در این کنفرانس، فلورانس برتو-شهردار منطقه ۵ پاریس، ژان فرانسوا لوگاره-شهردار منطقه یک پاریس، سیلوی فاسیه-شهردار پیشین لوپن، برنارد کوشنر-وزیرخارجه پیشین فرانسه، راما یاد-وزیر پیشین حقوق بشر فرانسه، ژان پیر برار-نماینده پیشین مجلس ملی فرانسه، ویلیام بوردون-وکیل برجسته فرانسوی، اینگرید بتانکور، سید احمد غزالی، طاهر بومدرا و سروناز چیتساز-مسئول کمیسیون زنان شورای ملی مقاومت سخنرانی کردند.
در کنفرانس شهرداری منطقه ۵ پاریس که با سخنان سیمین نوری از سوی کمیته حمایت از حقوق بشر در ایران و خیر مقدم و تشکر از شرکت کنندگان آغاز شد؛ سخنرانان ضمن محکومکردن نقض حقوق بشر توسط رژیم آخوندی، به تحقیقات بینالمللی دربارة قتل عام ۳۰ هزار زندانی سیاسی در سال ۶۷ و ضرورت محاکمه مسئولان این قتل عام بمثابه جنایت علیه بشریت فراخوان دادند. آنان همچنین همبستگی خود را با مردم زلزله زده استانهای غرب کشور ابراز کردند و از تلاشهای مقاومت ایران برای کمک رسانی به مردم قدردانی کردند.
در این کنفرانس، هیأتهایی از مادران شهیدان و شاهدان و قربانیان قتل عام ۶۷ و جنایات ضد بشری رژیم آخوندی مشاهدات خود را از جنایات رژیم برای شرکتکنندگان بازگو کردند. و فیلم هایی از خسارات و ضایعات زلزله در استان کرمانشاه و اعتراضات مردم به بی عملی رژیم و ارگانهای حکومتی در کمک رسانی به زلزله زدگان پخش شد.
در ورودی شهرداری منطقه ۵ پاریس که در مجاورت پانتئون، آرامگاه مشاهیر فرانسه، واقع است، نمایشگاهی درگرامیداشت خاطره شهیدان قتل عام سی هزار زندانی سیاسی در سال ۶۷ و هم چنین نمایشگاهی از تصاویر مناطق زلزله زده در استان کرمانشاه برپا شد. که مورد بازدید سخنرانان و شرکت کنندگان قرار گرفت.
صحنه های نمایشگاه و بازدید از نمایشگاه
سخنرانی سیمین نوری
بنام کمیته حمایت از حقوق بشر در ایران خوشوقتم که به همه شما بخاطر شرکت در این کنفرانس خیر مقدم بگویم و از خانم فلورانس برتو شهردار ناحیه 5 پاریس، به گرمی تشکر کنم که از این کنفرانس و نمایشگاه قتل عام ۶۷ استقبال میکنند. این نمایشگاه تنها یادآوری یک خاطره از گذشته نیست. بلکه جزئی از مبارزه امروزی برای عدالت و حقوق بشر است. چرا که نسل جدیدی که خواستار توضیح و کسب اطلاع در مورد آن میشود مورد پیگرد رژیم قرار میگیرد. و عاملان این جنایت کماکان به اعدام و سرکوب در ایران ادامه میدهند.
این جنایت بحث روز است چرا که امسال گزارش سازمان ملل به آن به عنوان یک پرونده ویژه میپردازد و دبیر کل سازمان ملل متحد برای اولین بار سرکوب فعالین و خانواده های قربانیان را که در مورد این جنایت تحقیق میکنند را محکوم کرده است. گردهمایی امروز ما با سخنرانیهای شخصیتهای برجسته و گواهیهای شاهدانی که خواهیم شنید غنی خواهد شد. باز هم تشکر میکنم.
سخنرانی فلورانس برتو-شهردار منطقه ۵ پاریس
آقای نخست وزیر، خانمها و آقایان وزرا، خانمها و آقایان نماینده مجلس و منتخبین، خانمها و آقایان رؤسای انجمنها (بویژه خانم رئیس کمیته حمایت از حقوق بشر و نماینده آن، و رئیس انجمن زنان ایرانی در فرانسه)، و همه خانمها و آقایانی که برای حقوق بشر مبارزه میکنید.
