سازمان بین المللی کار ( آی ال او ) از مقامات ایران خواسته است تا از آزادی اجتماعات و حق کارگران برای دفاع از منافع خود، اطمینان حاصل کنند.
۲۷اوت ۲۰۲۰ /شهریور۹۹
یک اعتصاب گسترده بی سابقه در بخش نفت و گاز ایران با ورود به هفته چهارم خود همچنان در حال برگزاری است.
از تاریخ ۱ اوت حدود ۱۰،۰۰۰ کارگر در میادین نفت و گاز ایران در اعتصابی قدرتمند شرکت کردهاند. علیرغم تلاشهایی برای سرکوب، اعتصاب مستحکم است، روحیه در بین کارگران زیاد است و بسیاری از کارفرمایان شروع به ارائه امتیازاتی می کنند.
اگرچه اعتصابات در میادین گازی پارس جنوبی متمرکز است، اما، توقف کار در مجتمعهای صنعتی مشهد، تبریز، ارومیه، اصفهان و سایر شهرهای سراسر ایران که بر کارخانجات پتروشیمی، پالایشگاهها و نیروگاهها تأثیر میگذارند، گسترش یافته است.
این کارگران در آژانسهایی کار میکنند که برای شرکتهای بزرگ نفت و گاز، طبق قرارداد، نیروی کار تأمین میکنند. این آژانسها تحت فشار زیادی قرار دارند، زیرا در معرض خطر فسخ قراردادهای خود با شرکتهای نفتی هستند. کاهش چشمگیر تولید به نوبه خود، یک بحران بالقوه جهت ایران که برای کسب ارز خارجی به شدت به این بخش وابسته است، میباشد.
برخی از پیمانکاران مطالبات کارگران را برای پرداخت دستمزدهای معوقه و افزایش حقوق را پذیرفتهاند و همچنین موافقت کردهاند که به صورت هفتگی دستمزدها را پرداخت کنند. نمایندگان کارگران اعلام کردهاند که اعتصاب تا زمانی که همه خواستهها از جمله نمایندگی ارائه شود، ادامه خواهد یافت. این مطالبات شامل دستمزد بالاتر، قراردادهای امن و اقامت و غذای بهتر است.
از آنجا که اتحادیههای مستقل نمیتوانند آزادانه در ایران فعالیت کنند، این اقدام توسط یک کمیته اعتصاب زیرزمینی متشکل از کارگران، هماهنگ میشود. دولت ایران غالباً ناآرامیهای صنعتی را با نسبت دادنشان به آشوبگران خارجی و گروههای مخالف تبعیدی ملامت کرده و از این مسئله به عنوان بهانهای برای ظلم و ستم شدید و تبدیل آن به مسئلهای در ارتباط با امنیت ملی استفاده میکند.
کمیته اعتصاب توانسته است بدلیل تمرکزش روی موضوع معیشت، در مقابل ظلم، مقاومت کند. کارگران کار خود را ترک کرده و حضور پرقدرتشان در خارج از دفاتر کارفرمایان را حفظ کردهاند. این کمیته بولتنهای اعتصاب هفتگی خود را از طریق رسانههای اجتماعی همراه با به روز رسانیها و مطالبات، توزیع میکند. آخرین خبرنامه، حمایت همپیمان اینداستریال بنام، سندیکای کارگران فلزکار مکانیک ایران، جهت مطالبات اقتصادی و اجتماعی کارگران را تأیید می کند. بولتن کمیته اعتصاب ۲۶ آگوست
اقدامات صنعتی در بخش های دیگر نیز وجود دارد. در کارخانه قند هفت تپه ، کارگران ۷۱ روز اعتصاب کردند و اتحادیه جهانی خواهرIndustriALL ، بنامIUF ، به سازمان بینالمللی کار نوشت تا نگرانیهای خود را مطرح کند. سازمان بینالمللی کار در پاسخ میگوید، مداخله کرده و از مقامات ایران خواسته است تا از آزادی اجتماعات و حق کارگران برای دفاع از منافع خود، اطمینان حاصل کنند.
کمال اوزکان، دستیار دبیرکل اتحادیه جهانی صنعت، گفت:
"اتحادیه جهانی صنعت IndustriALL همبستگی کامل خود را با کارگران ایرانی ابراز میکند. ما مقاومت و شجاعت شما را تحسین میکنیم ، زیرا شما پشتیبانی اتحادیههای آزاد و مستقلی که از حقوق شما دفاع کنند را ندارید. ما کاملاً از مطالبات کارگران برای دستمزد مناسب، پرداخت به موقع حقوق، قراردادهای مستقیم با شرکتهای نفت و گاز و مذاکره با نمایندگان کارگران پشتیبانی میکنیم.
"ایران باید نمایندگان کارگران و اتحادیههای مستقل را به عنوان طرف حسابهای برحق در مذاکرات، برسمیت، بشناسد."