داوود افشاری - تفاوت جان انسان در شیلی و ایران!

کشور شیلی به خاطر آسمان صاف، پاک و تاریکش همواره محل مناسبی برای ستاره شناسان و رصدگران اجرام آسمانی بوده است؛ به همین دلیل کشورهای بسیاری نظیر آمریکا، ژاپن و چهارده کشور اروپایی رصدخانه های مجهز با تلسکوپهای بسیار بزرگ را در این کشور ایجاد کرده اند. نمونه بارز این مجموعه ها رصدخانه جنوبی اروپا(ESO) است که با همکاری چهارده کشور اروپایی در کوههای پارانال کشور شیلی ساخته شده که شامل چهار تلسکوپ 8.2 متری ثابت و چهار تلسکوپ 1.8 متری متحرک است که یک مجموعه تداخل سنجی بسیار پیشرفته ای را ایجاد می کند. اما بهانه این نوشته من وجود تلسکوپهای بزرگ در این سرزمین نیست بلکه داستان گرفتار شدن 33 معدنچی اهل شیلی درعمق 622 متری معدن"سن خوزه" آنهم به مدت 68 روز برایم بسیار درس آموز بود. برای امثال من که در ایران زندگی میکنم این واقعه نکات جالبی داشت:
1- دولت این کشور از تمامی کشورهای پیشرفته و متخصصین آنها برای نجات این کارگران کمک خواست ودر نهایت نیز آزاد شدن این تعداد معدنچی با کمک و مشاوره متخصصین آمریکایی و کانادایی محقق شد.

2- از لحظه ای که قرار شد روزنه هایی برای ارتباط با این معدنچیان ایجاد شود به کمک مته های پیشرفته و از سه محل مجزا بصورت همزمان شروع به حفاری شد تا امکان و احتمال دسترسی بیشتر شده و در صورت ناممکن بودن یک مسیر برای ادامه کار، زمان لازم برای نجات از مسیرهای دیگر از بین نرفته باشد.
3- رئیس جمهور شیلی در تمام این روزها در کنار معدنچیان بود و پس از برقراری ارتباط رادیویی با آنها توانست با تک تک آنها صحبت کند.
4- کپسول ویژه کوچکی که برای این امر طراحی و ساخته شد حاصل کار سازمان فضائی امریکا(ناسا) بود که این امر تعامل خوب صنعت با موسسات علمی معتبر را نشان می داد.
5- لحظات آزادی این افراد از عمق 622 متری را شبکه های تلویزیونی دنیا بصورت زنده پخش میکردند و صدها میلیون نفر شاهد این لحظات بودند.
6- دولت شیلی اصلا وعده ای نداد که نتواند آنرا محقق کند؛ با آرامش و دقت کامل تمام برنامه ها را گام به گام برای نجات کارگران عملی کرد.

حالا فکر کنید این رخداد ناگوار خدای ناکرده در یکی از معادن کشور ما رخ دهد؛ تصور میکنم مراحل زیر را شاهد خواهیم بود:
1-  به هیچ وجه اطلاع رسانی درستی صورت نخواهد گرفت تا مبادا مردم در کارآمدی دولت شک کنند.
2- پس از اعلام خبر در شبکه ها و سایت های خبری خارجی، اعلام خواهد شد که احتمال وقوع حادثه توسط وزارت صنایع و معادن در حال پیگیری است.
3- وقتی حادث شدن این ماجرا توسط تمامی رسانه های بیگانه و اجنبی! اعلام شد، دولت محترم سعی خواهد کرد تا گستردگی حادثه را کوچک نشان دهد بگونه ای که در آمار تعداد افراد محبوس در معدن نیز کوچک سازی! می شود.
4- پس از گذشت چند هفته ستاد ها و کمیته های ویژه ای از طرف وزارت صنایع و معادن، وزارت راه و ترابری، هلال احمر، ستاد حوادث غیرمترقبه، استانداری و دهها نهاد و سازمان دیگر تشکیل می شود که تعریف مشخصی از وظایف و اختیارات آنها وجود ندارد و تداخل کاری عجیبی ایجاد می شود.
5-  و در نهایت نیز پس از گذشت ماهها راه نجاتی پیدا نمی شود و کارگران بخت برگشته همگی کشته می شوند.
6- پس از سالها تصمیم گرفته می شود که بنای یادبودی در بالای آن معدن به یاد جانباختگان ساخته شود.
7- و این داستان در کشور ما همچنان ادامه دارد...............
نتیجه گیری: به نظر میرسد جان انسان در دو کشور شیلی و ایران معانی متفاوتی دارد؛ در شیلی جان انسان ارزش بسیار دارد اما در کشور ما علیرغم شعارها و توصیف های دهن پرکن و بزرگ، اما واقعیت ها حکایت دیگری دارد.
(نقل از وبلاگ داود افشاری)