اگرچه بسیج همواره در تمامی زمینه های امنیتی حضور داشته است، اما از اوایل سال 87 ورود بسیج در امور امنیتی ابعاد تازه تری یافت و بطور رسمی در زمینه اینترنت نیز وارد شد. در اردیبهشت 87 مهدی رضوی معاون امر به معروف و نهی از منکر منطقه بسیج خراسان رضوی گفت: مقابله با جرایم مجازی از قبیل اینترنت و یارانه (کامپیوتر)، در دستور کار معاونت امر به معروف و نهی از منکر منطقه بسیج مقاومت خراسان رضوی است.”
بسیج ابتدا شبکه های اینترنتی مخالف رژیم را کشف به ارگانها ذیربط می سپرد تا آنها را فیلتر و یا با صاحبان آن برخورد کنند. اما به تدریج از رویکرد ”فرهنگی” به رویکرد ”مقابله ای” در زمینه اینترنت وارد شد.
در 6 آذرماه 87 خبرگزاری فارس مصاحبه ای با حمیدرضا خاکسار مسئول مرکز اطلاع رسانی بسیج انجام داد. وی به فعالیت بسیج در زمینه کنترل اینترنتی اشاره کرد و گفت: ”امروز دشمن به مرزهای ما در فضای مجازی که جغرافیای آن شامل اینترنت، تلویزیون و … می شود، حمله کرده و بهترین کسانی که می توانند از این مرزها دفاع کنند بسیجی ها هستند.” وی توضیح داد: ”در این مرزهای مجازی قرارگاه های اطلاعاتی و عملیاتی ایجاد نشده اند و یا دیر ایجاد شده اند از این رو دشمن در این مرزها هر کاری انجام می دهد. خاکسار کشف محورها و سوژه های عملیاتی، شناسایی و دسته بندی پایگاه های تبلیغی دشمن، به روز رسانی بانک اطلاعات سایبر، نظارت و ارزیابی فعالیت های بسیج، معماری اطلاعات پایگاه های مجازی بسیج و … را از جمله وظایف بسیج در فضای سایبر دانست.” اما این سطح از فعالیتهای بسیج به هیچ وجه پاسخگوی فضای اینترنتی و فعالیتهای سیاسی اجتماعی دانشجویان و مخالفین نبود. بنابراین سپاه در یک مدار کیفی تر وارد کار شد.
اهداف سپاه
در تاریخ 23 آبان 88، سایت گرداب اهداف سپاه از فعالیتیهای سایبری را بدین صورت عنوان کرد: “با ورود شبکه جهانی اینترنت و گسترش فنآوری اطلاعات در کشور افراد و شبکه های مخربی اقدام به فعالیت و سوءاستفاده از این فنآوری، و همچنین اینترنت کردند که شناسایی و مقابله با آن نیازمند ساختار مناسب و اقدامات فنی خاص خود بود. احساس این خطر، و درک تهدیدی که کشور در مواجهه با فن آوری اطلاعات و اینترنت با آن روبروست، از دلایل ایجاد مرکز بررسی جرایم سازمان یافته است. این مرکز در سال86 جهت بررسی و مقابله با جرائم سازمان یافته تروریستی، جاسوسی، اجتماعی و اقتصادی در فضای مجازی تاسیس گردید. این مرکز با بررسی فعالیت های سازمان یافته و مخرب که عمدتاً توسط عوامل شبکه های جاسوسی استکبار در کشور صورت می گیرد، اقدام به شناسایی و کنترل این افراد و شبکه ها می کند.”
اگرچه این مرکز در سال 86 تاسیس شد، اما اولین بیانیه آن در اسفند 87 منتشر شدکه علت امر ایجاد رعب و وحشت در بین مخالفان رژیم بود که در پهنه اینترنت فعالیت گسترده ای داشتند. همانگونه که از نوشتجات رژیم مشخص است، سپاه تهدید اصلی را تاثیرات اینترنت بر روی مردم و عوامل خودش ارزیابی نمود. بعبارت دیگر تلاش های سپاه در دو زمینه متمرکز شده بود:
1. کنترل امنیتی کشور: قیامهای سال 88، بخوبی نشان داد که اعتراضات ادامه دارد و هرگز سرکوب نشده. ورود علنی سپاه به صحنه به این دلیل بود که شرایط خارج از کنترل نیروهای انتظامی و اطلاعاتی شده بود. حتی با ورود سپاه به صحنه، قیامها در مقاطع مختلف شکل گرفت و حتی تا گسست امنیتی نیز پیش رفت، همانگونه که نمونه ای از آن در قیام عاشورا در دیماه 88 رخ داد.
2. جلوگیری از ریزش نیروهای سپاه. از طرف دیگر سپاه تلاش میکند تا با راه اندازی برنامه هایی تحت عنوان ”طرح صالحین” ،که اساسا برنامه های فرهنگی با محتوای آموزشهای ولایت فقیه است، برای پرسنل سپاه نیروهایش را نسبت به تاثیرات اینترنتی و ماهوارهها و مخالفتهای روزافزون مردمی مصون نماید. در این رابطه آخوند علی سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه در 28 فروردین 89 از سه برابر شدن آموزشهای عقیدتی سیاسی برای کادرهای سپاه خبر داد و گفت: “ما باید ذهن آحاد جامعه و بویژه پاسداران و بسیجیان را با افزایش آموزشهای اعتقادی و ارتقا بصیرت دینی پر کنیم و تعمیق معنویت و بصیرت که نتیجه گسترش آموزشهای اعتقادی و توجیههای سیاسی است باید در سپاه مشهود باشد.”
