این سازمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گزارش جداگانهیی گفت، اطلاعات جدیدی دریافت کرده که میگویند ایران بهطور مخفیانه روی اجزا یک برنامه سلاح هستهیی کار کرده است.
یک مقام آشنا با گزارش ایران گفت، این اطلاعات نشان میدهد که چنین آزمایشهایی دستکم تا سال گذشته ادامه داشتهاند…
هر دو این گزارشهای محرمانه برای جلسه شورای حکام 35 کشور آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 6 تا 10 ژوئیه منتشر شدند. تحقیقات آژانس در مورد ایران و سوریه اصلیترین موضوعات این اجلاس خواهند بود…
آژانس بینالمللی انرژی اتمیگفت، آژانس در مورد احتمال وجود فعالیتهای اعلام نشده هستهیی پیشین یا کنونی در ایران… [سه نقطه از منبع] از جمله فعالیتهای مربوط به تولید یک خرج هستهیی برای یک موشک، همچنان نگران است. “
این گزارش بهطور کلی گفت، آژانس نمیتواند ”نتیجهگیری کند که تمام مواد هستهیی در ایران برای فعالیتهای صلحآمیز میباشد. “ …
شورای امنیت، بهمحض ورود رسمی، گزینههایی دارد که طیفی از بیعملی تا تصویب قطعنامههای خودش و مطالبه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، همراه با تحریمها جهت اعمال چنین مطالباتی - مانند سناریوی انجام شده برای ایران - را شامل میشود.
ولی تحریمها علیه سوریه بعید به نظر میرسند.
در حالی که ایران به برنامه هستهیی خود ادامه میدهد، سرویسهای اطلاعاتی گفتهاند، فعالیتهای مخفی سوریه عملاً با بمباران سایت الکیبار توسط اسراییل پایان یافت.
اعمال این موضوع همچنین توجهات از روی ایران را، که موضوع اصلی نگرانی هستهیی است، منحرف خواهد کرد و تلاشها برای پایان دادن به سرکوب خونین سوریه بر جنبش دموکراسی خواهانه مردمی آن را به حاشیه خواهد راند.
ولی دیپلماتها گفتند، گزارش این موضوع به شورای امنیت، فرای دادن این علامت به سوریه که مخالفت با آژانس بینالمللی انرژی اتمی قیمت گزافی دارد، همچنین تمرینی برای اقدام بیشتر علیه ایران خواهد بود.
آنها گفتند، پس از بیش از 4سال بهنسبت در تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تحقیق حول آزمایشهای منتسب تسیلحات هستهیی ایران، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، یوکیا آمانو، همچنین قصد دارد - - احتمالاً تا پایان سال - - برآوردی را تهیه کند که میگوید چنین آزمایشاتی احتمالاً صورت گرفتهاند.
دیپلماتها گفتند که این، به نوبه خود، راه را برای ارجاع مجدد ایران توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل باز خواهد کرد و به تشدید احتمالی تحریمهای موجود یا مجموعه جدیدی از مجازات سازمان ملل منجر خواهد شد…