زینت میرهاشمی - چاه جمکران و سرنوشت مردم

  استفاده از دین در زمینه سیاست، اقتصاد، فرهنگ و اخلاق یکی از راهکارهای فریبکارانه پایوران رژیم از خمینی تا خامنه ای بوده و هست. این روزها از طرف آیت الله های وابسته به خامنه ای البته با تایید خود ولی فقیه، رابطه داشتن با امام زمان در بیابانهای اطراف قم و چاه جمکران، برای مشروعیت بخشیدن الهی به  سیاستهای سرکوبگرانه و ناعادلانه مطرح می شود. احمدی نژاد در اولین ساعات اجرای طرح یارانه ها، بر سر چاه جمکران رفت تا بگوید قیمت بنزین را امام زمان تعیین کرد. او در برابر سوالهای منتقدان خود گفت که در ملاقات با ولی فقیه، خامنه ای به وی گفته است این پول، (یارانه) پول امام زمان است. وی مسئولیت رابطه با امام زمان را به دوش خامنه ای انداخت.

استفاده مُجریان و مُبلغان طرح فوق، از خدا و امام زمان و ارایه آمار و ارقام غیر واقعی تلاش برای جلوگیری از خیزشهای اجتماعی مردم است.

افزایش بیکاری و طرحهای ناموفق

پایین آوردن نرخ تورم، ایجاد اشتغال و سرانجام حل مشکل بیکاری از جمله وعده های عوامفریبانه احمدی نژاد طی این چند ساله است. وی در آستانه اجرایی کردن حذف یارانه ها، مدعی شد که «دولت بیکاری را ظرف 2 سال ریشه کن می کند.» او همراه با حذف یارانه ها و سخت تر شدن زندگی مردم، با وصل کردن پروژه های خود به امام زمان، وعده داد که در آینده هیچ فقیری در ایران یافت نخواهد شد. زسالت احمدی نژاد جهنمی کردن وضع مردم به طور نقد و وعده بهشت به طور نسیه است.

بر اساس داده های آماری که جسته گریخته از درون قدرت به بیرون دَرز می کند، پیش بینیهای طرح بنگاههای زود بازده که دولت نهم آن را یکی از نقطه های عطف اقتصادی در رفع مشکل بیکاری اعلام کرده بود به مرحله اجرا نرسیده است. وقتی نرخ بیکاری از طرف نهادهای رسمی اعلام نمی شود و در آمارهای پیرامونی که توسط کارگزاران رژیم پخش می شود، کسی که حتا یک ساعت در هفته کار کند جزء شاغلان محسوب می شود، باید نتیجه گرفت که پایوران رژیم به خوبی از بیکاری به مثابه یک فاجعه اقتصادی باخبرند.

نرخ بیکاری بر اساس آمارهای نهادها و یا افراد پیرامونی حکومت معادل 14.6 در صد است. این نرخ بیکاری در استانهای مختلف، متفاوت بوده و بسیار بیشتر از رقم اعلام شده است.

عباس وطن پرور، نماینده سابق کارفرمایان در سازمان بین المللی کار برخ بیکاری در برخی استانها را بیش از 30 درصد دانسته است.(رادیو فردا 12 دی به نقل از خبرگزاری مهر)

بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی مهر 21 دی، موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، گفته است که:«عملکرد شرکتهای زودبازده از سال 84 تا 88 زیر 50 درصد بوده است.» وی با اشاره با افزایش نرخ بیکاری می گوید:«از 3.1 میلیون شغلی که باید از این طریق ایجاد می شد، فقط 900 هزار آن محقق شد در حالی که هم اکنون 3 تا 4 میلیون نفر بیکار هستند.»

احمدی نژاد هدفمندکردن یارانه ها و در حقیقت حذف یارانه ها را از جمله شاهکارهای سیاست اقتصادی دولت خود دانسته است. این طرح هم همانند طرحهای دیگر در راستای نظامی امنیتی کردن هر چه بیشتر اقتصاد و  انحصاری کردن منابع ملی در دست باندهایی از حکومت است.  حذف یارانه ها و پرداخت مبلغی ناچیز در قالب صدقه و یا پول امام زمان، به افزایش بیکاری و تعطیلی واحدهای تولیدی کمک می کند.

