دیمیتری مدودف در آستانهی سفر رییسجمهور برزیل به ایران، این سفر را "آخرین شانس" ایران در مورد کشمکشها بر سر برنامههای هستهای این کشور توصیف کرد. وی در دیدارش با لوئیز ایناسیو داسیلوا در مسکو با تأکید بر این که پیشنهادهای غرب به ایران از مدتها پیش روی میز مذاکره قرار داشتهاند، خاطر نشان ساخت: «چنانچه تهران این پیشنهادات را نپذیرد، تحریمها علیه ایران به طور جدی در شورای امنیت سازمان ملل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»
به گفتهی دیپلماتهای غربی ایران همچنان در حال غنیسازی اورانیوم است رییسجمهور روسیه همچنین افزود، یک روز پیش از دیدار با همتای برزیلی خود در گفتگویی تلفنی با باراک اوباما، رییسجمهور ایالات متحده در این زمینهرایزنی کرده است.
دیمیتری مدودف با اشاره به سفر رییسجمهور برزیل به تهران گفت، بدبینی خود را نسبت به این سفر پنهان نمیکند و شانس موفقیت آن را تنها "سی درصد" میداند. وی همچنین اظهار داشت: «چنانچه ایران از موضع هستهای کنونی خود کوتاه بیاید، در میان کشورهایی که از انرژی هستهای به صورت صلحآمیز استفاده میکنند جایگاه شایستهای خواهد یافت.»
به گفتهی یکی از مقامات نظامی ارشد روسیه، در دیدار میان روسای جمهور روسیه و برزیل در زمینهی امکان انتقال سیستم دفاع ضد موشکی روسیه به برزیل نیز گفتگو شد اما توافق قطعی در این زمینه به دست نیامد. دو سال پیش برزیل چندین فروند هلیکوپتر نظامی از روسیه خریداری کرده بود.
افزایش تردیدها نسبت به برنامههای اتمی ایران
همزمان با سفر رییسجمهور برزیل به تهران، دیپلماتهای غربی اعلام کردند که دولت ایران بهرغم تهدید اعضای دائم شورای امنیت به اعمال تحریمهای گسترده علیه این کشور، همچنان در حال غنیسازی اورانیوم است. خبرگزاری رویترز، به نقل از این دیپلماتها گزارش داده، تهران با افزایش شمار سانتریفوژها و تکمیل تأسیسات هستهای خود، قادر است ظرفیت تولید اورانیوم با غلظت بالای خود را بهبود ببخشد.
ایران در ماه فوریه سال جاری اعلام کرد که غنیسازی اورانیوم با غلظت ۲۰ درصد را در خاک خود آغاز کرده است. تهران به همین منظور ۱۶۴ سانتریفیوژ جدید نصب کرد. به گفتهی یکی از دیپلماتهای غربی، ایران هماینک سری دوم سانتریفیوژها برای پشتیبانی گروه اول را به کار گرفته است.
آمریکا و دیگر کشورهای غربی ایران را متهم میکنند که زیر پوشش تولید برق هستهای، برای ساخت بمب اتمی تلاش میکند. جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرده و مدعی است که برنامههای هستهایاش اهداف صلحآمیز دارند.
دویچه وله