جمعیت خوب بود
این شاهد عینی از آشفتگی نیروهای امنیتی خبر داد و گفت: «تعداد مردم با توجه به اینکه بیانیه داده شده بود که نیایند، خوب بود».
یکی از خبرنگاران ساکن تهران نیز به دویچه وله گفت که در دست ماموران سلاحهای اختصاصی ضد شورش برای سرکوب گسترده شهری مشاهده کرده است.
دو نقطه اصلی اعتراضات
بهرغم اینکه معترضان فرصت تجمع و شعار دادن نیافتند، اما به گفته شاهدان عینی و ویدیوهای منتشر شده بر سایتها دانشگاه تهران و شریف روز بسیار ناآرامی را پشتسر گذاشتند و دو نقطه اصلی اعتراضات این روز بودند.
در دانشگاه شریف, شمار زیادی از دانشجویان با تجمع در یکی از خیابانهای اصلی این دانشگاه به همسرایی ترانه «یار دبستانی من» پرداختند. آنها شعار می دادند: «دروغگو ۶۳ درصدت کو؟»، «توپ، تانک، بسیجی دیگر اثر ندارد،» و «آی مرد کودتا بگو رای من کجاست؟» بود.
در دانشگاه تهران هم درگیری گزارش شده است. دانشجویان این دانشگاه در برابر سرکوبگران شعار «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد» و «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم،» سر دادند. حراست برای ورود دانشجویان به دانشگاه سختگیری غیرمعمول اعمال میکرده است.
بنابر گزارش فعالان حقوق بشر از تهران از ساعات بعد ازظهر روز شنبه، خیابانهای تهران شاهد درگیریهای پراکنده بین جوانان و زنان با نیروهای ضد شورش و لباس شخصی بود و در جریان این درگیریها بیش از ۱۰۰ نفر از شهروندان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانهای نامعلومی منتقل شدند.
این گزارش حاکی است صدها تن از موتورسواران در اقدامی خشونتآمیز با رفتن به پیادهروها و مسیرهای عبور شهروندان، اقدام به ضرب و شتم و فحاشی و سر دادن شعارهای تحریکآمیز نمودند. شاهدان میگویند موتورسوران در مواردی اقدام به شکستن تلفنهای عمومی و تخریب کامل کیوسکها نمودند تا از خبررسانی شهروندان به نقاط دیگر جلوگیری کنند.
اعتراضها فقط محدود به تهران نبود
به گزارش «کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران»، در مشهد نیز درگیری در اطراف پارک ملت و دانشگاه فردوسی این شهر رخ داده و تعدادی از مردم نیز دستگیر شدهاند. اطلاعات دقیقی در مورد تعداد افراد دستگیر شده در مشهد در دست نیست.
این وبسایت به نقل از شاهد عینی خبر از «دستگیری حداقل ده تن در پارک ملت مشهد», داده است. این شاهد عینی به وبسایت « کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران» گفت: «از ساعت ۱۰ تا ۱۱ صبح دانشگاه های مشهد از جمله دانشگاه های فردوسی، آزاد، سجاد و پیام نور مشهد شاهد حضور گسترده نیروهای پلیس و لباس شخصی ها بود. که این نیروها از تجمع دانشجویان جلوگیری میکردند و خود شاهد درگیری بین دانشجویان و نیروهای پلیس بودم».
ادامه بازداشتهای سیاسی
بنابرگزارشهای رسیده از تهران بازداشتهای سیاسی در ایران همچنان ادامه دارد. عبدالرضا تاجیک، روزنامهنگار اصلاحطلب و از اعضای کانون مدافعان حقوق بشر، برای سومین بار در یک سال گذشته بازداشت شد.
داوود روشنی، از اعضای جبهه مشارکت و رئیس ستاد «شاهد ۸۸» میرحسین موسوی نیز صبح روز شنبه ۲۲ خرداد برای دومین بار در یک سال اخیر، در نزدیکی محل سکونت خود بازداشت شد.
رضا شهابی، از اعضای هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد هم از بازداشتشدگان امروز است. پیش از این و در روز چهارشنبه هفته گذشته، سعید ترابیان، دیگر عضو هیات مدیره این سندیکا بازداشت شده بود.
همچنین محمد نوریزاد، مستندساز نزدیک به اصولگرایان که به علت نگارش نامه به خامنهای و به اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به مقامات رژیم در زندان اوین زندانی است، با هدف تشدید محدودیتها علیه وی، به بند ۳۵۰ منتقل شده است.
زینب نوریزاد، فرزند وی به دویچه وله گفت که پدرش در تماسی کوتاه از زندان خبر انتقال به بند ۳۵۰ را به آنها داده و گفته از علت انتقال هیچ اطلاعی ندارد. خانم نوریزاد این اقدام را حداقل واکنش مقامات ایران به نگارش نامههای جدید پدرش از داخل زندان میداند.
محدودیتهای رسانهای
به موازات دستگیریها و تدابیر امنیتی، محدودیتهای رسانهای نیز همچنان اعمال میشود. یک منبع آگاه در گفتوگو با دویچه وله اعلام کرد، حفاظت اطلاعات سپاه روز چهارشنبه در جلسهای با مدیران خبرگزاریها، روزنامهها و وبسایتهای خبری هشدار داد که حق درج هیچگونه خبری پیرامون اتفاقات احتمالی در روز ۲۲ خرداد را نخواهند داشت.
این درحالیست که به نظر میرسد دست رسانههای نزدیک به دولت برای درج گزارشهایی که از سوی شاهدان عینی وقایع تهران تحریفشده هستند باز گذاشته شده است. وبسایت «جهان نیوز»، رسانه نزدیک به سپاه پاسداران و از حامیان دولت احمدینژاد، گزارشی با عنوان «گزارش خبرنگار جهان از مناطق نشاندار تهران» را به روی سایت خود منتشر کرد.
در این گزارش معترضان بار دیگر «تعداد قلیلی اراذل و اوباش» خوانده شدند. در این گزارش همچنین خبر از «تسلط بسیجیان بر دانشگاه تهران» آورده شده است.