آلمان بر صندلی ریاست شورای امنیت

در مقر سازمان ملل‌متحد در نیویورک از تعطیلات تابستانی خبری نیست. جنوب سودان ۹ ژوئیه برابر با ۱۸ تیر اعلام استقلال می‌کند. نبرد نیروهای ناتو در لیبی ادامه دارد. ‎ حکومت سوریه با خشونت تمام در حال سرکوب مخالفان رئیس‌جمهور است و ‎ فلسطینی‌ها خواستار به رسمیت شناختن کشور مستقلی برای خود از سوی مجمع عمومی سازمان ملل هستند.

در این شرایط آلمان از روز جمعه (۱ ژوئیه /۱۰ تیر) ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل‌متحد را به مدت یک ماه عهده‌دار خواهد شد. این کشور از آغاز سال ۲۰۱۱ میلادی، برای دو سال به‌عنوان عضو غیردائم در جمع نمایندگان ۱۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل حضور دارد.
استقلال جنوب سودان و احتمال شعله‌ور شدن جنگ داخلی
وزیر امورخارجه آلمان اکنون باید مدیریت این شورا را در شرایطی نه چندان آسان عهد‌ه‌دار شود. البته برخی از مشکلاتی که در دستور کار جلسات شورا قرار دارند، از مدتها پیش قابل پیش‌بینی بودند. یکی از این موارد اعلام استقلال جنوب سودان و احتمال آغاز درگیریهای و در بدترین حالت، آغاز جنگ داخلی در این کشور است.
پناه‌جویان سودانی در منطقه تحت حفاظت سربازان سازمان ملل ناآرامی در مناطقی که در حوالی مرز آینده دو کشور قرار دارند، در چندین هفته اخیر شدت گرفته است. تا جایی که شورای امنیت سازمان ملل دوشنبه (۲۷ ژوئن/ ۶ تیر) اعلام کرد که ۴ هزارو ۲۰۰ سرباز کلاه آبی اتیوپی را که تحت فرمان سازمان ملل هستند به این مناطق اعزام می‌کند.
دیپلوماتهای آلمانی در نیویورک از این اقدام شورا استقبال کردند و آ‌نرا ”گامی مثبت در مرحله نخست“ دانستند. به عقیده دیپلوماتهای آلمانی اما، سودانی‌‌ها باید هر چه سریع‌تر در مورد مسائل مورد اختلاف، از جمله تعیین مرز یا تقسیم منابع نفتی به توافق برسند.
جنوب سودان هم‌زمان با اعلام استقلال، از سازمان ملل درخواست عضویت می‌کند. این درخواست یک هفته بعد در جلسه‌ای با ریاست وزیر خارجه آلمان، بررسی خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود که گیدو وستروله، این درخواست را همراه با توصیه پذیرش آن برای رأی‌گیری در اختیار اعضای شورا قرار دهد. ‎
تحولات دنیای عرب
تغییرات در کشورهای عربی هم در دوران ریاست آلمان بر شورای امینت هم‌چنان از مهمترین مسائل بین‌المللی خواهد بود. شیوه برخورد با حکومت سوریه از مواردی است که اعضای شورای امنیت سازمان ملل، در مورد آن اتفاق‌نظر ندارند. روسیه و چین امکان تصویب قطعنامه علیه حکومت دمشق را سد کرده‌اند.
آلمان فدرال اما معتقد است که نباید در مورد سرکوب خشونت‌بار معترضان در سوریه سکوت کرد. یک دیپلمات آلمانی به خبرگزاری فرانسه گفته است تا وقتی سرکوب خشونت‌بار معترضان در این کشور ادامه دارد تلاش می‌کنیم، تصویب قطعنامه علیه حکومت سوریه را در دستور کار جلسات شورا قرار دهیم.
دشوارترین تصمیم در برابر دیپلماسی آلمان
نبرد در لیبی یکی از موضوعات مهم دیگر است. اگر معمر قذافی در ما‌ه آینده کناره‌گیری یا سقوط کند، دیپلوماتهای آلمانی باید در مورد ادامه مأموریت سازمان ملل در لیبی تصمیم‌گیری کنند. مهمترین تصمیم اما در مورد احتمال ‎درخواست فلسطینیان برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی خواهد بود. 
آلمان خواستار حفاظت بیشتر شورای امنیت از کودکان فلسطینی‌ها اعلام کردند که در ماه سپتامبر از مجمع عمومی سازمان ملل درخواست خواهند کرد که کشور مستقل فلسطینی را به رسمیت بشناسد.
دولت آلمان مخالف مطرح کردن یکجانبه چنین درخواستی بدون توافق با اسراییل است. اما اگر این درخواست ماه ژوئیه ارائه شود، آلمان چاره‌ای جز مطرح کردن آن در جلسه شورای امنیت ندارد.
دولت آلمان مایل است در دوران ریاست خود، از این فرصت برای گفتگو در مورد سیاست برخورد با تأثیرات ناشی از تغییرات آب‌وهوایی استفاده کند. از جمله این موارد شیوه برخورد با آوارگان سیل و طغیان‌ رودخانه است.
حمایت مؤثرتر از کودکان در جنگ‌ها و درگیریهای مسلحانه نیز از جمله موضوعاتی است که آلمان مایل به مطرح کردن آنها در شورای امنیت سازمان ملل است. این کشور خواستار آن است که نام طرفهای درگیری که مدرسه یا بیمارستانها را هدف حمله قرار می‌دهند، در فهرست سیاه سازمان ملل ثبت شود.
سایت رادیو آلمان 8 تیرماه