حذف یارانه ها که از آغاز دی ماه به صورت رسمی انجام شد، افزایش قیمتها را که از ماهها قبل آغاز شده بود شدت بخشید.

قیمت مواد سوختی سبب چندین برابر شدن کالاهای حاملهای انرژی و نیز گازوئیل و بنزین را به همراه داشت. برای نمونه  طبق داده های آماری رسانه های حکومتی، قیمت گازوئیل بیشتر از 21 برابر شده است. قیمت بنزین 7 برابر و قیمت هر مترمکعب گاز خودرو (سی ان جی) 7.5 برابر افزایش داشته است.

همراه با افزایش قیمتها در پی اجرایی شدن طرح یارانه ها، نرخ تورم باز هم افزایش پیدا کرده و بر اساس امار بانک مرکزی نرخ تورم در دی ماه نسبت به آذر ماه، رشد 1.5 درصدی داشته است.

در محاسبه ای ساده می توان دید که ماهی 40 هزار تومان که قرار است به افراد کم درآمد داده شود، در برابر افزایش قیمتها از خوراک، ترانسپورت تا بهداشت و ... بسیار ناچیز است. مهمتر این که یارانه هایی که احمدی نژاد با آن تلاش می کند کام عده ای را شیرین کند، بنا به شرایط ناپایدار اقتصاد ایران و نیز بحرانی بودن تولید و صنعت هیچ حساب و کتابی نخواهد داشت. در کشوری که نقدینگی بالاست، تورم بالاست، با بیکاری و تعطیلی واحدهای تولیدی مرتب مواجه هستیم، چطورمی توان برنامه ای برای یارانه ها تنظیم کرد. یک حکومت فاسد و غیر دموکراتیک هیچ گونه توانایی تنظیم چنین برنامه هایی را ندارد.

اما نکته بسیار مضحک، این که برای گیرندگان مبلغ ناچیز یارانه که تداوم آن هیچ چشم انداز روشن و پایداری ندارد، از ماهها قبل چگونه خرج کردنش را هم تعیین می کنند. احمدی نژاد گفته که قرار است با این پول آنهایی که توان گوشت خوردن نداشتند حالا سر سفره شان گوشت باشد یا بخچال و ... بخرند. کسی که تا دیروز امکان خوردن گوشت را نداشته چطور می تواند با قیمتهای جدید، گوشت بخورد. قبلاً   احمدی نژادی با شیادیهای و به شکل مضحکی به مردم توصیه کرده بود که با این پول حساب ذخیره ای برای فرزندان خود ایجاد کنید.

خبرگزاری حکومتی مهر روز دوشنبه 29 آذر نوشت که تعدادی از مراجع از تعلق گرفتن «خُمس» بر یارانه ها صحبت کرده اند. بنا به گزارش این خبرگزاری آیت الله عبدالکریم موسوی اردبیلی در پاسخ به سوال تعلق گرفتن خُمس بر یارانه ها گفته است که «چنانچه این کمک به لحاظ استمرار و مقدار بتواند بخشی از مئونه زندگی را تامین کند و در مئونه سال مصرف نشود باید خُمس آن پرداخت شود.»

این فریبکاران طوری تبلیغ می کنند که گویا جیبهای مردم پر از پول و سفره ها پر از خوردنی شده و حالا این کادوی 40 هزار تومانی را ذخیره می کنند، پس سهم حوزه ها هم در شکل خُمس باید پرداخت شود. مردم اما از شدت سرکوب فهمیده اند که رژیم از جنبش اعتراضی آنان وحشت دارد. حرکتهای کارگری در ماه گذشته نشان داد که مردم ظلم و ستم را بر نمی تابند. در زیر به بخشی از حرکتهای کارگری در ماه گذشته اشاره می شود.

برخی از مهمترین حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در دی 1389

 *به دنبال عملی شدن طرح حذف یارانه ها، از اول دی ماه حرکتهای مختلف اعتصابی و اعتراضی صورت گرفت.اعتصاب رانندگان کامیونها در برخی شهرهای ایران در اعتراض به افزایش ‏بهای گازوئیل از جمله این حرکتهای اعتراضی بوده است.

