فرانسه و هشت عضو دیگر شورای امنیت از جمله آمریکا و انگلستان، خواهان تشکیل اجلاس اضطراری شورای امنیت در روز دوشنبه برای بررسی این جنایت شدند.
بهدنبال این جنایت شیمیایی اسد در دوما، رئیس جمهور برگزیده مقاومت ایران این حمله جنایتکارانه و کشتار بی رحمانه کودکان و زنان را قویاً محکوم کرد.
خانم رجوی گفت این حمله وجدان بشریت را جریحه دار کرده است. به مردم سوریه صمیمانه تسلیت میگویم و به پایداری تاریخی آنها برای آزادی درود میفرستم. جهان باید به جنایات اسد و خامنه ای علیه مردم سوریه پایان دهد.
سخنان رئیس جمهور آمریکا واکنش درقبال جنایت شیمیایی بشار اسد
روز دوشنبه رئیسجمهور آمریکا در شروع جلسه کابینه خود در واکنش به جنایت شیمیایی بشار اسد در سوریه، گفت: با تشکر فراوان، میخواهم سخنانم را با محکومیت این حمله فجیع علیه سوریهای بیگناه شروع کنم که با تسلیحات ممنوعه شیمیایی انجام شد. این یک حمله سبعانه و وحشتناک بود چنین چیزهایی را نمیبینید، هر چقدر هم که اخبار در سراسر جهان بد باشد، چنین تصاویری را نمیبینید. ما وضعیت را قویاً از نزدیک بررسی میکنیم، با نظامیان و همه افراد دیگر دیدار میکنیم و طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده تصمیمات عمدهیی اتخاذ خواهیم کرد. بسیار نگرانیم؛ وقتی چنین وقایعی میتواند اتفاق میافتد، بحث بر سر بشریت است؛ درباره بشریت صحبت میکنیم و نمیتوان اجازه داد این اتفاق بیفتد. لذا به این عمل وحشیانه نگاه خواهیم کرد و وضعیت را بررسی خواهیم کرد؛ تلاش میکنیم کسانی را به محل بفرستیم، میدانید که آنجا محاصره است و ورود افراد بسیار سخت است، چون نه فقط هدف قرار گرفته، بلکه محاصره شده است. اگر بیگناهند، چرا اجازه نمیدهند افراد به آنجا بروند و اثبات کنند. بهطور خاص سوریه بهزودی زود تصمیم میگیریم، احتمالاً تا آخر همین امروز. اما نمیتوانیم اجازه بدهیم، چنین جنایتهایی اتفاق بیفتد.
آسوشیتدپرس روز دوشنبه گزارش داد: «دونالد ترامپ حمله مرگبار در سوریه را با مسئولان نظامی خود مورد بحث قرار میدهد... رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه در همان روزی که جان بولتون مشاور امنیت ملی جدید او کارش را شروع میکند، با مسئولان ارشد نظامی خود دیدار میکند. بولتون در گذشته خواهان حملات قابل توجه نظامی علیه رژیم سوریه شده است».
رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه در یک تماس تلفنی، حملات شیمیایی در دوما را قویاً محکوم و بر حسابرسی از رژیم اسد تأکید کردند.
کاخ سفید در بیانیه خود درباره این تماس، نوشت: «سران (دو کشور) حملات شیمیایی وحشتناک در سوریه را قویاً محکوم و توافق کردند که رژیم اسد باید بهخاطر استمرار نقض حقوق بشر، مورد حسابرسی قرار گیرد. آنها توافق کردند که اطلاعاتشان را درباره ماهیت این حملات تبادل کنند و یک پاسخ قوی و مشترک را هماهنگ نمایند».
