دو سازمان بین المللی مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیه ای مشترک با ابراز نگرانی از وضعیت سلامت زندانیان عقیدتی در ایران، محروم کردن این افراد را از معالجات پزشکی مصداق شکنجه دانستند.
سازمان عفو بین الملل و گزارشگران بدون مرز در این بیانیه که روز جمعه ۲۵ تیرماه (۱۶ ژوئیه) منتشر شد، بار دیگر مقامات ایران را مسئول سلامت و امنیت زندانیان دانستند.
در بیانیه آنها آمده است: ”هر دو سازمان بر این باورند که محرومیت از درمان پزشکی تحمیل شده بر زندانیان با هدف اعمال فشار بیشتر بر زندانیان و خانواده های آنها انجام میگیرد“ .
در این بیانیه از مقامات ایران خواسته شد تا بدون هیچ قید و شرطی ”همه کسانی را که تنها به علت فعالیت مطبوعاتی و یا استفاده مسالمت آمیز از حقوق خود در عرصه آزادی بیان، تشکیل انجمن و یا شرکت در تجمعات بازداشت شده اند، آزاد کنند“ .
رضا معینی، از مسئولین سازمان گزارشگران بدون مرز به بی.بی.سی فارسی گفت که این سازمان و سازمان عفو بین الملل بر اساس مجموعه اطلاعاتی که از خانواده ا، رسانه ها و از کسانی که از داخل زندان اطلاعات دارند، شرایط روزنامه نگاران و زندانیان عقیدتی در ایران را وخیم و دشوار دانسته اند.
آقای معینی نگرانی از وضعیت خطرناک زندانیان را از دلایل انتشار این بیانیه مشترک دانست و گفت که بر اساس منشور حقوق بشر سازمان ملل متحد و حتی آیین نامه اجرایی زندانها در ایران، عدم کمک درمانی به زندانیان بیمار، نوعی شکنجه محسوب میشود.
در بیانیه روز جمعه در این باره آمده است: ”بنابه میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران یکی از امضا کنندگان آن است، محروم کردن از درمان پزشکی میتواند نقض ممنوعیت شکنجه و رفتار ظالمانه، ضدانسانی و یا تحقیر آمیز محسوب شود“ . عفو بین الملل و گزارشگران بدون مرز مقامات ایران را مسئول سلامت و امنیت زندانیان عقیدتی دانستند
در بخش دیگری از بیانیه تاکید شده است: ”مقامات ایران نمیتوانند سلامت زندانیان را به بازی گرفته و سپس اعلام کنند نسبت به وخامت وضعیت سلامت آنها مسئولیتی ندارند“ .
عفو بین الملل و سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین از مقامات قضایی ایران خواستند که دادگاههای زندانیان عقیدتی بلاتکلیف را بنابر مهلت تعیین شده در قوانین و بدون صدور حکم اعدام و مطابق با موازین منصفانه بین المللی برگزار کنند.
این دو سازمان مدافع حقوق بشر فهرستی از اسامی زندانیان عقیدتی و روزنامه نگاران زندانی در ایران را منتشر کرده اند و از مقامات ایران خواسته اند که با درمان پزشکی همه زندانیان عقیدتی و افراد نامبرده شده در بیانیه موافقت کنند. شیوا نظر آهاری، مسعود باستانی، حسین کاظمینی بروجردی، امیر خسرو دلیرثانی، رحیم غلامی، کوهیار گودرزی، نادر کریمی جونی، منصور اسانلو، محمدصدیق کبودوند، مسعود لواسانی، مجتبی لطفی، مهدی محمودیان، سعید متین پور، ابوالفضل عابدینی نصر، حامد روحی نژاد، عیسی سحر خیز، علی صارمی، هنگامه شهیدی، بهروز توکلی، مجید توکلی، بهروز جاوید تهرانی و احمد زید آبادی زندانیانی هستند که نامشان در این بیانیه مشترک آمده است.
حدود سه ماه پیش، سازمان گزارشگران بدون مرز با انتشار اطلاعیه ای نگرانی عمیق خود را درباره وضعیت روزنامه نگاران زندانی در ایران اعلام کرده بود.
در یک سال گذشته و در پی رویدادهای پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران و بازداشتهای گسترده روزنامه نگاران و فعالان سیاسی و اجتماعی در ایران، این دو سازمان فعال در زمینه حقوق بشر و آزادی بیان بارها نسبت به نقض حقوق بشر در ایران هشدار داده اند.
دولت ایران این مساله را رد میکند و برخورد با مخالفانش را در چارچوب قوانین میداند. پیش تر، سازمان گزارشگران بدون مرز با توجه به تعداد زیاد روزنامه نگاران زندانی در ایران، این کشور را ”بزرگترین زندان“ برای روزنامه نگاران نامیده بود.