سازماندهی
- اگرچه در سازماندهی سپاه، مسئؤلیت اصلی مقابله با جنگ نرم بر عهده بسیج است. اما واقعیت این است که سپاه با تمام قوا وارد این صحنه شده و فراتر از بسیج فرماندهی پدافند سایبری سپاه را تشکیل داده است.
- فرماندهی پدافند سایبری در سال 86، بعد از انتخاب محمدعلی جعفری به فرماندهی کل سپاه پاسداران راه اندازی شد.
- مرکز بررسی جرائم سازمان یافته، یکی از مراکز وابسته به فرماندهی پدافند سایبری سپاه پاسداران سایتی را بنام گرداب www.gerdab.ir راه اندازی کرده است که در آن فعالیتهای خود را منتشر می کند.
- فردی که وی را محمد صادقی معرفی می کنند مسئول مرکز بررسی جرائم سازمان یافته سپاه است.
- اصلی ترین فعالیت این مرکز حول شناسایی، کنترل و تهاجم به سایتها و وبلاگهای مخالفین رژیم است.
- این مرکز به صورت شبانه روزی اقدام به شناسایی فعالیت های مخالفین کرده است.
- کلیه فعالیتهای فرماندهی پدافند سایبری تحت کنترل کامل سازمان اطلاعات سپاه است.
- آمار نیروهایی که در این زمینه بکار گرفته شده نامشخص است اما یکی از موسسات نظامی آمریکا بنام دیفنس تک (Defense Tech) تعداد نیروهای سایبری سپاه را 2400 نفر اعلام کرده است. این آمار بسیار غیر واقعی می باشد. علی الخصوص این که کلیه ارگانهای رژیم با اشاره به آمار منتشر شده این سایت خود را جزو یکی از 5 ارتش بزرگ سایبری جهان معرفی می کنند.
فعالیتهای سپاه و بسیج
- در 14 فروردین 88 سپاه پاسداران در اطلاعیه ای از دستگیری تعداد کثیری از مجرمین اینترنتی خبر داد.یکی از نفرات دستگیر شده فردی بنام وحید الف (نام مستعار: آریا دانشکار) بود. از جمله جرائم این فرد” ارتباط با سازمان مجاهدین خلق و حزب جوانان نیک وابسته به عناصر سلطه طلب” عنوان شده است.
- در اوایل مهر ماه 88 یکی از شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران به نام اعتماد مبین، بیش از 50% سهام مخابرات ایران را به ارزش 8هزار میلیارد تومان خریداری کرد. بدین ترتیب سپاه یک گام کیفی در کنترل ارتباطات اینترنتی و ماهواره ای برداشت.
- تمامی آی اس پی ها (سرویسگرهای اینترنتی) تحت کنترل وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران است. بنابراین براحتی میتوانند ارتباطات اینترنتی را کنترل نمایند. یکی از علل خرید مخابرات توسط سپاه پاسداران نیز همین موضوع بوده است.
- بسیج، تلاش گسترده ای را برای راه اندازی وبلاگهای بسیجیان با این هدف که بتواند فضای اینترنت را نیز به کنترل خود درآورد، راه اندازی کرده است. بنا به اظهارات مسئولین بسیج، این ارگان تلاش می کند تا 10هزار وبلاگ بسیجیان را روی اینترنت بگذارد.
- مصطفی دودانگه مدیر و هماهنگ کننده تیم سایبری رعد در 4 اردیبهشت 89 گفت:تیم سایبری رعد توسط شماری از دانشجویان بسیجی دانشگاه های استان زنجان به منظور مقابله با سایت ها، وبلاگ ها و پایگاه های اینترنتی رژیم اشغالگر قدس راه اندازی شده است.
- همانگونه که فوقا ذکر شد، بخش عمده فعالیتهای سپاه روی آموزش نیروهایش و نوجوانان و جوانان گذاشته است. سرتیپ پاسدار جوکار، فرمانده سازمان بسیج دانش آموزی و فرهنگیان در اول اردیبهشت 89 گفت :در دهه چهارم انقلاب ترفند دشمن از طریق تهدیدات نرم بر روی جوانان است.
- در8 اردیبهشت 89 مرضیه احمدیان نماینده بسیج دانشجویی خواستار جلوگیری از فعالیت اساتید سکولار در دانشگاه ها شد. نماینده بسیج دانشجویی با اشاره به جنگ نرم دشمن گفت:بایستی در این خصوص اقدامات جدی انجام شود.
سازمان اطلاعات سپاه و کنترل اینترنت
با تشکیل سازمان اطلاعات سپاه در مهرماه 88، مرکز جرایم سازمان یافته سایبری سپاه تحت هژمونی این سازمان قرار گرفت و آخوند طائب رئیس سازمان اطلاعات سپاه برای کنترل قیام و سرکوب نیروها فعالیت آنرا گسترش داد.
