عقب نشینی اروپا ازمعاملات تجاری با رژیم پس از شکست برجام

سفیر جدید آمریکا در آلمان، بار دیگر شرکت‌های این کشور را از معاملات تجاری با حکومت آخوندی و سپاه پاسداران برحذر داشت.

ریچارد گرنل در اولین مصاحبه خود با رسانه‌های آلمان بعد از شروع کارش در برلین، گفت: «آلمان، فرانسه و انگلستان خودشان می‌گویند که رژیم ایران یک تهدید به‌شمار می‌رود؛ آیا آنها می‌خواهند با یک تهدید تجارت کنند؟... اگر چنین است، همه رؤسای شرکت‌هایی که این‌را می‌خواهند باید به روشنی بگویند: «ما می‌خواهیم با آخوندها تجارت کنیم».

نیویورک‌تایمز نیز گزارش داد، ریچارد گرنل (می‌گوید): «نمی‌توان در ایران بدون دادن پول به آخوندها و سپاه پاسداران تجارت کرد... ما وظیفه داریم که این‌را روشن کنیم (و سپس، صنایع آلمان) خودشان باید انتخاب کنند».
نیویورک‌تایمز در این گزارش با اشاره به دستورالعمل وزارت خزانه‌داری آمریکا درباره اعمال مجدد تحریم‌ها علیه رژیم آخوندی، می‌نویسد: «تا شش ماه دیگر، تحریم‌های ثانویه علیه شرکت‌ها و افرادی که معاملات مشخصی با رژیم ایران انجام می‌دهند، مجدداً برقرار خواهد شد. این بدان معنی است که یک شمشیر بر بالای سر هر شرکت اروپایی قرار می‌گیرد که بخواهد با رژیم تهران تجارت کند و هم‌زمان بازاری در آمریکا داشته باشد و یا در پی کسب آن باشد».
نیویورک‌تایمز تأکید کرد: «کل معاملات تجاری اتحادیه اروپا با رژیم ایران به ۲۵ میلیارد دلار بالغ می‌شود؛ (حال آن‌که میزان معاملات اتحادیه اروپا با آمریکا)، ۷۵۵ میلیارد دلار است. به همین دلیل، این فرضیه که اروپا برای اعتراض به تصمیم ترامپ در قبال رژیم ایران از واشینگتن جدا خواهد شد، مضحک است».

به گزارش خبرگزاری رویتر، به‌دنبال خروج آمریکا از برجام، دو شرکت اصلی حمل و نقل دریایی جهان، مائرسک‌لاین و ام.اس.سی.، فعالیت‌های خود را در ایران مورد بازبینی قرار می‌دهند.
ام.اس.سی. که در سوئیس مستقر است طی بیانیه‌یی اعلام کرد، خدمات، فعالیت‌ها و روابط تجاری خود را (در ایران) مورد بازبینی قرار می‌دهد... و از جدول زمانی مشخص‌شده توسط دولت آمریکا، تبعیت خواهد کرد.
رویتر به نقل از یک منبع کشتی‌رانی اضافه کرد که شرکت ام.اس.سی. از هم‌اکنون پذیرش سفارش برای برخی از محموله‌ها را که می‌توانند در معرض نظام تحریم‌ها قرار گیرند، متوقف کرده است.
شرکت مائرسک لاین دانمارک نیز طی موضع‌گیری جداگانه‌یی اعلام کرد، پذیرش سفارش محموله‌های مشخصی را که در فهرست خزانه‌داری آمریکا هستند، متوقف کرده است.
مائرسک لاین هم‌چنین گفت: «حضور ما در ایران محدود است. ما با نظارت بر تحولات، هرگونه تأثیر آن‌را بر فعالیت‌هایمان ارزیابی خواهیم کرد».

مجله ماریان در فرانسه، گزارش داد: «شرکت‌های بزرگ فرانسوی هم‌چون رنو، توتال و پ.اس.آ. و هم‌چنین شرکت‌های کوچک و متوسط، نگران عواقب (خروج آمریکا از برجام) هستند. این بار رفت و برگشتی با کنگره در کار نخواهد بود؛ چرا که دونالد ترامپ با اعلام پاره‌کردن توافق با رژیم ایران...، ایالات متحده را از آن خارج کرد...».
این گزارش می‌افزاید: «بعد از سخنرانی (ترامپ)، جان بولتون عواقب اقتصادی تصمیم او را روشن ساخت... مشاور امنیت ملی (کاخ سفید) تحریم‌های مربوط به شرکت‌هایی که روابطشان را با رژیم تهران حفظ می‌کنند، اعلام کرد. حدود ۳۰۰ شرکت فرانسوی که بعد از امضای (برجام)... به تهران سرازیر شدند، در خط اول قرار دارند. همه آنها به‌طور خاص یک خاطره دردناک را به یاد می‌آورند: یعنی وقتی بانک ب.ان.پ. پاریبا در سال ۲۰۱۴ به‌خاطر دور زدن تحریم‌ها قبلی آمریکا، با یک جریمه ۹ میلیارد دلاری مواجه شد. جان بولتون توضیح داد که این تحریم‌ها در ارتباط با قراردادهای جدید، «بلافاصله» اعمال خواهند شد».
مجله ماریان در ادامه گزارش خود، می‌نویسد: «از روز سه‌شنبه گذشته، هر شرکتی که با ایالات متحده در ارتباط باشد، با امضای هرگونه توافق تجاری با رژیم ایران، در معرض جریمه‌های سنگینی قرار خواهد گرفت. بولتون تصریح کرد، شرکت‌هایی که پیشاپیش با رژیم تهران رابطه دارند، از مهلت کوتاهی برای «خارج‌کردن» منافع خود برخوردار خواهند بود... این یک دوره انتقال ساده است که به گفته خزانه‌داری آمریکا، می‌تواند بین ۹۰ تا ۱۸۰ روز به طول بینجامد».

به گزارش رویتر پس از خروج آمریکا از برجام روز جمعه، یک بانک سرمایه گذاری در آمریکا پیش‌بینی کرد در حدود ماه اکتبر (شهریور و مهر) از صادرات نفت ایران به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاسته می شود و پس از آن با افت یک میلیون بشکه‌ای در روز مواجه خواهیم بود.. از سوی دیگر، به نوشته رویتر منابع آگاه در شرکت‌های تجاری جهانی پیش‌بینی می‌کنند که مسائل بانکی باعث افت قریب‌الوقوع صادرات نفت ایران خواهد شد.
رویتر همچنین گزارش داد:‌ شرکت‌های نفتی اروپایی امکان کاهش واردات نفت خود از ایران را منتفی نمی‌دانند. بنا به این گزارش می‌گویند مسائل بانکی ممکن است مانع تجارت آنها با رژیم ایران شود.