نیویورک تایمز 24 بهمن 88 ـ به قلم مارک لندر
درحالی که تنشهای مربوط به جاهطلبیهای هستهیی ایران به سطح جدیدی می رسد, آمریکا در تدابیر زمینه یی برای فشار کامل در خاورمیانه, 4 دیپلمات ارشد خود و هم چنین هیلاری کلینتون را می فرستد تا سران کشورهای عربی و اسرائیل مشورت کنند.
مقامات دولت گفتند, دیدار نمایندگان از اسرائیل, لبنان, سوریه, اردن, مصر, عربستان سعودی و قطر به طور جداگانهیی در هفتههای اخیر برنامه ریزی شده بود, لیکن الان تمامی آنها یک هدف دارند و آن اطمینان خاطر دادن به کشورهای همسایة ایران است که آمریکا محکم در مقابل ایران خواهد ایستاد, و کشورهای دیگر را مشمول تلاشهای بین المللی جهت اعمال فشار روی مقامات ایران خواهد کرد.
کلینتون یک نقش کانونی در این تلاش مزبور خواهد داشت و وی روز شنبه به قطر و عربستان سعودی خواهد رفت و با ملک عبدالله ملاقات خواهد کرد. مقامات گفتند پیشبینی می کنند که وی روی عربستان فشارخواهد گذاشت تا اطمینان چین را کسب کند که در صورت بروز هر اختلالی در محموله های نفت ناشی از حمایت چین از تحریمهای جدید سازمان ملل علیه ایران, عربستان سعودی آن را جبران خواهد کرد.
چین که در صنعت نفت و گاز ایران سرمایه گذاری هنگفتی کرده, اصلیترین مانع در برابر تلاشها به رهبری آمریکا جهت اعمال تحریمهای سختتر علیه ایران از طریق شوران امنیت سازمان ملل بوده است.
در خاطر نشان کردن اهمیت این سفر, خانم کلینتون حتی با وجود این که همسرش, بیل کلینتون پرزیدنت اسبق روز پنجشنبه برای آزمایش قلب وارد بیمارستان شد, به سفرش هر چند با یک روز تأخیر پایبند بود.
فیلیپ کراولی سخنگوی وزارت خارجه گفت, “وقتی شما در مورد اقتدار در مورد خاورمیانه بزرگ صحبت می کنید, ایران در هر زمینه نفوذ دارد. بخشی از آن در زمینة هسته یی است و بخش دیگری در مورد حمایت ایران از گروههای تروریستی و بخشی نیز دربارة این است که ایران چگونه با مابقی کشورهای همسایه رابطه برقرار خواهد کرد.”
آقای کراولی خاطر نشان کرد که مقامات آمریکایی هم چنین در مورد موضوعاتی چون پروسة صلح اعراب- اسرائیل, ساختن نهادهایی فلسطینی در کرانة غربی, تلاش طولانی مدت دولت به منظور برقراری روابط با سوریه بحث و گفتگو خواهند کرد. اما در این موضوعات نیز هم چنین ایران سایة بزرگی خواهد افکند.
هر دو معاون خانم کلینتون, جیمز اشتاینبرگ و جیکوب لو راهی منطقه هستند. آقای لو این هفته به مقصد مصر, اسرائیل و اردن سفر خواهد کرد, و آقای اشتاینبرگ 21 فوریه به اسرائیل خواهد رفت تا در مباحثی با اسرائیل شرکت کنند که احتمالاً وجه غالب آن در مورد ایران باشد.
مقامات دولت گفتند که آقای برنز هم چنین در مورد طرحهای بازگشتن سفیر آمریکا به سوریه بعد از 5 سال وقفه بحث و گفتگو خواهد کرد. دولت آمریکا در اعتراض به ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان, در سال 2005 نمایندة خود را از آنجا بیرون کشید. واشنگتن مدتهاست به دخالت سوریه در حملة مزبور مشکوک است و سوریه آن را رد می کند.
تحلیلگران می گویند با نزدیک شدن آمریکا به سوریه رابطة دمشق و تهران ممکن است که شل شود, هر چند که مقامات دولت اخطار می دهند که پیشرفت در این زمینه احتمالاً کُند خواهد بود.…