استرون استیونسون -راه حل برای بحران اشرف

در 8 آوریل  قتل عام بسیار وحشیانه ای در اردوگاه اشرف در شمال عراق انجام گرفت.این کمپ که در 20 سال گذشته محل سکونت  بیش از 3،400 تن از دگراندیشان  ایران بوده است تحت فشار بی امان  دولت ایران قرار دارد. ارتش عراق با استفاده از  5 واحد از نیروهای  مسلح با تانک  و خودروهای زرهی به   مردان و زنان بی دفاع  وحشیانه حمله کرد و  جهان متمدن را شوکه نمود.

من در راس یک تیم کوچک از نمایندگان پارلمان اروپا به عنوان رئیس هیأت رسمی پارلمان اروپا به عراق  برای ابراز خشم مان به طالبانی رئیس جمهور عراق و بسیاری از وزرای ارشد دولت چند روز پس از قتل عام وحشتناک  به بغداد سفر کردم .ما جهت دیدار از اشرف درخواست اجازه کردیم اما درخواست ما بصورتی قاطع  توسط زیباری وزیر امور خارجه رد شد.

من عمیقا نگران این هستم که  در هر زمان حمله خونین دیگری می تواند صورت بگیرد ، که منجر به کشته شدن  پناهندگان غیر مسلح در اردوگاه به سبک سربرنیتسا خواهد شد.
 از گفتگوهای ما در بغداد نیازبه یک راه حل فوری  به بحران اشرف به  وضوح مشخص بود. نماینده دبیر کل سازمان ملل در عراق از من خواست  با    رهبری  پناهندگان اشرف در مقرآنها در پاریس ارتباط  بر قرار کنم و  راه های ممکن برای حل طولانی مدت را پیدا کنم. در بازگشت من به اتحادیه اروپا از عراق   من بلافاصله به پاریس رفتم و طی 5 ساعت  بحث  با رهبری اپوزیسیون ایران  با هم  راه حل های موجود را ورد بحث قرار دادیم، ما   تنها راه برای جلوگیری از  خشونت و خونریزی بیشتررا ترسیم نمودیم.

این طرح نیاز به مشارکت فعال سازمان ملل متحد ، ایالات متحده و اتحادیه اروپا.دارد این حق   دولت عراق است که بر  قلمرو خود حاکمیت داشته باشد اما    حقوق  3400 تن از ساکنان غیر مسلح اشرف تحت حمایت کنوانسیون 4 ژنو را نیز باید برسمیت بشناسد.   این طرح برای مذاکرات مربوط به دولت عراق و   طرح  حل و فصل مسئله  پناهندگان به آمریکا ، کانادا ، استرالیا ، نروژ ، سوئیس و 27 کشور عضو اتحادیه اروپا   ، بسته به اینکه جایی که آنها  قبلا ، ارتباط یا اعضای خانواده داشته باشند.

اما من   در تمام بحث و مذاکره ها با دولت عراق این را مشخص کرده ام که هر گونه مذاکره با آنها  منوط به قبول چهار کلید پیش شرط است. در مرحله اولا ، نیروهای نظامی باید از اردوگاه اشرف خارج  شوند. ثانیا ، محاصره اردوگاه  که  بی وقفه برای بیش از دو سال است ادامه دارد باید برداشته شود این شامل صدها بلندگو که 24 ساعت شبانه روز مشغول به پخش تبلیغات با صدای بسیار بلند هستند نیز میگردد.  موانع ایجاد شده جهت دسترسی به نیاز های  پزشکی ، انرژی و منابع آب ، باید بلافاصله برداشته شوند. ثالثا ،  تحقیقات مستقل دررابطه با کشتار 8 آوریل و شناسایی مجرمان و آوردن آنان جهت پیگرد و اجرای عدالت در مورد آنان و رابعا کسانی که در حمله 8 آوریل   مجروح گردیده اند باید امکان دسترسی فوری به مراقبتهای پزشکی مناسب را داشته باشند به عبارت دیگر ، دولت عراق باید   محیط زندگی در اشرف را  نزدیک به نرمال بازگرداندند  ، قبل از مذاکرات می تواند در حل دراز مدت به این بحران آغاز خواهد شد.

تنها با انجام شرایط فوق الذکر  میتوان باور داشت که مقامات عراقی واقعا قصد رسیدن به یک نتیجه گیری مثبت از این وضعیت را دارند. ولی در این دوره گذار سازمان ملل متحد باید کنترل   ایمنی و امنیت  اردوگاه ها را بدست گرفته و اطمینان حاصل کند که کلیه ساکنان اردوگاه الزامات زندگی و ملزومات پزشکی.  را در اختیار داشته باشند. در عین حال کمیته ای باید ایجاد شود که  راه اندازی  این طرح رو به جلو را دنبال کند. ان کمیته  متشکل از افراد کلیدی ، از اتحادیه اروپا ، ایالات متحده ، سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب و همچنین اعضای دولت عراق و مجلس ، ساکنان اردوگاه اشرف و شورای ملی مقاومت ایران خواهد بود.

بارونس اشتون و شورای امور خارجی اتحادیه اروپا ، همراه با رئیس جمهور آمریکا و دبیر کل سازمان ملل ، در حال حاضر باید به این راه حل و به نهادن  وزنه خود در پشت آن  اقدام نمایند و از این امر اطمینان حاصل کنند که جان 3،400  تن از ایرانیان  نجات داده و تضمین نمایند که عراق درسرزمینی که برای مدتها در خشونت  بسر برده به سمت ودر  مسیر  احترام به حقوق بشر و حاکمیت قانون حرکت خواهد کرد.

(استرون استیونسون یک نماینده پارلمان اروپا از اسکاتلند است. وی رئیس هیات رابطه با عراق در پارلمان اروپا می باشد و ریاست یک تیم را در سفر به عراق از 25 تا 30 آوریل بعهده داشت).

به نقل از روزنامه ایندیپندنت 22 اردیبهشت