مشاهدات عینی گزارشگر روزنامه خراسان در ساعت 10 روز پنجشنبه از این بیمارستان حاکی از نبود حداقل امکانات و رسیدگی نشدن به وضعیت بیماران است. جمعیت زیادی از همراهان بیماران مقابل در ورودی اورژانس ازدحام کرده و برای ورود به داخل اورژانس با ممانعت نگهبانان اورژانس مواجه شده اند. گزارشگر خراسان به بهانه ای وارد اورژانس می شود. در سالن اصلی اورژانس حدود ۲۰ بیمار روی تخت های چرخ داری که به صورت نامنظم چیده شده اند، بستری هستند. بعضی هاشان کمی آه وناله می کنند ولی عموما به صورت کاملا بی حال روی تخت دراز کشیده اند، گویی بی هوش هستند، به طوری که حضور خبرنگار را در کنارشان احساس نمی کنند و نمی توانند به سوالات او پاسخ دهند. اما با این حال تنها امکاناتی که از سوی مسئولان بیمارستان قائم (عج) در اختیار این بیماران بدحال قرار گرفته یک عدد تخت است. حتی ملحفه و پتوی تخت نیز با انتقال یکی از بیماران به درون بخش و خالی شدن تخت، تعویض نمی شود!
از نوع لباس و گویش بسیاری از بیماران متوجه می شویم که از شهرستان ها و استان های اطراف به این اورژانس مراجعه کرده اند. هوای گرم این روزهای مشهد و سیستم تهویه نامناسب سالن اورژانس موجب شده است بیماران و همراهان آن ها علاوه بر رنج بیماری و بیماری داری، نارسایی های خدماتی را هم تحمل کنند. خانم جوانی که مدارک پزشکی پدرش را در دست دارد، پشت سر یک رزیدنت می دود، گریه می کند و رزیدنت را قسم می دهد برای پدرش کاری بکند. صدای این دختر که می گوید: «پدرم دارد از دست می رود تو را به امام رضا کاری بکنید» توی گوشم می پیچد. او از شهرستان خوی به مشهد آمده است و می گوید: پدرم سکته مغزی کرده، توی شهرستان خودمان گفتند نمی توانند برایش کاری انجام دهند، به ما گفتند او را به مشهد بیاوریم. الان ۲۶ ساعت است که این جا روی تخت افتاده ولی هنوز هیچ اقدام اساسی برای نجات او انجام نداده اند. همراه یکی دیگر از بیماران که به دلیل بالا رفتن قند خون در راهروی اورژانس بستری شده است از وجود تنها یک اورژانس مغز و اعصاب در کلان شهر مشهد گلایه می کند و می گوید: بیمارم را دیروز صبح به این جا آوردم. وقتی دیدم نمی توانند کاری برایش انجام دهند او را به یکی از بیمارستان های خصوصی منتقل کردم ولی گفتند تنها جایی که امکانات لازم را دارد، اورژانس بیمارستان قائم (عج) است. برای همین دوباره او را به این جا آوردم. این شهروند ادامه می دهد: واقعا جای تاسف است که یک شهر با جمعیتی حدود ۳ میلیون نفر و ۲۰ میلیون مسافر در طول سال تنها یک اورژانس کوچک داشته باشد. خصوصا این که از شهرها و روستاهای اطراف نیز برای معالجه به این جا مراجعه می کنند. کمی آن سوتر و نزدیک سرویس پله، خانم میان سالی بستری شده است. دخترش کنار تخت و روی سرامیک های سرد این راهروی شلوغ نشسته و آرام اشک می ریزد به طوری که مادرش متوجه نشود. یک پرستار به تخت نزدیک می شود، از داخل یک سبد زرد رنگ کمی دارو به بیمار می دهد. سبد داروها از روی تخت به زمین می افتد و داروها پخش زمین می شود، پرستار دوباره داروها را جمع می کند و به سوی تختی دیگر می رود. در اورژانس مغز و اعصاب بیمارستان قائم تنها آشفتگی موج می زند وضعیت این جا بی شباهت با اوضاع بیمارستان ها در فیلم های جنگی نیست. چه کسی مسئول این آشفتگی است؟!
یکی دو ساعت بعد سالن بیمارستان کمی خلوت تر می شود و بیماران مرد و زن بستری شده در سالن توسط یک پرده تفکیک می شوند. یکی دیگر از همراهان به خبرنگار خراسان می گوید: رزیدنت های این جا خیلی فعال هستند و مدام از بیماران سرکشی می کنند، اما حجم بیماران اورژانس بسیار زیاد و خارج از توان آن ها است.
اما مدیر روابط عمومی بیمارستان قائم (عج) با اشاره به این که اورژانس مغز و اعصاب این بیمارستان تنها اورژانس در شرق کشور است، علت شلوغی بیش از حد آن را تعطیلات چند روز اخیر ذکر می کند و می گوید: معمولا در روزهای تعطیل و روزهای پس از آن مراجعه بیماران به تمامی اورژانس ها افزایش می یابد.
«اقبالی» افزایش ظرفیت این اورژانس در بخش ICU را یادآور می شود و ادامه می دهد: با افزودن ۱۲ تخت به قسمت ICU که چندی پیش توسط استاندار به بهره برداری رسید وضعیت رسیدگی به بیماران بهتر شده است. او ارائه توضیحات بیشتر را به گفت و گو با رئیس بیمارستان موکول کرد. دکتر «خانی» رئیس بیمارستان قائم (عج) در تماس با روزنامه خراسان می گوید: با تکمیل ظرفیت اورژانس بیمارستان قائم و هم چنین تجهیز بیمارستان طالقانی مشکل اعصاب شهر حل شده است. وی درباره شلوغی روز گذشته در اورژانس مغز و اعصاب می گوید: ما چندین روز تعطیلی را پشت سر گذاشتیم، تمام مطب های سطح شهر نیز تعطیل بوده، بنابراین طبیعی است که شاهد هجوم بیماران به بیمارستان باشیم.
وی تاکید می کند: البته این وضعیت تا اواسط روز بود و بلافاصله با تزریق نیرو مشکل برطرف شد و اگر خبرنگار شما الان (ساعت ۱۴ روز گذشته) به بیمارستان بیاید خواهد دید که مشکل تا حدود زیادی برطرف شده است.
مشهد پایتخت معنوی ایران اسلامی است و میعادگاه میلیون ها زائر و مسافر از جای جای این سرزمین پهناور، اما امکانات و خدمات بهداشتی و درمانی در این کلان شهر جوابگوی نیاز انبوه بیماران نیست. یکی از نارضایتی های مردم نا به سامانی و نحوه خدمات رسانی ضعیف در مراکز اورژانس بیمارستانی است. به نظر می رسد در شهری که حدود ۳ میلیون نفر جمعیت ثابت و سالانه ۲۰ میلیون زائر و مسافر دارد متولیان بهداشت و درمان باید فکری اساسی برای رفع نیازهای درمانی به ویژه در بحث اورژانس ها اتخاذ کنند. گزارشگر خراسان صبح روز گذشته با حضور در بخش اورژانس مغز و اعصاب بیمارستان قائم (عج) مشهد وضعیت این مکان و دل گفته های مراجعان را مستند کرده است.
روزنامه خراسان , سعید برند, مشهد