یکسال پیش، دقیقا در همین تاریخ، ما در سالن موتوآلیته گرد هم آمده بودیم. ما در آن سالن در حضور خانم رجوی که دارای شهامتی باورنکردنی است گرد هم آمده بودیم. آن گردهمایی هم به دعوت کمیته حمایت از حقوق بشر در ایران و انجمن زنان ایرانی در فرانسه برگزار شده بود. مایه مباهات و افتخار من است که شما شهرداری ناحیه ۵ را انتخاب کردهاید. برای من این شهرداری قبل از هر چیز، خانه مردم به حساب میآید؛ خانه خلقها برای برگزاری گردهماییهایشان.
برای مردم ایران و برای تمام بشریت، تابستان ۱۹۸۸ (۱۳۶۷) سال سیاهی بود و جنایت فجیعی در آن صورت گرفت که هنوز به اندازه کافی شناخته شده نیست و طی آن هزاران مخالف حکومت ایران اعدام شدند و این بزرگترین موج اعدام زندانیان سیاسی بعد از جنگ جهانی دوم به شمار میرود.
مطمئنم که شهامت بازماندگان و خانوادههای اعدامشدگان و کارزار مدافعان حقوق بشر در سراسر جهان باعث پیروزی حقیقت بر دروغهایی که تلاش میشود به ما تحمیل کنند، خواهد شد. امروز دیگر شک و تردید نسبت به واقعیت این جنایات مجاز نیست. مدارک و گزارشهای غیرقابل انکار فراوانند و من قدردانی میکنم از فعالیتهای سازمانهای غیردولتی زیادی که سال پیش از دبیر کل سازمان ملل خواستار تشکیل یک دادگاه بینالمللی مستقل شدند. این اولین مرحله برای به رسمیت شناختن این جنایات به عنوان جنایت علیه بشریت میباشد. امیدوارم که فعالیتهای شما، فعالیتهای ما نزد سازمانهای بینالمللی بالاخره محصول خود را بدهد و باعث پیشرفت حقوق بشر در ایران و در همه کشورهایی که این فجایع رخ دادهاند بشود.
هیچ خلقی نمیتواند آرام بگیرد تا وقتی حقایق تاریخش برملا نگردد و مجرمین محاکمه نشوند. من همصدا میشوم با خانم گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل که ماه پیش در اعلامیه دلگرمکنندهای این وقایع را یادآوری کرد. شما این اعلامیه را در نمایشگاهتان به ما یادآوری کردید. وی اهمیت دادخواهی برای خانوادههای قربانیان کشتار سال ۱۹۸۸ را یادآور شد. دادخواهی التیام دادن به زخمهای گذشته است و اولین گام در این روند طولانی وظیفه به خاطر سپردن است. ما وظیفه داریم که فراموش نکنیم، چون فراموشی معادل حق دادن به جنایتکاران است.
الی ویزل چه زیبا گفته است که «دژخیم دوبار میکشد، بار دوم با فراموشی!».
در اینجا در قلب محله «کارتیه لاتن»، در مرکز ناحیهای که تبادلات اطلاعات و دانشها در آن صورت میگیرد، واژه حقایق تاریخی جایگاه خاص خودش را دارد. از شهامت عظیم شما قدردانی میکنم و قدردانی میکنم از همه شخصیتهایی که هر روز در جهت برملا شدن حقیقت میکوشند. مایه غرور و خوشحالی من است که امروز بعد از ظهر پذیرای شما باشم.
سخنرانی سیلوی فاسیه-شهردار پیشین لوپن
با تشکر از فلورانس. با تشکر از این پذیرایی و از سخنانی که مقدمه این برنامه بود. من مثل همیشه حاضرم. شما دیگر مرتب دارید مرا میبینید چون من مصمم هستم که تا آخر از آنها حمایت کنم و امیدوارم که این تلاشها سرانجام نتیجه بدهند. دو سه سال پیش، در شهر کوچکم، شهر لوپن در استان سن-اه-مرن نمایشگاهی برگزار کرده بودم . این نمایشگاه از آن جهت با ارزش بود، چون که هیچ واقعهای ناچیز نیست، و ارتباط برقرار کردن و اطلاعرسانی به فرانسویان امر مهمی است، خبرهای چندانی در رابطه با زلزله و همه فجایع و ممانعتها از کمکرسانی نشنیدیم. بنا براین برای ما خیلی مهم است که درباره این موضوعات اطلاعرسانی بکنیم. اکنون هم این کنفرانس برپا هست و شما دوستان وفادار و همیشه حاضرتان را دارید که در بین ما هستند و تا آخر وفادار باقی خواهیم ماند. بنابراین گوش میدهیم به سخنان رئیسجمهور (منتخب) شورای ملی مقاومت ایران.