لس آنجلس تایمز: شقه: کشمکش ولی فقیه! و رئیس‌جمهور ایران! بر سر قدرت

به گزارش  لس‌آنجلس تایمز 1خرداد، علی خامنه‌ای قصد داشت به محمود احمدی‌نژاد، که زمانی نوچه وی بود، پیام قاطعی بدهد: تو قابل جایگزین هستی.

احمدی نژاد  ظاهراً به‌خاطر تصمیم خامنه‌ای برای باطل کردن دستور اخراج رئیس اطلاعات کشور توسط وی، در جلسات کابینه حضور نیافته بود.
یک مقام ایرانی نزدیک به سیاستمداران گفت، بنابراین خامنه‌ای از یک قانونگذار محافظه کار خواست در صورت استعفا یا برکناری رئیس‌جمهور، یک کابینه موقت تشکیل بدهد.
نهایتاً احمدی‌نژاد به‌کار بازگشت. ولی او نیز برای خامنه‌ای پیامی داشت: من هم‌چنان می‌توانم وضعیف آشتفه بزرگی ایجاد کنم.

او اخیراً با یک تجدید سازماندهی جدی در دولت کشور و معرفی خود به‌عنوان وزیر سرپرست منابع عظیم نفت و گاز کشور، نگهبان قانون اساسی کشور و خامنه‌ای را به چالش کشید و گفت، ” رئیس‌جمهور می‌تواند جایگزین وزرا شود و خودش سرپرست باشد. “ ولی روز جعمه شورای قدرتمند نگهبان کشور بار دیگر فرمان بالاتری صادر نمود.
این اختلاف حیرت‌آور بین جناح احمدی‌نژاد و طبقه روحانیانیون و سیاسی محافظه کار، دارد در سراسر جهان طنین‌انداز می‌شود و این نگرانی را داخل ایران مشتعل می‌کند که این امر توانایی کشور برای نمایش قدرت در زمینه بین‌المللی را، در یک لحظه تاریخی از بیثباتی در سراسر منطقه، تضعیف می‌نماید.
جناحهای احمدی‌نژاد و محافظه کاران، که مدتها نسبت به سیاستهای مردم گرایانه رئیس‌جمهور و رفتارهای ضد روحانی و مذهبی بدبین بوده‌اند، بر سر آینده کشور شدیداً در کشمکش هستند و موقعیت خودشان را برای بقا بعد از مرگ خامنه‌ای ضعیف 71ساله تثبیت می‌کنند…

در حالی که احمدی‌نژاد سعی دارد قدرتش را گسترش بدهد و برای خودش فراتر از پایان دومین دور وی در سال 2003 یک آینده سیاسی بسازد، رهبر عالی، متحدین وی و سایر جناحها می‌خواهند او را زیر کنترل داشته باشند.
آنها چندین روش را برای چیدن بالهای وی امتحان کرده‌اند، از جمله متهم کردن اطرافیان وی بجادوگری و متهم کردن خود رئیس‌جمهور به این‌که جادو شده است…
لس آنجلس تایمز مینویسد، یک کارشناس ایران گفت، ” این علامتی است از این‌که رژیم مشکلات فراوانی دارد. نمی‌تواند فشار داخلی و خارجی را حل‌وفصل کند. افرادی در کشور هستند که نمی‌توانند بر سر آن‌چه باید در مورد آینده کشور انجام داد به توافق برسند، بنابراین با هم در نزاع هستند. “
این بحران، نقصهای غیردموکراتیک سیستم سیاسی ایران را دقیقاً در حالی برجسته می‌کند که یک موج دموکراسی خواهانه سراسر خاورمیانه را در بر گرفته است.
این امر هم‌چنین شخصیتها در بالاترین سطوح ساختار امنیت ملی کشور را وارد این نبرد کرده، که یک انحراف ناخوش آیند سیاست داخلی برای ایرانیانی است که سعی دارند فشار بر سر برنامه هسته‌یی کشور را دفع کنند و نفوذ آن در سراسر منطقه را گسترش بدهند…
احمدی‌نژاد دقیقاً نزول نمی‌کند. خامنه‌ای و متحدین وی، که احمدی‌نژاد را به قدرت رساندند، اکنون هدف همان تاکتیکهای ظالمانه و مقابله‌جویانه‌یی قرار گرفته‌اند که او علیه اصلاح‌طلبان کشور و دشمنان بین‌المللی آن به‌کار گرفت و این باعث خشم آنها شده است.
یک کارشناس  ایران در دوحه گفت، ”این شخصیت او است. او نتوانست در برابر محافظه کاران این حالت را تغییر بدهد. این تو خون او است. این در ماهیت او است. “ …
تحلیلگران در خارج و مقامات در تهران، که اکثراً در مجموعه گفتگوهایی در هفته‌های اخیر به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند گفتند، ممکن است نخبگان کشور اکنون از روزی که احمدی‌نژاد انتخاب شد پشیمان باشند.
یک کارشناس ایران دیگرگفت، ” او یک اوباش است و با گستاخی مفرط و بی‌اعتنایی به همه پروژه‌هایش را پیش می‌برد. “
تحلیلگران می‌گویند بی‌اعتمادی شدید بین جناحها در آستانه انتخابات 2012 مجلس و انتخابات ریاست جمهوری 2013 به نظارت الکترونیکی در دفتر مشایی منجر شد، که خود باعث شد احمدی‌نژاد رئیس اطلاعات را اخراج کند و تنشها در داخل ساختار سیاسی را افزایش بدهد.