به دعوت جوامع ایرانی هوادار سازمان مجاهدین خلق ایران در انگلستان گردهمایی و تظاهرات بزرگی در روز شنبه دوم سپتامبر، در میدان ترافالگار در مرکز شهر لندن با شرکت و سخنرانی نمایندگانی از مجلس عوام بریتانیا، وکلای برجسته و شخصیتهای حقوقبشری و نمایندگان جوامع ایرانی برگزار گردید.
شرکت کنندگان و سخنرانان در این گردهمایی ضمن محکوم کردم اعدامهای گسترده در ایران, همبستگی خود را با زندانیان سیاسی اعتصابی در زندان گوهردشت اعلام کردند و از دولت بریتانیا خواستند که سکوت خود را در رابطه با قتل عام ۶۷ را بشکند و ضمن محکوم کردن قتلعام زندانیان سیاسی و اعلام آن بهعنوان جنایت علیه بشریت، اقدامات لازم در شورای امنیت ملل متحد، بهمنظور تشکیل یک کمیته تحقیق برای محاکمه جنایتکاران و مسببین قتل عام، بهعمل بیاورند.
سخنرانان تصریح کردند که زمان آن فرارسیده است که به مصونیت سران رژیم که مسئول قتل عام هستند و اکنون نیز به نقض فاحش حقوق بشر در ایران ادامه می دهند، خاتمه داده شود.
شرکت کنندگان همچنین همبستگی خود را با بیش از ۲۰ زندانی سیاسی در ایران که در اعتراض به شرایط غیر انسانی و اقدامات سرکوبگرانه علیه زندانیان سیاسی از ۳۰ ژوئیه در حال اعتصاب غذا هستند، اعلام کرده و از وزارت خارجه انگلستان خواستند که این رفتار غیر انسانی را محکوم کرده و برای ازادی فوری آنها اقدام کند.
لازم به ذکر است که در روز ۳۱ اوت خانم عاصمه جهانگیر گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران، به همراه دو نماینده ویژه دیگر سازمان ملل، نگرانی خود را از شرایط زندانیان سیاسی در حال اعتصاب غذا در ایران که بسیاری از آنها به خاطر اعتصاب غذای طولانی مدت در دفاع از حقوق و شرافتشان در شرایط سلامتی وخیمی قرار دارند، ابراز کرد.
خانم مریم رجوی، رئیس جمهور برگزیده مقاومت، در یک پیام ویدئویی به تظاهر کنندگان گفت: «دولت های عضو اتحادیه اروپا و آمریکا در طی این سالیان با ملاها همکاری کرده و به آنها برای پوشاندن این جنایت علیه بشریت کمک کردند».
خانم رجوی افزود:«من از مردم اروپا میخواهم که دولتهای متبوعشان را در مورد ادامه روابط با این رژیم که برای بقا به نسل کشی تکیه میکند، مورد سوال قراردهند. اکنون فریب ملاها برای دنیا برملا شده است. انگار که زندانیان سیاسی قتل عام شده و همه ۱۲۰ هزار شهدای اعدام شده دوباره به صحنه برگشته اند. ما از کمیسر حقوق بشر ملل متحد میخواهیم که یک کمیته مستقل تحقیق برای بررسی قتل عام ۶۷ تشکیل دهد».
خانم رجوی بر اهمیت قرار دادن حقوق بشر در مرکز سیاست در قبال ایران تاکید کرد و گفت:«دولتهای اروپایی حداقل باید روابط تجاری و دیپلماتیک خود با رژیم ایران را مشروط به خاتمه دادن به شکنجه و اعدام کنند، تا وقتی که ملاها احساس کنند که دست باز در نقض حقوق بشر در ایران دارند به سیاست جنگ طلبانه و تهاجمات خودشان در خاور میانه ادامه میدهند و تا وقتی که ملاها به اعمال خشونت در منطقه ادامه بدهند امنیت و آرامش جهانی و منجمله اروپا در خطر است».
سر دیوید ایمس نماینده مجلس عوام و رئیس مشترک کمیته بریتانیایی برای آزادی ایران گفت: «۲۹ سال گذشته و عاملان هنوز پاسخگوی جنایتاتشان نبوده اند، در عوض بسیاری از آنها مقامات بالا و پست وزارت در ایران دارندن.
او اضافه کرد: «موضوع عدالت برای قربانیان و مسؤل دانستن کسانیکه که مجری این جنایت بودند یکی از خواسته های اصلی جامعه ایران و ایرانیان در تبعید بوده و خواهد بود. من میتوانم با اطمینان بگویم که این تقاضا از حمایت گسترده و فراحزبی در هر دو مجلس پارلمان انگستان برخوردار است همانطور که بیش از ۸۰ نماینده یک بیانیه پارلمانی را در این مورد در سال گذشته امضا کرده اند».
