چه کشوری بهترین کشور جهان برای حقوق زنان اعلام شده است. این کشور ایسلند است. ایسلند یک کشور شمال اروپایی و جزو هشت کشور نوردیک و بالتیک است. این هشت کشور عبارتند از سه کشور اسکاندیناوی یعنی دانمارک و سوئد و نروژ، بعلاوه دو کشور ایسلند و فنلاند که میشود نوردیک، بعلاوه سه کشور کوچک بنام استونی و لاتویا (لتونی) و لیتوانی. این سه کشور آخری قبل از سقوط بلوک شرق عضو اتحاد جماهیر شوروی بودند و اکنون آزاد و مترقی و دارای سیستم دموکراتیک بسیار پیشرفته هستند.
آری ایسلند بهعنوان بهترین کشور جهان برای حقوق زنان اعلام شده و بالاترین میزان برابری جنسیتی در جهان را دارد و به مدت ۱۵ سال در بالاترین رتبه جدول میزان فاصله جنسیتی در جهان قرار داشته و دارد.
شرایط مرخصی زایمان برای مادران و پدران چنان عالی است که حدود ۹۰ درصد زنان این کشور در سن بار داری شاغل هستند. حدود نیمی از اعضای پارلمان ایسلند را زنان تشکیل میدهند و رییس جمهور یک زن است.
تحقیقات نشان میدهد که شرایط زنان در این کشور واقعا متفاوت است.
بعنوان سمبولیک در یک صبح یخزده زمستانی در شهر ریکیاویک دهها دختر کوچک با عزم و ارادهای قوی کندههای چوبی سنگینی را از روی زمین بلند میکنند و از ته دل فریاد میزنند: «من قوی هستم!»
آنها در یکی از ۱۷ مهد کودک ایسلند که با روش یالی (Hjalli) اداره میشود تحصیل میکنند. روشی که در آن شخصیت کودکان به طور کامل فارغ از کلیشههای مرسوم جنسیتی موجود پرورش مییابد.
به دختران آموزش داده میشود که جسور و سرسخت باشند، گاهی چوب پرتاب کنند یا پابرهنه روی برف راه بروند.
اولافسدوتیر میگوید: «پسرها بیشتر فردگرا و خواهان استقلال هستند. ما به آنها یاد میدهیم مهربان و غمخوار دیگران باشند و تلاش کنند تا حرفهای یکدیگر را بشنوند».
توضیح تصویر: مارگرت پالا اولافسدوتر معتقد است که این روش بر تلاش برای از بین بردن شکاف جنسیتی تأثیر دارد
روش یالی به طور روزافزون در ایسلند رواج بیشتری پیدا میکند، کشوری که همین حالا هم پیشگام عرصه برابری جنسیتی در جهان است.
ایسلند تنها کشوری در جهان است که بنابر سنجش مجمع جهانی اقتصاد توانسته تا حدود ۹۰ درصد با فاصله جنسیتی در بهداشت و درمان، تحصیل و آموزش و فرصتهای اقتصادی مقابله کند.
در سال ۲۰۱۸، ایسلند اولین کشور جهان بود که کارفرمایان را واداشت تا ثابت کنند برای کار برابر به کارکنان زن و مرد خود حقوق برابر میدهند وگرنه با جرایم سنگینی روبهرو میشوند.
حدود ۹۰ درصد زنان این کشور در سن کار دارای شغل هستند که به طور قابل توجهی از میزان زنان شاغل در اروپا بیشتر است. به گفته کمیسیون اروپا در سال ۲۰۲۱ فقط ۶۸ درصد از زنان اروپا شاغل بودهاند. بنابر آمار بانک جهانی میزان سهم زنان در نیروی کار جهانی حدود ۵۰ درصد، در مقایسه با ۸۰ درصد برای مردان، است.
این کشور نمونه و اکثریت نمایندگان پارلمانش و بسیار شخصیت های مهم دیگر مانند نخست وزیر سابق و وزیر سابق و عموم زنان دست اندر کار حقوق و برابری و رفع تبعیض، از دهه ها قبل توسط خود من بعنوان نماینده وسفیر شورای ملی مقاومت ایران و نمایندگی اعزامی از سوی خانم مریم رجوی رییس جمهور دوران گذار تا استقرار اولین مجلس موسسان بعد از سرنگونی فاشیسم خمینی خامنهای- کرارا با سفر های متعدد و دعوت از شخصیت های شاخص مانند آقای گیر هارده نخست وزیر سابق و جمع بزرگی از مهمترین شخصیت های این کشور را به پشتیبانی و حمایت کامل از شورا و خانم مریم رجوی توجیه و فعال کرده ایم که باید گفت یکی از مهمترین و صادقانه ترین حامیان این مقاومت سرفراز شده اند. علاوه بر این شخصیت های مهم تاکنون چندین بار- ازجمله اخیرا- اکثریت بزرگ پارلمان کشور از طرح های مقاومت ایران بویژه از طرح ده ماده ای خانم مریم رجوی و برنامه ها و اقداماتش حمایت قاطع کرده و برای دیدار و ملاقات و شرکت در گردهمایی های شورای ملی مقاومت در پاریس و سایر کشورها اعلام آمادگی کرده اند.
به این تصویر و قسمت آخر مقاله ذیلا دقت کنید:
توضیح تصویر: کاترین و همسرش فنار دوره مرخصی زایمان را برای مراقبت از پنج فرزندشان با هم سهیم هستند
بسیاری به سیاستهای نگهداری از کودک در این کشور به عنوان دلیل میزان اشتغال زنان اشاره میکنند. هر یک از والدین هنگام تولد فرزند شش ماه مرخصی با پرداخت ۸۰ درصد حقوق دریافت میکند و همچنین شش هفته مرخصی اضافی که میتواند بین آن دو تقسیم شود.
کاترین تورهالسدوتیر که به عنوان تکنسین آبزیان در مزرعه پرورش ماهی سالمون کار میکند پنج فرزند زیر ۱۰ سال دارد. او همراه با همسرش به طور برابر از مرخصی مراقبت از کودک استفاده کردند. کاترین میگوید: «هرگز به دلیل شغلم چنان تحت فشار قرار نگرفتم که نتوانم فرزندانی داشته باشم».
دولت ایسلند کرارا و رسما به جامعه بین المللی اعلام کرده است که از هدف پایان دادن به خشونتهای جنسیتی حمایت میکند. سخنگوی دولت میگوید: «ایسلند سالها پیشگام برابری جنسیتی در جهان بوده است اما همیشه اقدامات بیشتری هست که میتوان برای بهبود وضعیت انجام داد».
رئیسجمهور ایسلند،خانم هالا توماسدوتیر میگوید دولت باید و باید در این زمینه های مهم فعال تر شود. او میگوید: «من فکر میکنم هیچ دولتی آنطور که در خور این کشور است اقدامات کافی انجام نمیدهد. ما با چالشها و مشکلاتی در سیستم قضایی و به طور گسترده در عرصه فرهنگی روبهرو هستیم. تا زمانی که خشونتهای جنسیتی وجود دارد، بدین معنی است که ما اقدامات کافی انجام ندادهایم. موضوع به همین سادگی است». با این حال او باور دارد که ایسلند یکی از بهترین کشورهای جهان برای زنان است و میگوید که امید دارد تا سال ۲۰۳۰ فاصله جنسیتی به طور کامل در این کشور از میان برود. سازمان ملل متحد کرارا اعلام کرده است که این کشور در مسیر پیشرفت قرار داشته و دارد.
پرویز خزایی