روز چهارشنبه اول دی رانندگان تاکسی ‏در شهر بوکان دست به تجمع اعتراضی زدند.

رانندگان تاکسی در سمنان نیز در ‏اعتراض به افزایش قیمتهای جدید سوخت تجمع اعتراضی برپا کردند.

رانندگان وسایل نقلیه گرگان در اعتراض به ‏افزایش بهای سوخت دست به اعتصاب زدند.

در شهر کازرون رانندگان تاکسی در واکنش به افزایش قیمت انواع سوخت در مقابل فرمانداری این شهر دست به تجمع اعتراضی زدند.‏

در اصفهان رانندگان کامیون در تداوم اعتراضات خود دست به اعتصاب زدند. این اعتصاب در واکنش به حذف یارانه ها است. طی روزهای هفته اول دی ماه ترمینال باربری اصفهان در اعتصاب کامل بوده است.

‏تاکسیرانان همدان در مقابل استانداری استان دست به تجمع اعتراضی زدند.‏

رانندگان کامیونها و شرکتهای حمل و نقل شهر اهواز در اعتراض به افزایش سنگین بهای سوخت ‏مورد نیاز خود، اعتصاب کردند.‏

رانندگان ‏تاکسی در شهر ساری در اعتراض به حذف یارانه ها دست به اعتصاب زدند.

رانندگان آژانسهای تاکسی تلفنی در شهر بانهدست به اعتصاب و تحصن زدند.

رانندگان وسایل نقلیه شخصی و عمومی شهر گنبدکاووس در اعتراض به سطح نازل قیمت کرایه ها، اعتصاب کردند.

*روز چهارشنبه 1 دی کارمندان شرکت مخابرات استان البرز در محل کار خود دست از کار کشیده و تحصن نمودند.‏

به گزارش سایت البرز، تحصن کارمندان شرکت مخابرات استان البرز در اعتراض به مصوبه اخیر هیئت مدیره شرکت مخابرات ‏این استان در خصوص کاهش سطح دستمزدها، هزینه ها و پاداش ها صورت گرفت. تحصن اعتراضی ‏مذکور بعد از 5 ساعت و در نتیجه گفتگوی نمایندگان معترضان با مدیرکل مخابرات استان البرز پایان ‏یافت. اما کارکنان معترض شرکت مخابرات استان البرز اعلام کردند در صورتی که به خواسته های آنان ‏رسیدگی نشود، در روز های آینده مجددا تحصن خواهند کرد.‏

*روز چهارشنبه اول دی، کارگران و تکه کاران خیاط در  شهر بوکان در اعتراض به ‏افزایش اندک دستمزدهای خود دست از کار کشیدند.‏

‏به گزارش سایت کومله، هر سال در این تاریخ قرارداد کاری کارگران و تکه کاران خیاط بوکان تمدید می شود.

*روز دوشنبه 6 دی کارگران کارخانه کنف کار رشت در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای معوقه خود در مقابل فرمانداری رشت تجمع نمودند.

به گزارش فعالان ضدسرمایه داری گیلان، کارگران کارخانه کنف کار که متعلق به بخش خصوصی و در جاده رشت ـ تهران واقع است، به مدت چهل ماه از دریافت دستمزدهای معوقه خود محروم مانده اند.

*روز سه شنبه 7 دی، کارگران کشت و صنعت کارون شوشتر (کارگران نی‌بر دستی) در اعتراض به ‏عدم محاسبه سابقه بیمه و عدم اجرای قانون کارهای سخت وزیان‌آور، در مقابل سازمان تأمین ‏اجتماعی خوزستان تجمع کردند‎. 

به گزارش ایلنا، این کارگران با سابقه 20 الی 30 سال کار به‌صورت قراردادی در شرکت کشت و ‏صنعت کارون به شغل نی‌بری اشتغال داشتند که در محاسبات سابقه بیمه، معادل نصف برای آنان ‏محاسبه می‌شود‎. 