خانم ترزا ویلیرز نماینده مجلس عوام و وزیر سابق ایرلند شمالی در سخنان خود گفت: «تمرکز تظاهرات در روز شنبه روی کشتار جمعی است که در سال ۱۹۸۸ اتفاق افتاد. هزاران زندانی سیاسی بدون محاکمه اعدام شدند. من به کار کردن با جامعه ایرانی در منطقه خودم برای افشای نقض حقوق بشر در ایران ادامه خواهم داد و میخواهم که مردم بیشتری بدانند که چه اتفاقی افتاده است و کسانیکه مسؤل آن هستند به عدالت سپرده شوند».
استراون استیونسن رئیس انجمن اروپایی برای آزادید عراق و عضو پارلمان اروپا از اسکاتلند (۱۹۹۹-۲۰۱۴) تصمیم رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی در تهران در ماه اوت را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «حضور موگرینی در آن مراسم یک بعد وسیع روابط عمومی برای جباران عمامه به سر تهران داشت. روحانی در غرب به عنوان یک مدره و رفرمیست وانمود میشود در حالیکه بیش از ۳۵۰۰ نفر منجمله ۸۰ زن در دورانی که او در مسند قدرت بوده اعدام شده اند و این موقعیت ایران را بعنوان رکورد دار اعدام به نسبت جمعیت ثبت کرده است. هفتصد نفر از ابتدای سال میلادی کنونی اعدام شده اند منجمله زنان و نوجوانان».
پرفسور محمد ال قباتی وزیر اطلاعات و جهانگردی یمن گفت: «من سرخوردگی شما را در مورد مصونیتی که جامعه جهانی برای رژیم در تهران فراهم کرده درک میکنم. همان مقامات ایرانی که ۲۹ سال قبل ۳۰ هزار بیگناه را در زندانها در سراسر ایران اعدام کردند اکنون با کشتار و حمایت از تروریسم و سیاست تفرقه افکنانه پشت بحران در یمن هستند».
سایر سخنرانان در تظاهرات شامل مارگارت اوئن فعال بین المللی مشهور حقوق زنان، وکیل پایه یک در انگلستان و مدیر انجمن زنان برای صلح، جفری فورست حقوقدان و فعال حقوق بشر، مارک ویلیامز نماینده پارلمان انگلستان (۲۰۰۵-۲۰۱۷) از حزب لیبرال دمکرات در منطقه کردیگون، دکتر رضا الرضا، دکتر تاقلب الرحابی یک جراح سوری و فعال حقوق بشر به نمایندگی از آپوزیسون سوریه، روبرتو ویدن-سانز مدیر سازمان جوانان ”یک جهان جوان”، راجر لاینز رهبر سابق اتحادیه کارگری انگلستان بودند.
در این تظاهرات همچنین نمایندگان جوامع ایرانی، طی سخنانی، ضمن حمایت از فراخوان خانم مریم رجوی رئیس جمهور برگزیده مقاومت و اعلام همبستگی با زندانیان سیاسی اعتصابی، به مقامات ملل متحد، برای تشکیل کمیته مستقل برای تحقیق در باره قتل عام ۶۷ و محاکمه مسببین این قتل عام فراخوان دادند.
در پایان این تظاهرات، نمایندگان جوامع ایرانی در انگلستان و خانواده قربانیان قتل عام ۶۷ نامه ای حاوی تقاضاهایی که در تظاهرات مطرح شد را به دفتر نخست وزیر در شماره ۱۰ خیابان داونینگ تحویل دادند.
خانم گیسو شاکری و دکتر حمیدرضا طاهرزاده، هنرمندان برجسته مقاومت، نیز با اجرای چند ترانه و موزیک هنرنمایی کرد.
در حاشیه این تظاهرت یک آکسیون (تئآتر) خیابانی برگزار شد که مقاومت زندانیان سیاسی را در برابر دژخیماننشان میداد. این آکسیون بسیار مورد توجه شرکت کنندگان و رسانه های حاضر در صحنه قرار گرفت.
همچنین نمایشگاه بزرگی شامل عکسها و تصاویر زندانیان قتل عام شده, اعدام اقشار مختلف مردم و اقلیتهای مختلف و همچنین اسناد و مدارک مربوط به قتل عام سال ۶۷ دائر بود که مورد توجه شرکت کنندگان و شهروندان بریتانیایی قرار گرفت.
این تظاهرات با استقبال گسترده رسانه های خبری قرار گرفت, که به تهیه فیلم و عکس و گزارش و مصاحبه با شخصیتهای شرکت کننده و شاهدان قتل عام نمودند.