وزیر خارجه آمریکا در این سخنرانی، گفت: «بهمدت حدود ۵۰ سال مردم سوریه تحت دیکتاتوری حافظ اسد و پسرش بشار اسد درد و رنج کشیدهاند. ماهیت رژیم اسد، مثل حامی آن (رژیم) ایران، شرورانه است. این (رژیم)، تروریسم حکومتی را ترویج کرده است...طی سالیان خشمی فروخفته در کشور ایجاد شد و بسیاری از سوریها بپاخاستند و با حکومت اسد مخالفت کردند... در سال ۲۰۱۱، تظاهرات مسالمتآمیز سوریه را فراگرفت، اما اسد و رژیم او با گلوله و احکام زندان به مردم پاسخ دادند.
تیلرسون افزود: از آن زمان تاکنون، داستان سوریه، یک فاجعه انسانی بوده است. بیش از نیم میلیون سوری کشته شدهاند. بیش از ۵،۴ میلیون سوری پناهنده هستند و ۶.۱ میلیون تن از آنها در داخل کشور جابجا شدهاند... تلاشهای قبلی آمریکا برای متوقفکردن این جنگ، غیر مؤثر بوده است. وقتی اسد در سال ۲۰۱۳ از تسلیحات شیمیایی علیه مردم استفاده کرد، بیعملی ایالات متحده بر خلاف خط قرمز تعیینشدهاش، این رژیم را تشجیع کرد تا بیش از پیش به جان انسانها، بیتوجه باشد. اما در آوریل سال گذشته، دولت ترامپ به استفاده اسد از گاز سارین علیه غیر نظامیان، با حملاتی با موشک کروز پاسخ داد و ۲۰ درصد از نیروی هوایی اسد را نابود کرد. ما این اقدام را برای کاهش توان نظامی (رژیم) سوریه بهمنظور انجام حملات شیمیایی دیگر، برای حفاظت از غیر نظامیان بیگناه و منصرفکردن رژیم سوریه از استفاده یا تکثیر تسلیحات شیمیایی انجام دادیم.
وزیر خارجه آمریکا، براین واقعیت نیز انگشت گذاشت که رژیم جنایتکار اسد با حمایت مخفیانه از داعش از این گروه تروریستی و بنیادگرا برای تداوم حاکمیتش و سرکوب اپوزیسیون واقعی با کمک رژیم آخوندی استفاده کرده است. وی هم چنین بر تهدیدی که دراساس از حاکمیت آخوندی و سپاه پاسداران ولایت فقیه ناشی میشود و تالبنان و کشورهای مدیترانه ادامه می یابد تاکید کرد و گفت: داعش در شروع از خاکستر القاعده در عراق ظهور کرد؛ گروهی که اسد بهطور مخفیانه از آن حمایت میکرد. شواهد نشان میدهد که اسد با آزاد کردن تروریستهای شناختهشده از زندانهای سوریه و چشمپوشی از رشد داعش، به داعش کمک کرده است... رژیم اسد حدود نیمی از سرزمین سوریه و مردم آنرا تحت کنترل خود دارد. و تهدیدات استراتژیک ادامهدار علیه آمریکا، نه فقط از سوی داعش و القاعده، بلکه از سوی دیگران نیز وجود دارد. تهدیدی که به آن اشاره دارم، در اساس (رژیم) ایران است. (این رژیم) بهعنوان بخشی از استراتژیاش برای ایجاد یک هلال شمالی که از ایران شروع می شود و تا لبنان و کشورهای مدیترانه ادامه مییابد، حضورش در سوریه را با استقرار نیروهای سپاه پاسداران، بهطور چشمگیری افزایش داده و از حزبالله لبنان حمایت کرده و نیروهای نیابتی را از عراق، افغانستان، پاکستان و سایر نقاط وارد (سوریه) کرده است. (این رژیم) سالانه میلیاردها دلار برای سرپا نگهداشتن اسد خرج میکند و به جای رسیدگی به مردم خودش، جنگهای نیابتی بهراه میاندازد».