سایت الیزه نیز در بیانیه خود، نوشت: «رئیسجمهور فرانسه با حداکثر قاطعیت، حملات شیمیایی ۷ آوریل علیه مردم دوما در غوطه شرقی را محکوم کرد. (رؤسای جمهور فرانسه و آمریکا)... اطلاعات و بررسیهای خود را تبادل کردند که استفاده از تسلیحات شیمیایی را تأیید میکند... آنها همچنین تصمیم گرفتند که اقدامات و ابتکار عملهای خود را در شورای امنیت... هماهنگ کنند تا عدم رعایت قطعنامه ۲۴۰۱ و استفاده مکرر از تسلیحات شیمیایی محکوم شود. همه مسئولیتها در این زمینه باید بهروشنی مشخص شوند».
مایک پنس معاون رئیسجمهور آمریکا در پیامی، گفت: «(رئیسجمهور و من) با قویترین عبارات ممکن حمله به جانهای بیگناه از جمله کودکان را محکوم میکنیم. رژیم اسد و پشتیبانانش باید به رفتار وحشیانه خود پایان بدهند. همانطور که رئیسجمهور آمریکا گفت، مسئولان (حمله شیمیایی)، باید قیمت سنگینی بپردازند».
خبرگزاری فرانسه روز دوشنبه گزارش داد: روز دوشنبه فراخوانها برای یک پاسخ بینالمللی به حمله شیمیایی در دوما... افزایش یافت و ایالات متحده هشدار داد که اقدام نظامی را منتفی نمیداند.
جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا گفت که واشینگتن «هماکنون هیچ گزینهیی را منتفی نمیداند».
نیکی هیلی سفیر آمریکا در ملل متحد به تحقیقات بینالمللی درباره حمله شیمیایی به دوما و حسابرسی از عاملان این جنایت فراخوان داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: اتحادیه اروپا مستقیماً رژیم بشار اسد را مسئول حمله با گاز سمی (به دوما) دانست.
سخنگوی اتحادیه اروپا گفت که این اتحادیه از چندین منبع مطلع شده است... که رژیم سوریه مسئول این حمله شیمیایی است.
اتحادیه اروپا همچنین با صدور بیانیهیی حمله شیمیایی رژیم اسد به دوما را قویاً محکوم کرد و به پاسخ فوری جامعه جهانی فراخوان داد.
ترزا می نخستوزیر انگلستان گفت: «انگلستان قویاً استفاده از تسلیحات شیمیایی را در هر کجا که باشد، محکوم میکند؛ باید فوراً وقایع روز شنبه را تعیین تکلیف کنیم».
بوریس جانسون وزیر خارجه انگلستان طی بیانیهیی در محکومیت حمله شیمیایی به دوما، گفت: «گزارشها درباره حمله شیمیایی با ابعاد گسترده به دوما در روز شنبه با آمار بالایی از تلفات، عمیقاً شوکهکننده است... تازهترین گزارشها باید فوراً مورد تحقیق قرار گیرند و جامعه جهانی باید (به آن) پاسخ بدهد... مسئولان استفاده از تسلیحات شیمیایی هرگونه تمامیت اخلاقی خود را از دست دادهاند و باید مورد حسابرسی قرار گیرند».
وزیر خارجه کانادا با صدور بیانیهیی در محکومیت حمله شیمیایی در غوطه شرقی، گفت: «حملات شیمیایی مکرر... رژیم اسد در گذشته توسط مسئولان تحقیقات مستقل بینالمللی مورد تأیید قرار گرفته است. این یک استراتژی عمدی برای وحشتافکنی در میان مردم و وادار ساختن آنها به تسلیم است... حملات شیمیایی یک جنایت جنگی است. کانادا در کنار شرکای بینالمللیاش با تمام ابزار موجود، حسابرسی بهخاطر این جنایات را پیگیری خواهد کرد. مسئولان آن باید در برابر عدالت قرار گیرند و قتل عام شهروندان بیگناه باید پایان یابد».
سناتور جان مککین رئیس کمیته قوای مسلح سنای آمریکا گفت: «جنایات علیه بشریت به علائم شاخص اسد در کارزار او علیه مردم سوریه تبدیل شده که بیش از نیم میلیون کشته برجای گذاشته و ۱۱ میلیون نفر را وادار به ترک خانههایشان کرده است... رئیسجمهور آمریکا سال گذشته زمانی که اسد از تسلیحات شیمیایی استفاده کرد، با قاطعیت پاسخ داد. او باید مجدداً این کار را انجام داده وبه اسد نشان بدهد بهای سنگینی را بهخاطر جنایات جنگیاش خواهد پرداخت».