درخواست این کارگران، اجرای قانون کارهای سخت وزیان‌آور و پیوسته شدن سابقه بیمه تأمین ‏اجتماعی است.‏

*روز سه شنبه 7 دی، کارگران معترض کارخانه لوله سازی اهواز برای دومین روز متوالی در مقابل ساختمان ‏حراست این کارخانه تجمع اعتراضی برپا کردند.‏

کارگران معترض خواستار پرداخت ماهها دستمزدهای معوقه خود و رسیدگی کارفرمایان و مقامات رژیم ‏به مشکلات و سایر خواسته های خود شدند. کارگران لوله سازی اهواز دستکم 20 ماه دستمزدهای ‏معوقه خود را تاکنون دریافت نکرده اند.‏

*روز جمعه 10 دی، آژانس ایران خبر گزارش داد که بیش از 9 ماه است که کارگران مجتمع گوشت استان فارس برای پیگیری مطالبات و سنوات خود و راه اندازی مجدد این شرکت، به اعتراضات خود ادامه می دهند.

در حالی که کلیه کارگران این شرکت با سابقه 20 سال به بالا مشمول بازنشستگی می شوند، اما هیچکدام از آنان از مزایای بیمه بازنشستگی برخوردار نیستند. این شرکت که در سال 1354 تاسیس گردید دارای یکهزار و 400 کارگر بود اما کارگران آن به صورت دوره ای اخراج شده اند.

*به گزارش روز جمعه 10 دی سایت افق روشن جمعی از کارکنان پتروشیمی تهران در میدان شیخ بهایی این شهر دست به تجمع اعتراضی زدند.

این گزارش می افزاید بلافاصله بعد از شکل گیری این تجمع، شمار کثیری از ماموران نیروی انتظامی با دهها دستگاه خودرو با هدف کنترل دامنه این اعتراض به محل اعزام شدند.

*روز شنبه 11 دی کارگران اخراجی کارخانه های استک و شاهو در مقابل اداره کار این شهر دست به تجمع و اعتراض زدند.

کارگران اخراجی این دو کارخانه با حضور در تجمع اعتراضی مزبور، خواستار جبران ضرر و زیان ناشی از اخراجها و بازگشت به کار شدند. در حالی این تجمع در میان تدابیر شدید امنیتی نیروهای رژیم برگزار گردید که کارگران اعلام داشتند در صورت عدم تامین خواست ها و مطالبات مطروحه، به اعتراضات خود در روزهای آتی ادامه خواهند داد.

 

*روز شنبه 11 دیماه کارگران اخراجی کارخانه نساجی کردستان در مقابل اداره کار رژیم در شهر سنندج، تجمع اعتراضی برپا کردند.

به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، تجمع مذکور در پی تجمع روز شنبه 20 آذرماه سال جاری در اعتراض به عدم لحاظ نکردن شرایط کار سخت و زیان آور در سوابق بیمه این کارگران برپا گردیده است. بیش از یکصد نفر از کارگران در این تجمع اعتراضی حضور داشتند و در پایان جهت پیگیری مطالباتشان، 3 نفر را به عنوان نماینده انتخاب کردند تا با مقامات  اداره کار سنندج در خصوص مطالبات کارگران مذاکره نمایند.

*یک فعال کارگری در کارخانه لاستیک بارز کرمان از پایان یافتن اعتراضهای هفته گذشته کارگران این واحد تولیدی خبر می‌دهد. این اعتراض کارگری از عصر روز شنبه ۱۱ دی‌ آغاز و تا عصر روز سه شنبه ۱۴ دی‌ ادامه پیدا کرد.

به گزارش ایلنا، عصر روز سه شنبه کارفرما با کارگران معترض توافق کرد و معترضان با آغاز شیفت شب در سر کار خود حاضر شدند و به اعتراض چند روزه خود پایان دادند.

کارفرما وعده داده است تا از ابتدای سال جدید برای تحقق خواسته‌های کارگران، اعتبارات مالی مورد نیاز تامین کند.