تیلرسون سپس به توضیح دلایل استراتژیک استمرار حضور نیروهای آمریکایی در سوریه و اهداف آن از جمله مقابله با مداخله جویی و مقاصد حکومت آخوندی و رفتن رزیم اسد پرداخت و با ذکر ۵هدف مشخص گفت: اول، داعش و القاعده متحمل شکستی پایدار بشوند که تهدیدی برای کشور نباشد و دوباره تحت شکل دیگری ظهور نکنند؛ و اینکه سوریه هرگز مجدداً بهعنوان پلاتفرم و یا بهشت امنی برای تروریستها عمل نکند که بتوانند از آنجا سازماندهی، نیروگیری، تأمین مالی، آموزش و انجام حملات علیه شهروندان آمریکایی در داخل یا خارج یا علیه متحدانمان را به پیش ببرند.
دوم: منازعه اساسی بین مردم سوریه و رژیم اسد از طریق روند سیاسی تحت هدایت ملل متحد که در قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت توافق شده حل و فصل شود و یک سوریه باثبات، متحد و مستقل تحت رهبری بعد از اسد، بهعنوان یک کشور عمل کند.
سوم: نفوذ رژیم ایران کاهش یابد و از رویاهای آنها برای ایجاد یک هلال شمالی جلوگیری شود و همسایگان سوریه از تمامی تهدیدات ناشی از این کشور، در امان باشند.
چهارم: شرایطی فراهم شود تا پناهندگان و جابجاشدگان بتوانند بهطور امن و داوطلبانه به سوریه بازگردند.
و پنجم: سوریه عاری از تسلیحات کشتار جمعی باشد.
دولت ترامپ یک استراتژی جدید را بهاجرا میگذارد تا به این اهداف نهایی دست یابد... اما بگذارید به روشنی بگوییم: ایالات متحده حضور نظامی خود را در سوریه حفظ خواهد کرد و بر تضمین عدم ظهور مجدد داعش متمرکز خواهد بود. مأموریت نظامی ما در سوریه به شرایط مشروط خواهد بود. نمیتوانیم اشتباهات سال ۲۰۱۱ را تکرار کنیم وقتی که خروج زودرس از عراق، به القاعده در آن کشور اجازه داد که بقا یابد و در نهایت به داعش تبدیل شود.... علاوه بر این خروج کامل نیروهای آمریکا در این زمان، (قدرت) اسد را تحکیم خواهد کرد تا او به رفتار بیرحمانه علیه مردم ادامه بدهد. کسی که قاتل مردم است، نمیتواند اعتماد لازم را برای ثبات درازمدت کسب کند. یک سوریه باثبات، متحد و مستقل، در نهایت مستلزم یک رهبری بعد از اسد است تا بتواند موفق شود. رفتن اسد از طریق روند تحت هدایت ملل متحد در ژنو، شرایط لازم را برای صلح پایدار در داخل سوریه و امنیت در سراسر مرزها برای همسایگان این کشور ایجاد خواهد کرد.
خروج ایالات متحده از سوریه، این فرصت را برای (رژیم) ایران ایجاد خواهد کرد تا بیش از پیش مواضعش را در سوریه تقویت کند. وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنانش، تصریح کرد: «ایالات متحده بر این عقیده است که انتخابات آزاد و شفاف، با شرکت سوریهای تبعیدی که جابجا شدهاند و کسانی که مجبور به فرار از جنگ شدهاند، به برکناری دائمی اسد و خانواده او منجر خواهد شد».
وی در ادامه گفت:نهایتاً کاهش و دفع نفوذ شرورانه (رژیم) ایران از سوریه، به یک سوریه دموکراتیک مشروط است. سالهای بسیاری است که سوریه تحت حکومت بشار اسد، عامل (رژیم) ایران بوده است. یک دولت مرکزی سوریه که تحت کنترل اسد نباشد، از مشروعیت تازهیی برخوردار خواهد شد تا حکومتش را بر کشور اعمال کند.