سناتورلیندزی گراهام کاندیدای پیشین ریاستجمهوری آمریکا در مصاحبه با تلویزیون ای.بی.سی.، گفت: «اگر این برعهده من باشد، نیروی هوایی اسد را نابود میکنم و مناطق امنی را در سوریه ایجاد میکنم تا مردم بتوانند به کشور خودشان بازگردند... این لحظه تعیینکنندهیی در (دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ) است؛ آقای رئیسجمهور، شما باید پیامی را که دادید، استمرار ببخشید و همان ارادهیی را که اوباما هرگز از خود بروز نداد، نشان بدهید».
سناتور بن کاردین از اعضای ارشد حزب دموکرات در کمیته خارجی سنای آمریکا در مصاحبه با سی.بی.اس. به یک پاسخ بینالمللی فراخوان داد، و گفت: «باید از (بشار) اسد بهخاطر جنایات جنگیاش حسابرسی شود... باید تضمین کنیم که روندی توسط جامعه جهانی برای حسابرسی از او شروع بشود».
پل رایان رئیس کنگره آمریکا خواهان تلاش بینالمللی برای حسابرسی از رژیم اسد شد و گفت: «حمله شیمیایی در سوریه وحشتناک است و نباید توسط کشورهای مسئول جهان پذیرفته شود».
کوین مککارتی رهبر دموکراتها در مجلس نمایندگان آمریکا ضمن تأکید بر همدستی خامنهای در جنایات اسد گفت که باید عواقب فوری و شدیدی از سوی جامعه جهانی بهخاطر استفاده از تسلیحات شیمیایی وجود داشته باشد.
نانسی پلوسی رهبر دموکراتها در مجلس نمایندگان نیز تأکید کرد: «کشتار کودکان بیگناه، نقض تمامی استانداردهای اخلاقی و بشریت مشترک ماست... جامعه جهانی باید به این جنایت، با قدرت و اتحاد و با یک تحقیقات جامع پاسخ بدهد».
رسانههای بینالمللی و خبرنگاران سوری همچنان درباره ابعاد هولناک جنایت شیمیایی رژیم اسد در دوما گزارشهای تکاندهندهیی منتشر میکنند.
خبرنگاران در دوما این تصاویر را از یک موشک حاوی گاز سمی منتشر کردند که توسط رژیم اسد پرتاب شده اما منفجر نشده است.
محمد حسان از خبرنگاران در شهر دوما روز دوشنبه در مصاحبه با سیمای آزادی درباره جنایت شیمیایی اسد گفت:در شب ۸ آوریل شهر دوما با بشکه انفجاری که توسط هلیکوپتر پرتاب شد هدف قرار گرفت. یکی از این بشکههای انفجاری حامل مواد شیمیایی بود که منجر به شهادت بیش از ۴۰ الی ۵۰ تن در این شهر شد. اکثر قربانیان کودکان شیرخوار، بچهها، زنان و مردانی هستند که در خانههایشان کشته شدند. عکسها و تصاویر محل حضور آنها را به ثبت رسانده، محل کشتهشدن آنها را؛ کودکانی که از دهان آنها کف خارج میشد.
حتی آمبولانسها نتوانستند خودشان را به محل این قتل عام برسانند. بهدلیل بمباران وحشیانه یی که بر شهر صورت میگرفت. با موشکهای کاتیوشا، بشکههای انفجاری، هواپیماهای جنگی، با خمپاره و همچنین همه نوع سلاح نیمهسنگین و سنگین شهر را بمباران میکردند.
