قاچاق داروی ایرانی به ایران!

رئیس انجمن علمی داروسازان ایران از پدیده عجیب قاچاق داروهای ایرانی به ایران خبر داد و گفت: با توجه به اینکه داروهای ایرانی با قیمت‌های بسیار پایین به کشورهای مجاور صادر می‌شود و از آنجا که قیمت آنها در این کشورها بسیار پایین‌تر از ایران است، سودجویان این داروها را مجددا به خود ایران قاچاق می‌کنند. دکتر سید حمید خویی در گفت‌وگو با خبرگزاری حکومتی ایسنا واحد علوم پزشکی ایران، پدیده قاچاق داروهای ایرانی به ایران را بسیار عجیب عنوان کرد و گفت: در این گردش سودی وجود دارد که توسط عده‌ای انجام می‌شود.
وی ضعف مکانیسم‌های نظارتی بر عملکرد نظام داوریی - چه در داروخانه و چه در صنعت - را یکی از دو مشکل اساسی دانست که به نظر می‌رسد بازار دارویی از آن رنج می برد.
به گفته وی، در حال حاضر به نظر می رسد بازار دارویی به گونه‌ای رها شده و هر کس هر کاری را که می‌خواهد در این بازار انجام می‌دهد.
این داروساز ادامه داد: زمانی که صنایع دارویی، ارز می‌گرفتند و این ارز باید به تایید دولت می‌رسید مکانیسم‌های نظارتی دولتی قوی‌تر و کارآمدتر بود، اما در حال حاضر به نحوی تمام خرید و فروش‌ها آزاد شده و طبیعتا کارایی و میزان تاثیرگذاری مکانیسم‌های نظارتی و کنترلی دستگاه دولتی حاکم بر بازار دارو را نیز تضعیف کرده است.
رییس انجمن علمی داروسازان ایران با اشاره به ضعف مکانیسم‌های نظارتی بر عملکرد نظام دارویی و رفتار خودزنی‌وار- تخفیف دادن‌های بی‌حساب و کتاب، شرایط فروش نامتعارف، فروش به هر قیمت و با هر شرایط - برخی از اجزای صنعت داروسازی برای فروش بیشتر، گفت: به نظر می‌رسد آنچه که امروز در صنعت داروسازی اتفاق می‌افتد، رها شدن این صنعت است.
دکتر خویی گفت: در صورت ادامه یافتن این شرایط، به نظر می رسد برخی از صنایع دارویی به ویژه صنایع کوچک‌تر محکوم به ورشکستگی شده و یا مجبور به ادغام با بزرگترها شوند و دیگران نیز برای افزایش ضریب ماندگاری خود، راهی جز روی آوردن به تولید تحت لیسانس نخواهند داشت که نوعی اتصال با شرکت‌های خارجی است.
به اعتقاد این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، هنگامی که رقابت کنترل نشده در فروش ایجاد شود و قرار بر آن باشد که فروش‌ها به هر قیمتی افزایش یابد، روی دیگر سکه سوق دادن مردم به مصرف بیشتر داروها خواهد شد که دقیقا خلاف اخلاق پزشکی و نگاه حکیمانه به طب داروسازی است و به عکس باید تا آن جا که امکان دارد، مصرف دارو در جامعه را محدود کنیم.
دکتر خویی در ادامه با بیان اینکه در مجموع شرایط صنعت داروسازی را خوب نمی‌بیند، افزود: به نظر می‌رسد کیفیت دارو، یکی از مسایل اصلی است که در این وضعیت مورد تهدید جدی قرار می‌گیرد، چرا که اگر قرار شد رقابت به هر قیمتی صورت گیرد یکی از راه‌های توفیق بیشتر این رقابت، کاهش هزینه‌هاست که امکان دارد یکی از راه‌های کاهش هزینه‌ها رویکرد استفاده از مواد اولیه ارزان‌إتری باشد که طبیعتا کیفیت پایین‌تری را باید داشته باشند.
وی این مقوله را یک مساله بسیار اساسی دانست که دولت به عنوان متولی نظام دارویی کشور و نیز نهادهای دولتی باید به شدت نسبت به آن حساس باشد و خط قرمز رقابت‌های دارویی باید حفظ کیفیت داروهای ایرانی از آسیب باشد.