای اتمی در آینده، بخشی از توافق نبوده است».
جان بولتون در مصاحبه با فاکسنیوز خواهان خروج کامل آمریکا از برجام شد و صرف عدم تأیید تبعیت رژیم را ناکافی و اشتباه دانست.
وی گفت: «رئیسجمهور باید از این توافق خارج شود... و برای جهان روشن سازد که این توافق نه تنها به سود آمریکا نیست...، بلکه ما دیگر از آن پیروی نخواهیم کرد».
در همین حال بلومبرگ از مذاکرات دیپلماتهای اروپایی با اعضای کنگره در راستای حفظ برجام و تلاش آنها برای تحت تأثیر قرار دادن مشاوران ترامپ خبر داد، و نوشت: «آنها در عین حال تمایل خود را برای صحبت دربارة سایر پهنههای رفتار رژیم ایران از جمله برنامة موشکی آن، تا زمانی که این موضوع در خارج از چارچوب برجام صورت گیرد، ابراز میکنند».
بلومبرگ اضافه کرد: «وزیر خارجة آلمان، گفت: «انگلستان، فرانسه، آلمان و اتحادیة اروپا بهطور اضطراری به حفظ» توافق اتمی فراخوان میدهند»... وی افزود: «رئیسجمهور آمریکا به حق منتقد رفتار رژیم ایران در خاورمیانه، از یمن تا لبنان است... شکی نیست که ما هر کاری را انجام میدهیم تا آمادگی خود را به اعضای سنای آمریکا و کاخ سفید برای... افزایش فشار بر رژیم ایران در رابطه با موضوع خاورمیانه از طریق دیپلماتیک، ابراز کنیم».
علاوه بر موضعگیریهای مقامات کشورهای اروپایی و روسیه و چین به نفع برجام طی روزهای گذشته، موگرینی نیز خواهان حفظ توافق اتمی شد و گفت: «این توافق به یک یا دو کشور تعلق ندارد، بلکه به کل جهان تعلق دارد».
سایت اتحادیه اروپا ۱۷ مهر