در روز چهارشنبه 21سپتامبر شماری از سازمانهای غیردولتی مدافع حقوقبشر، با برگزاری یک اجلاس در مقر اروپایی ملل متحد، با حضور قانونگذاران اروپایی و حقوقدانان بینالمللی نسبت به وقوع یک سربنیستای دیگر در اشرف هشدار دادند و بر لزوم یک اقدام سریع برای تأمین حفاظت ساکنان اشرف تأکید کردند.
سخنرانان این اجلاس عبارت بودند از: خانم مریم رجوی رئیسجمهور برگزیده مقاومت، دکتر الخو ویدال کودراس، نایبرئیس پارلمان اروپا، استرون استیونسون، پرزیدنت گروه روابط با دولت عراق در پارلمان اروپا (ارائه کننده طرح اروپا برای حل بحران اشرف)، روث وج وود، حقوقدان، سید احمد غزالی، نخستوزیر سابق الجزایر، نونتومبی توتو، فعال حقوقبشر و دختر اسقف دزموند توتو. مادلین رایس، دبیرکل لیگ بینالمللی زنان برای صلح و آزادی، کریستیان پرگو، عضو شورای قانونگذاری ژنو، جیانفرانکو فراتینی، رئیس مشترک سازمان غیردولتی جنبش علیه نژادپرستی و برای دوستی بین خلقها (مراپ)، مارک فالکه، نماینده پارلمان ژنو، دانیل نیزر، کشیش. ریاست این اجلاس را میشل ژولی، دبیرکل بنیاد میتران (فرانسه-آزادی) به عهده داشت.
خانم رجوی سخنران ویژه این اجلاس در سخنرانی خود گفت از ابتدای سال میلادی جاری دستکم 490نفر بهطور علنی و غیرعلنی توسط رژیم ملایان اعدام شدهاند، بنابر رسانههای حکومتی صرفاً در روز 18سپتامبر 23نفر بهدار آویخته شدند. از اول ماه سپتامبر تاکنون تقریباً هر هشت ساعت یک نفر اعدام شده است. با این حال مللمتحد نه تنها همچنان به بیعملی خود نسبت به سرکوب در ایران و اشرف ادامه میدهد، بلکه در همین روزها، رئیسجمهور جانی ملایان را در اجلاس مجمع عمومی در نیویورک پذیرفته است. کمیساریای عالی حقوقبشر نیز در اجلاس اخیر شورای حقوقبشر ملل متحد، هیچ اشارهیی به موضوع نقض حقوقبشر در ایران نکرد.
وی با اشاره به بیانیه 13سپتامبر کمیساریای عالی پناهندگان مللمتحد که در آن ساکنان اشرف را برطبق قانون بینالملل پناهجو و برخوردار از حفاظتهای بنیادین دانسته است، گفت: دبیرکل مللمتحد و یونامی باید شناسایی بینالمللی حفاظت اشرف را در صحنه عملی تضمین کنند. این با دستور دبیرکل امکانپذیر میشود.
به این منظور، ضروری استدبیرکل اعلام کند که اشرف یک منطقه غیرنظامی و تحت نظارت دائمی مللمتحد است. همچنین دستور استقرار ناظران مللمتحد در اشرف را صادر کند. اگر تیم ناظران مللمتحد پس از ژوئیه 2010 اشرف را ترک نکرده بود، قتلعام 19فروردین واقع نمیشد یا ابعاد آن بسیار محدود بود.
2. خود کمیساریا برای جلوگیری از حملات رژیم و عوامل آن در عراق، باید موقعیت پناهندگی همه ساکنان اشرف را بهطور کامل بهرسمیت بشناسد.
3. ایالات متحده باید در تأمین و تضمین حقوق و حفاظتهای تأکید شده در بیانیه کمیساریا مشارکت کند و مشخصاً باید از نقض حقوق ساکنان اشرف توسط دولت عراق ممانعت کند. وی تأکید کرد اگر آمریکا باز هم از تأمین حفاظت تیم مللمتحد در اشرف خودداری کند، مقاومت ایران آمادگی دارد هزینه حفاظت ناظران مللمتحد را تأمین کند.
مریم رجوی همچنین به پایان دادن به سکوت و بیعملی نسبت به اعدامها و شکنجه در ایران فراخواند و خواستار ارجاع پرونده نقض حقوقبشر در ایران به شورای امنیت مللمتحد شد.