صحنههایی که دیدم بسیار وحشتناک بود، البته اولینبار نیست که این صحنهها را میبینیم. سلاح شیمیایی اولینبار نیست که در سوریه به کار گرفته میشود در شهر زملکا نیز در سال ۲۰۱۳ گاز شیمیایی بهکار بردند، سال گذشته در خان شیخون آنرا بهکار بردند و همچنین در جاهای دیگر. اکنون دوباره همان سناریو را دارند در غوطه اجرا میکنند.
خبرهای حمله به حمص
بهدنبال حمله جنایتکارانه شیمیایی رژیم اسد به دوما و موج محکومیت جهانی، رسانههای بینالمللی روز دوشنبه از حملات موشکی به یک فرودگاه نظامی تیفور رژیم اسد در حمص و هلاکت شماری از مزدوران رژیم آخوندی و سرکردگان نظامی دیکتاتور سوریه در این حملات خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس: در بمباران یک پایگاه هوایی رژیم اسد در مرکز سوریه ۱۴ تن کشته شدند که اغلب آنها یا از رژیم ایران یا شبه نظامیان تحت حمایت رژیم ایران بودند
خبرگزاری سپاه پاسدارن به هلاکت ۴تن از پاسدارن رژیم درسوریه اذعان کرد.
وال استریت ژورنال نوشت: «بعد از حمله با تسلیحات شیمیایی، موشکها یک پایگاه هوایی در سوریه را هدف قرار میدهند... روسیه میگوید اسراییل این حمله را انجام داده است... این حمله یک روز بعد از آن رخ داد که سران کشورهای جهان، حمله شیمیایی روز شنبه در غوطه شرقی... را محکوم کردند. پرزیدنت دونالد ترامپ گفت که رژیم سوریه قیمت سنگینی بهخاطر این حمله خواهد پرداخت و روز یکشنبه همراه با همتای فرانسوی خود امانوئل ماکرون قول یک «پاسخ قوی و مشترک» را داد.
واشینگتنپست نوشت:شبکه حقوق بشر سوریه اعلام کرد، اغلب ۱۴ فرد کشته شده، نیروهای رژیم ایران یا عوامل نیابتی (این رژیم) بودهاند.
نیویورکتایمز نیز گزارش داد: «درحملات روز دوشنبه یک پایگاه نظامی رژیم سوریه را که با نام T۴ شناخته میشود در استان مرکزی حمص هدف قرار داد؛ این پایگاه نه تنها توسط نیروهای رژیم سوریه بلکه همچنین توسط شبه نظامیان تحت حمایت رژیم ایران که برای کمک به اسد... به این کشور آمدهاند، مورد استفاده قرار گرفته است.
نیویورکتایمز افزود: «به گفته خبرگزاری اینترفاکس روسیه، ارتش این کشور طی بیانیهیی گفت که دو جنگنده اف ۱۵ اسراییل این حملات را انجاام دادهاند...».
در رابطه با استفاده عوامل و سرکردگان رژیم از فرودگاه تیفور در حمص، باسل عزالدین مدیر خبرگزاری قاسیون در این منطقه در اردیبهشتماه سال ۹۵ به سیمای آزادی گفته بود: در ارتباط با اوضاع در حومه شمالی و شرقی و شهر حمص در این مدت بهخصوص در رابطه با سپاه پاسداران رژیم ایران، پاسداران رژیم ایران در منطقهٴ حومه شرقی حمص حضور دارند. بهخصوص اینکه سپاه پاسداران در آنجا به عناصر رژیم اسد آموزش میدهد، بهویژه در فرودگاه تیفور که یک پادگان نظامی است و تعداد زیادی از کارشناسان رژیم ایران و عناصری از سپاه پاسداران آن در آنجا حضور دارند. آنها طی ۲سال گذشته کار آموزش و پرواز هواپیماها را برای بمباران مواضع اپوزیسیون سوریه و شهروندان غیرنظامی در سوریه هدایت میکنند، و تأکید میشود که برخی از نفرات به حومه شرقی وارد میشوند؛ آنها توسط آخوندهای رژیم ایران در امور متعددی توجیه شدهاند و پرچم رژیم ایران را دارند که میتوان گفت علامتی شبیه به هلال احمر رژیم ایران است.