هیئت تحقیق و تفحص مجلس ارتجاع: شرکت مخابرات به صورت صوری واگذار شده است

یک هیئت تحقیق و تفحص مجلس ارتجاع، روز سه شنبه اعلام کرد که شرکت مخابرات به صورت صوری و کاملا غیر رقابتی به سپاه پاسداران واگذار شده و برگزاری مزایده برای رعایت ظاهری مقررات بوده است.
در این گزارش آمده است: «بنابر شرایط فوق، برگزاری مزایده بلوک مدیریتی، با رعایت ظاهری مقررات و کاملا غیر رقابتی به منظور واگذاری سهام به یک مجموعه ای خاص که بیشتر تحت مدیریت نهادهای عمومی قرار دارد، انجام گرفت.»

 رادیو فردا: هیئت تحقیق و تفحص مجلس دو سال پس از تشکیل آن، در گزارش روز سه شنبه خود که در صحن علنی مجلس خوانده شد، گفته است: «حذف یکی از دو رقیب اصلی، یعنی کنسرسیوم پیشگامان کویر یزد به رغم تایید صلاحیت تا شب مزایده به بهانه عدم صلاحیت امنیتی در حالی انجام شده که این شرکت یکی از سه پیمانکار شرکت زیر ساخت برای ارائه خدمات تلفن بین الملل اینترنتی است که از امنیتی ترین بخش های مخابرات است.»

در این گزارش آمده است: «بنابر شرایط فوق، برگزاری مزایده بلوک مدیریتی، با رعایت ظاهری مقررات و کاملا غیر رقابتی به منظور واگذاری سهام به یک مجموعه ای خاص که بیشتر تحت مدیریت نهادهای عمومی قرار دارد، انجام گرفت.»

مهرماه سال گذشته، شرکت «اعتماد مبین» وابسته به یکی از نهادهای زیر مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بیش از نیمی از سهام شرکت مخابرات ایران را به ارزش هشت میلیارد دلار خریداری کرد.

فروش سهام مخابرات به سپاه پاسداران، بزرگترین معامله در تاریخ بورس ایران بود که تنها ظرف نیم ساعت انجام شد. این واگذاری انتقادهای بسیاری را به همراه داشت و از آن به عنوان امتیاز دهی به سپاه پاسداران و حضور گسترده تر آن در بخش اقتصادی این کشور یاد شد.

انتقادها بیشتر متوجه حذف کنسرسیوم رقیب یعنی «پیشگامان کویر یزد» بود که به فاصله یک روز قبل از برگزاری مزایده به دلایل آنچه «عدم صلاحیت امنیتی» خوانده شد از سوی سازمان خصوصی سازی از دور رقابت کنار گذاشته شد.

واگذاری «غیر رقابتی»
هیئت تحقیق و تفحص مجلس در گزارش خود گفته است: «مزایده سهام بلوکی دو رقیب اصلی، یعنی کنسرسیوم پیشگامان کویز یزد و کنسرسیوم اعتماد مبین داشت. با وجود پذیرفته شدن هر دو شرکت تا یک روز قبل از مزایده وابلاغ رسمی تایید صلاحیت به هر دو شرکت، در روز قبل از برگزاری مزایده شرکت پیشگامان کویر یزد به دلایل عدم اهلیت حذف شد.»

این گزارش می افزاید: «برای قانونی جلوه دادن مزایده خارج از فرجه قانونی، کنسرسیوم مهر اقتصاد ایرانیان توسط سازمان خصوصی‌سازی، پذیرفته شد و مورد تأیید صلاحیت قرار گرفت، در حالیکه برخی اعضاء این کنسرسیوم با کنسرسیوم اعتماد مبین مشترک بودند و اساساً تنها برای قانونی جلوه دادن مزایده وارد رقابت صوری شدند.»

بر اساس گزارش های منتشره در سال گذشته، کنسرسیوم مهر اقتصاد ایرانیان مانند کنسرسیوم اعتماد مبین از شرکت های تابعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شده بود.

هیئت تحقیق و تفحص مجلس در ادامه گزارش خود آورده است: «نکته جالب توجه این است که پیشگامان کویر یزد خود یکی از سه پیمانکار شرکت زیر‌ساخت برای ارائه خدمات تلفن بین‌الملل اینترنتی است که از امنیتی‌ترین بخش‌های مخابرات است. بنابر شرایط فوق، برگزاری مزایده بلوک مدیریتی، با رعایت ظاهری مقررات و کاملاً غیر رقابتی به‌منظور واگذاری سهام به یک مجموعه خاص که بیشتر تحت مدیریت نهاد‌های عمومی قرار دارد، انجام گرفت.»

مهرماه سال گذشته و پس از واگذاری شرکت مخابرات به سپاه پاسداران، علی لاریجانی وعده داد که کمیسیون ویژه مجلس برای بررسی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی این واگذاری را بررسی خواهد کرد.

این کمیسیون روز ۲۳ مهرماه همان سال اعلام کرد که واگذاری سهام شرکت مخابرات «منطبق با قانون» بوده است.

پس از قرائت گزارش هیئت تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در روز سه شنبه، علی لاریجانی، رییس مجلس اعلام کرد که گزارش یاد شده به قوه قضاییه و دیگر مراجع ذیربط ارسال می شود.

استیضاح وزیر
در همین حال، علی مطهری، نماینده مجلس و نخستین رییس هیئت تحقیق و تفحص مجلس از مخابرات گفته است: در صورتی که واگذاری سهام مخابرات لغو نشود راه برای استیضاح وزیر هموار خواهد شد.

مطهری در گفت و گو با خبرگزاری مهر، اظهار عقیده کرده که «قاعدتا دولت بر اساس این گزارش این واگذاری را لغو نخواهد کرد و اگر قرار به لغو آن از سوی دولت بود اساسا چنین شیوه ای در واگذاری طی نمی شد و کار به اینجا نمی کشید.»

این نماینده مجلس از برگزاری نشستی میان اعضای این هیئت و مسئولان وزارت ارتباطات خبر داده و تاکید کرده است: «چنانچه این جلسه تفاهمی به دنبال نداشته باشد راه استیضاح وزیر هموار می شود.»