همایش و توجیه اطلاعات سپاه در قرارگاه ثارالله
(آخوند) تائب رئیس سازمان اطلاعات سپاه روز پنجشنبه 24دی88 برای فرماندهان اطلاعات سپاه و بسیج تهران در قرارگاه ثارالله همایش (جلسه) توجیهی فرماندهان حول طرح مقابله با اغتشاشات بعدی را برگزار کرد. در این جلسه سرتیپ پاسدار سردار محقق فرمانده اطلاعات قرارگاه ثارالله و سرتیپ سیاری از فرماندهان سپاه تائب را همراهی می کردند. تائب از موضع رئیس سازمان اطلاعات سپاه در مورد کنترل پیامک ها و بحث سایبر (انیترنت) گزارش کار داد و گفت: شناسایی های خوبی در زمینه سایبری در این چند ماه انجام شده و حتی خیلی جاها منجر به دستگیری سران اغتشاش شده است.
گسترش کنترل اینترنتی به کلیه نهادهای سرکوبگر
علاوه بر بسیج، سپاه و سازمان اطلاعات سپاه که به کنترل و سانسور اینترنتی مشغول هستند در روز سه شنبه 19 آبان 1388 2009 در حاشیه جلسه علنی مجلس رژیم فاش شد که شورای عالی امنیت ملی، وظیفه اجرائی کردن سیاست های امنیتی کشور را میان نهادهای انتظامی و امنیتی مختلف تقسیم کرده است. روحالله حسینیان، نماینده مجلس شورای اسلامی و مدافع سرسخت احمدی نژاد، روز سه شنبه، پس از جلسه علنی مجلس به خبرنگار اعتماد گفت: «موارد امنیتی چون نصب دکل های ارسال پارازیت، ورود دستگاه های متعدد امنیتی به حوادث پس از انتخابات، واگذاری نظارت بر اینترنت به نیروی انتظامی، تدابیری است که از سوی شورای عالی امنیت ملی برای مقابله با جنگ نرم دشمنان نظام اتخاذ شده است.» آخوند حسینیان (یار غار سعید امامی) توضیح داد: «نظارت بر اینترنت به نیروی انتظامی به این دلیل صورت گرفته که اینترنت یک فضای رسانه ای وسیع است و ابعاد مختلف امنیتی، فرهنگی و سیاسی دارد و نظارت بر آن نیازمند ورود نیروهای متعدد است.»
به گفته آخوند حسینیان، فیلترینگ و محدود کردن سایت ها و وبلاگ ها قبلا از سوی وزارت ارشاد بود که پس از مدتی به وزارت اطلاعات سپرده شد و هم اکنون بخشی از آن به نیروی انتظامی واگذار شده است. آخوند حسینیان توضیح داد: «وظیفه سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، وزارت ارشاد و مخابرات، در مورد رسانه های مجازی جزء به جزء روشن شده است. به این ترتیب که وزارت ارشاد و مخابرات مجری محسوب می شوند و سپاه و نیروی انتظامی ناظر و مسئول تامین امنیت هستند.»
تدوین قانون برای کنترل و سانسور اینترنتی
رجانیوز، سایت نزدیک به دولت، 17 دی 1388، «مصادیق محتوای مجرمانه قانون جرایم رایانه ای (کامپیوتری)» را در مورد مسائل امنیتی به شرح زیر انتشار داده است:
1) تشکیل جمعیت، دسته، گروه در فضای مجازی( سایبر) با هدف برهم زدن امنیت کشور
2) هر گونه تهدید به بمب گذاری
3) محتوایی که به اساس جمهوری اسلامی ایران لطمه وارد کند
4) انتشار محتوی علیه اصول قانون اساسی
5) تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران
6) اخلال در وحدت ملی و ایجاد اختلاف ما بین اقشار جامعه به ویژه از طریق طرح مسائل نژادی و قومی
7) تحریک نیروهای رزمنده یا اشخاصی که به نحوی از انحاء در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی
8) تحریص و تشویق افراد و گروه ها به ارتکاب اعمالی علیه امنیت، حیثیت و منافع جمهوری اسلامی ایران در داخل یا خارج از کشور
9) تبلیغ به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران
10) فاش نمودن و انتشار غیر مجاز اسناد و دستورها و مسایل محرمانه و سری دولتی و عمومی
11) فاش نمودن و انتشار غیر مجاز اسرار نیروهای مسلح
12) فاش نمودن و انتشار غیر مجاز نقشه و استحکامات نظامی
13) انتشار غیر مجاز مذاکرات غیر علنی مجلس شورای اسلامی
14) انتشار بدون مجوز مذاکرات محاکم غیر علنی دادگستری و تحقیقات مراجع قضایی
15) اهانت و هجو نسبت به مقامات، نهادها و سازمان حکومتی و عمومی
16) افترا به مقامات، نهادها و سازمان حکومتی و عمومی
17) نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی علیه مقامات، نهادها و سازمان های حکومتی