سایت صدای آلمان روز دوشنبه ۳۱ شهریور گزارش کرد:
وزارت دارایی آمریکا اسنادی درباره تراکنشهای مالی مشکوک منتشر کرده است. موضوع بر سر دورزدن تحریمهای (رژیم) ایران است. در این بین "دویچه بانک" نقش مهمی ایفا کرده است. اطلاعاتی درباره چگونگی فعالیت رضا ضراب نیز منتشر شده است.
این نخستین باری نیست که نام "دویچه بانک" در ارتباط با جنجالهای مالی بر سر زبانها میافتد. این بار اما، موضوع در قیاس با موارد قبلی، ابعاد بسیار پردامنهای دارد.
تحقیقات توسط شبکه مقابله با جرائم مالی صورت گرفته است. این شبکه که "فینسن" نام دارد، بخشی از وزارت دارایی آمریکا است که مسئولیت نظارت بر تراکنشهای مالی در جهان را برعهده دارد.
به سخن دیگر، وظیفه این نهاد مبارزه با پولشویی و همچنین دیگر بزهکاریهای مالی و از جمله دور زدن تحریمهای مالی است.
در اسناد منتشر شده از سوی "فینسن" نام بانک آلمانی "دویچه بانک" در ۶۲ درصد از موارد مربوط به تراکنشهای مشکوک مالی مشاهده میشود.
اسناد "فینسن" توسط اتحادیه بینالمللی روزنامهنگاران افشاگر مورد بررسی قرار گرفته است. گفته میشود ۴۰۰ روزنامه نگار از ۸۸ کشور جهان برای مدت ۱۶ ماه بر روی این اسناد درز کرده به خارج کار کردهاند.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، ۲۰۰۰ میلیارد دلار در فاصله زمانی ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۷ توسط هزاران بانک و موسسه مالی بزرگ و کوچک به شکل غیرقانونی جابهجا شده است.
انتشار اسناد لو رفته نهاد مقابله با جرائم مالی وزارت دارایی آمریکا "فینسن" توسط شرکت رسانهای "بازفید" آمریکا، لرزهای به پیکر بازارهای بورس جهان انداخته است.
پس از انتشار اسناد "فینسن" ارزش سهام بسیاری از این بانکها در بازارهای بورس سقوط کرده است. به عنوان نمونه، ارزش سهام دویچه بانک روز دوشنبه در قیاس با روز جمعه ۱۸ سپتامبر با کاهشی هشت درصدی روبهرو بوده است.
ارزش سهام "کومرتسبانک" آلمان نیز کاهش قابل ملاحظهای داشته است. گفته میشود که نام کومرتسبانک نیز در بین موسسات مالی متخلف ثبت شده است.
ارزش سهام موسسه مالی بریتانیایی اچاسبیسی روز دوشنبه ۲۱ سپتامبر به نازلترین سطح خود ظرف ۲۵ سال گذشته رسیده است.
در اسناد "فینسن" نام بیش از ۳۰۰۰ بانک و موسسه مالی بریتانیایی ذکر شده است. از این منظر، بریتانیا بیشترین تعداد تخلفات مالی را داشته است. این در حالی است که ۶۲ درصد موارد تخلف و فعالیتهای مشکوک مالی به نام دویچه بانک ثبت شده است.
از سوی دیگر آمده است که بانک مرکزی امارات متحده عربی نیز در دور زدن تحریمهای ایران نقش داشته است. حتی گفته میشود که در دوران تحریمهای مالی ایران از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا، مقادیر هنگفتی پول نقد از دبی به استانبول و همچنین به تهران منتقل شده است.
شماری از بانکهای اتریش و هلند نیز در شمار موسساتی هستند که بر اساس اسناد "فینسن" در تراکنشهای مالی غیرقانونی نقش داشتهاند. از آن جمله میتوان به بانکهای "یونیکردیت اتریش"، "باواگ"، "ارسته گروپ" و "آیانجی" بانک اشاره کرد. ارزش سهام این بانکها نیز کاهش قابل ملاحظهای داشته است.