واکنش تند جهان به حمله اسرائیل به کشتی های صلح

حمله اسرائیل به کشتی‌های حامل کمک برای غزه، واکنش تند کشورهای مختلف را برانگیخت. اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب تصمیم به برگزاری نشست ویژه گرفتند، ترکیه سفیر خود را فراخواند و شورای امنیت برای بررسی حمله اسرائیل جلسه اضطراری تشکیل داده و به گزارش رویتر، اکثر اعضای شورای امنیت خواستار تحقیق درباره حمله اسرائیل به کشتی کمک رسانی شدند.


بر پایه تازه‌ترین گزارش خبرگزاری فرانسه، تعداد قربانیان حمله به کشتی‌های حامل کمک برای باریکه غزه، به ۱۹ نفر رسیده است. در این عملیات همچنین ۲۶ نفر زخمی شده‌اند.

فعالان صلح از کشورهای مختلف قصد داشتند با کشتی‌هایی که مورد حمله قرار گرفتند، محاصره غزه را بشکنند و مواد غذایی و سایر کمک‌های مورد نیاز مردم غزه را در ساحل این منطقه تخلیه کنند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از ژنرال آوی بنایاهو، از فرماندهان ارتش اسرائیل، نوشت که درگیری ارتش با خدمه و سرنشینان کشتی‌ها، سپیده‌دم دوشنبه (۳۱ مه) در ۱۳۰ تا ۱۵۰ کیلومتری سواحل اسرائیل صورت گرفته است. ژنرال آوی بنایاهو گفت که نمی‌داند چه کسی فرمان شلیک را صادر کرده است.

خشم ترکیه و اتحادیه اروپا
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ضمن محکوم کردن حمله به فعالان صلح و ابراز همدردی با بستگان قربانیان، خواستار توضیح کامل دولت اسرائیل شد. وی در عین حال سفرای اتحادیه اروپا را برای بعد از ظهر دوشنبه به شرکت در یک نشست ویژه فراخواند.

حمله به کشتی‌های حامل کمک برای غزه، بدترین تاثیر را بر روابط دیپلماتیک اسرائیل و ترکیه گذاشت که در دو سال اخیر رو به تیرگی نهاده است. هدف مرکزی حمله اسرائیل، کشتی مرمره بود که کمک‌ها و فعالان صلح را با پرچم ترکیه حمل می‌کرد. در پی این عملیات، دولت ترکیه ضمن حمله شدید به اسرائیل، سه رزمایش نظامی مشترکی را که قرار بود با اسرائیل برگزار کند لغو کرد، سفیر خود را از تل‌آویو فراخواند و خواستار تشکیل نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.

معاون نخست‌وزیر ترکیه، اقدام اسرائیل را با عملیات دزدان دریایی مقایسه کرد. از سوی دیگر، ستاد مبارزه با ترور اسرائیل، گردشگران این کشور را از سفر به ترکیه منع کرد و از گردشگران اسرائیلی که هم‌اکنون در ترکیه به سر می‌برند خواست که در هتل‌های خود بمانند و از حضور در مراکز تجمع بپرهیزند.

ستاد مبارزه با ترور اسرائیل در بیانیه خود تاکید کرد که در شرایط پرتنش فعلی، حمله به شهروندان اسرائیلی در ترکیه بعید نیست.

واکنش آلمان
وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که پنج شهروند آلمانی، از جمله دو نماینده مجلس فدرال، در میان سرنشینان ۶ کشتی حامل کمک‌ها بوده‌اند.

گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان، در یک تماس تلفنی از همتای اسرائیلی خود لیبرمان خواست که درباره ماجرا تحقیق جامع کند و همچنین فورا وضعیت پنج شهروند آلمانی را روشن سازد. وستروله به خبرنگاران گفت: «دولت آلمان از این پیش‌آمد بسیار ناخوشایند در آب‌های بین‌المللی، به شدت ناراحت است و عمیقا نسبت به مرگ انسان‌ها ابراز تاسف می‌کند».

اجلاس اتحادیه عرب
اتحادیه عرب اقدام اسرائیل را دلیل روشنی بر عدم تمایل اسرائیل به پیشبرد روند صلح خاورمیانه تلقی کرد. خبرگزاری آلمان به نقل از عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب، نوشت: «ما می‌بینیم که مذاکره بر سر صلح با اسرائیل بی‌معنا است. اسرائیل حقوق بین‌الملل را نادیده می‌گیرد و تصور می‌کند، فراتر از قانون است».

عمرو موسی که برای شرکت در یک کنفرانس به قطر سفر کرده است، اعضای اتحادیه عرب را برای روز سه‌شنبه (۱ ژوئن) به شرکت در نشست اضطراری قاهره فراخواند.

در پایتخت‌های  لبنان و اردن مردم به خیابان‌ها ریختند. تظاهرکنندگان در عمان از جمله خواستار قطع رابطه فوری با اسرائیل شدند. امیر قطر از اقدام اسرائیل به عنوان دزدی دریایی نام برد و سعد حریری، نخست وزیر لبنان، آن را "خطرناک و جنون‌آمیز" خواند.

اخوان‌المسلمین مصر در بیانیه‌ای خواستار واکنش فوری کشورهای عربی و اسلامی، به ویژه مصر شد. این سازمان همچنان از مصر خواست که گذرگاه رفح در مرز شبه‌جزیره سینا با باریکه‌غزه را فورا بگشاید.

زمینه سازی برای تشدید سیاست ضداسرائیلی سران رژیم ایران
حمله اسرائیل به کشتی‌های حامل کمک‌های انسانی، امکان مناسبی به رهبران جمهوری اسلامی داد تا سیاست ضداسرائیلی خود را تشدید کنند. کمیسیون امنیت ملی و مجلس شورای رژیم، با صدور بیانیه‌ای اقدام اسرائیل را اعلان جنگ علیه همه جهان دانست و احمدی‌نژاد حمله به کاروان کشتی‌ها را نشانه پایان کار دولت اسرائیل خواند.


اعتراض نهادهای مدنی و مذهبی
اعتراض به اقدام اسرائیل به دولت‌ها محدود نماند. "پاکس کریستی" جنبش صلح کلیسای کاتولیک، از جامعه جهانی خواست که بر فشار خود برای پایان دادن به محاصره باریکه غزه بیافزاید. ویلیام شومائیل، اسقف کلیسای ارتودوکس اورشلیم، گفت: «ارتش اسرائیل باید همه نیرویش را به کار می‌بُرد که مانع از خونریزی شود. خشونت نمی‌تواند به صلح منتهی شود، بلکه زمینه‌ساز خشونت‌های بیشتر است».

ناوی پیلای، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد، نیز در نشست شورای حقوق بشر ژنو گفت که از حمله ارتش اسرائیل به کشتی‌های حامل کمک برای غزه شوکه شده است.
برگرفته از دویچه وله