به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران در سومین روز از اعتصاب کارگران لاستیک بارز، روز سه شنبه 14 دی، رئیس حراست این کارخانه ضمن حضور در میان کارگران، جهت پایان دادن به اعتصاب به تهدید و ارعاب کارگران پرداخته است. رئیس حراست این کارخانه اعلام کرد؛ در صورتی که کارگران به اعتصاب خود پایان ندهند یگان ویژه را وارد کارخانه خواهد کرد تا کارگران اعتصابی را بازداشت نماید.

درحال حضار شرکت سرمایه‌گذاری سازمان تامین اجتماعی (شستا) مالک و سهامدار اصلی این کارخانه است که دو هزار کارگر در آن مشغول کار هستند.

 

*روز یکشنبه 12 دیماه جمعی از کارگران کارخانه قند بردسیر در اعتراض به سیاست اخراج سازیها در این کارخانه، در مقابل اداره کار شهر کرمان تجمع اعتراضی برپا کردند.

به گزارش آژانس ایران خبر، در تجمع شکل گرفته در مقابل اداره کار رژیم در شهر کرمان، کارگران اخراجی کارخانه قند بردسیر، خواستار بازگشت به کار و پاسخگویی مقامات رژیم به این خواسته خود شدند.

لازم به ذکر است تاکنون کارگران اخراجی کارخانه قند بردسیر بارها در مقابل اداره کار و استانداری رژیم در کرمان در اعتراض به اخراج سازیها و عدم پرداخت دستمزدهای معوقه در این کارخانه، تجمع اعتراضی برپا کرده اند.

 

*روز دوشنبه 13 دی، کارگران معترض مجتمع گوشت استان فارس برای چندمین بار جهت دریافت دستمزدهای معوقه خود تجمع اعتراضی برپا کردند.

به گزارش آژانس ایران خبر، کارگران معترض که دستکم 20 تا 26 سال سابقه کار دارند در تجمع اعتراضی خود که در مقابل دفتر این مجتمع برگزار گردید خواستار دریافت 9 ماه دستمزدهای معوقه خود شدند.

 

*کارگران کارخانه و کارگاههای مستقر در مجتمع صنعتی البرز ضمن اعتصاب چند روزه، خواستار پرداخت ماهها دستمزدهای معوقه خود توسط کارفرما شدند.

روز سه شنبه 14 دی کمیته پیگیری ایجادتشکلهای کارگری گزارش کرد که؛ کارگران اعتصابی اعلام کردند تا دستیابی به خواست و مطالباتشان و در صدر آنها دریافت ماهها دستمزدهای معوقه خود به اعتصاب ادامه خواهند داد.

*کارگران کارخانه پارس متال در ادامه تجمعات روزانه خود، روز جمعه 17 دی در مقابل درب اصلی این کارخانه تجمع اعتراضی برپا کردند. به گزارش ایران کارگر، کارگران معترض خواستار دریافت 10 ماه دستمزدهای معوقه خود شدند.

لازم به ذکر است 140 کارگر قراردادی کارخانه پارس متال در پی اعتراضات ماههای گذشته در این کارخانه، بدون دریافت مطالبات و دستمزدهای خود از کار اخراج شده اند.

*روز جمعه 17 دی کارگران کارخانه لوله سازی البرز (کفش ملی سابق) واقع در جاده قدیم کرج  در اعتراض به عدم پرداخت ماهها دستمزدهای معوقه خود، اعتصاب کردند.

به گزارش ایران کارگر علت اعتراض این کارگران عدم پرداخت 4 ماه دستمزدهای معوقه خود است.

*به گزارش کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای کارگری، روز شبه 18 دی، کارگران مجتمع کشتارگاه صنعتی شیراز دست به اعتصاب زدند.

*روز دوشنبه 20 دیماه کارگران فازهای مختلف منطقه صنعتی عسلویه در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد معوقه آبانماه خود اعتصاب کردند.

به گزارش وبلاگ کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای کارگری، کارگران شاغل در فازهای 6، 7 و 8 در مجموعه صنعتی عسلویه در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد معوقه آبانماه خود اعتصاب کردند. کارگران فازهای یک تا 10 نیز در اقدامی متحدانه و دسته جمعی در واکنش به عدم پرداخت دستمزدهای معوقه خود در مقابل دفاتر شرکتهای طرف قرار داد خود اعتراض کردند. کارگران علاوه بر اعتراض به عدم پرداخت یک ماه دستمزد معوقه خود، خواستار عقد قرارداد کاری و افزایش سطح دستمزدهای خود هماهنگ با افزایش نرخ تورم شدند.

*کارگران لوله ساز اهواز در تداوم تجمعات اعتراضی خود باردیگر در روز سه شنبه 21 دی در مقابل ساختمان حراست این کارخانه تجمع اعتراضی برپا کرده و خواستار دریافت 20 ماه دستمزدهای معوقه خود شدند.

در کارخانه لوله سازی خوزستان حدود 600 کارگر مشغول به کار هستند. کارگران شاغل در این ‏کارخانه 18 ماه دستمزدهای معوقه خود را تاکنون دریافت نکرده اند. این امر موجب برپایی چندین ‏تجمع اعتراضی در مقابل درب کارخانه و شماری از دستگاههای اجرایی رژیم در استان خوزستان ‏گردیده است.‏

به گزارش ایلنا کارفرما به دلیل آنچه که کمبود نقدینگی نامیده می‌شود 5 تا ‏‏6 ماه حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است.‏

*کارگران کیان تایر  از روز یکشنبه 19 دی اعتصاب خود را آغاز کردند و با نصب بیانیه ای بر روی تابلو اعلانات کارخانه، به برگزاری تجمعی بزرگ در مقابل وزارت صنایع و معادن فراخوان داده اند.

بنا به گزارش اتحاد بین المللی در حمایت از کارگران ایران در اطلاعیه کارگران کیان تایر آمده است، روز یکشنبه 26 دیماه راس ساعت هشت و 30 دقیقه صبح تجمعی در مقابل وزارت صنایع برگزار خواهیم کرد. از همه همکاران درخواست می شود با قدرت تمام در این تجمع شرکت کنند.

*روز چهارشنبه 22 دی، کارگران کیان تایر در اعتراض به وضعیت خود اقدام به آتش زدن لاستیک در محل کارخانه مشرف به جاده اسلامشهر (روبروی بخشداری چهاردانگه) کردند. به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، کارگران خشمگین کیان تایر تمامی پارچه نوشته هایی را که از بیرون و با مضامین تبریک به بخشدار چهاردانگه به عنوان بخشدار نمونه بر قسمت بیرونی نرده های کارخانه نصب شده بود پایین کشیده و آنها را نیز آتش زدند.

*روز دوشنبه 27 دی، کارگران شرکت تبریز ساختمان مجری ساخت قطعه ۵ راه آهن قزوین به رشت به دلیل عدم دریافت حقوق ۱۱ماهه ونیز عیدی و حق سنوات ٣ ساله خود در مقابل استانداری گیلان تجمع کردند.

به گزارش  ایلنا نماینده کارگران تجمع کننده باطرح این سوال آیا ما کارگران نباید در ایام کوتاه باقی مانده به شب عید پول داشته باشیم، تصریح کرد: کارگران این شرکت از استانهای دیگر به گیلان آمده اند و در گرما و سرما، بدون داشتن غذا، خوراک و مسکن مناسب کار کردند و خم به آبرو نیاوردند مزدشان این است.

این کارگر مراجعه به اداره کل کار و امور اجتماعی گیلان را بی فایده دانست و اذعان داشت: بیشتر کارگران این شرکت دارای قرار داد رسمی نیستند و در صورت شکایت حداقل حقوق رادریافت خواهند کرد.

 

*روز سه‌شنبه 28 دی، کارکنان صنعت برق در مقابل ساختمان مدیریت برق منطقه‌ای تهران تجمع‌کردند.

یکی از تجمع‌کنندگان به خبرنگار ایلنا گفت: ما به صورت شبانه‌ روز درکنار ولتاژ فشار قوی قرارداریم و این موضوع مشکلات و بیماریهای عدیده‌ای را برای همکاران ایجادکرده است.

 

سرکوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شکنجه و محاکمه فعالان کارگری در ایران را به شدت محکوم می کنیم.