به گزارش مرکز اخبار ملل متحد، نماینده ویژه دبیرکل در جریان گفتگوهایی با هیأتهای دیپلماتیک کشورهای مختلف در بغداد در پایتخت عراق، بر پایبندی هیئت همیاری ملل متحد در عراق (یونامی) به مانیتور کردن روزانه وضعیت در این کمپ تأکید نمود.
در ابتدای این ماه، مقامات مسئول حقوق بشر در ملل متحد از تصمیم دولت عراق مبنی بر آزادسازی 36 تن از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران که از ژوئیه در بازداشت بودند، استقبال کردند. در ماه ژوئیه پرسنل امنیتی عراق با توسل به نیروی نظامی کنترل کمپ آنها را بدست گرفتند. در یک عملیات دو روزه همین پرسنل امنیتی 11 تن کشته و دهها تن دیگر مجروح شدند.
هیأت ملل متحد در عراق و کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در سالهای اخیر در جستجوی راه حلی همخوان با حق مشروع حاکمیت عراق و همخوان با قانون بین الملل بوده اند.
سازمان ملل متحد طبق بیانیه رسمی هیأت همیاری ملل متحد در عراق که روز دوشنبه 26 اکتبر در بغداد صادر شد اعلام می کند : “ ملل متحد همچنان از حفاظت ساکنان اشرف در برابر اخراج ، بیرون راندن و یا بازگرداندن اجباری به میهنشان که مغایر با اصل نان رفولمان است، دفاع می کند.”
در عین حال از رهبران کمپ خواسته شده است تا با مقامات عراقی در رابطه با آینده ساکنان این محل همکاری کنند. کمیساریای عالی پناهندگی و سایر آژانسهای ملل متحد آماده اند تا مشورتهای ضروری را در زمینه حقوقی و اجتماعی ارائه دهند.
یونامی تأکید کرد: ”اکنون نیاز به تلاشهای تمامی طرفهاست تا از تنش بکاهند و به یافتن راه حلها بپردازند. در همین رابطه ملل متحد از جامعه بین المللی درخواست میکند هر کمکی که مقدور باشد از جمله تجدید استقرار ساکنان کمپ در کشورهای ثالث را فراهم کنند.
بیانیه نماینده ویژه دبیرکل ملل متحد
هیات همیاری ملل متحد در عراق کماکان نسبت به وضعیت انسانی در کمپ اشرف نگران است
بغداد – 26اکتبر2009 : نماینده ویژه دبیرکل مللمتحد در عراق اد ملکرت در دیدار اخیرش با نمایندگان هیاتهای دیپلماتیک در بغداد، نگرانی مستمر خود را از وضعیت انسانی در کمپ اشرف ابراز کرد. وی تعهد یونامی بر اساس نظارت روزانه وضعیت در اشرف را طی این دوره خطیر مورد تأیید قرار داد.
شایان ذکر است که هیأت همیاری ملل متحد در عراق و کمیسر عالی حقوق بشر طی چند سال اخیر از نزدیک وضعیت اردوگاه اشرف را مانیتور میکرده اند همراه با بررسی کمکهای ممکن به منظور رسیدن به یک راه حل که با حق حاکمیت مشروع عراق و قوانین بین المللی همخوانی داشته باشد.
به این منظور، ملل متحد با تمام طرفهای ذیربط، منجمله دولت عراق که مجددا بر پایبندی خود به قوانین عراق و قوانین بین المللی در برخورد با کمپ اشرف و ساکنان آن تأکید کرده، کار میکند. هیات همیاری ملل متحد در عراق از طریق کانالهای مختلف با دولت کار میکند، تا کمک کند که دولت این مسؤلیت خود را انجام دهد.
اختیارات یونامی تقویت حقوق بشر در عراق را در برمی گیرد، و دفتر حقوق بشر یونامی بصورت منظم وضعیت داخل و اطراف کمپ را مورد ارزیابی قرار میدهد. همچنین ملل متحد به فراخوان خود برای حفاظت ساکنان اشرف در برابر کوچ اجباری، اخراج و یا بازگرداندن اجباری آنها به کشور اصلیشان،که بر خلاف اصل نان رفولمان باشد، ادامه میدهد.
در همین حال از رهبری کمپ اشرف خواسته شده است که موجبات همکاری افراد ساکن کمپ با مقامات عراقی را براساس ابراز داوطلبانه انتخابشان برای ماندن در اشرف یا گزینه های ممکن دیگر برای آینده را تأمین کند. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و سایر آژانسهای ذیربط ملل متحد آمادگی کامل دارند تا هر گونه مشاورتهای قانونی و اجتماعی را در این رابطه در یک فضای بیطرف و سالم ارایه کنند.
اکنون در تمامی طرفها نیاز به تلاشهایی است که تنش را کاهش دهد و بدنبال راه حل ها باشد. ملل متحد جامعه بین المللی را فرا میخواند که همه کمکهای ممکن، از جمله تجدید استقرار در کشورهای ثالث برای کسانیکه قصد ترک کمپ را دارند، فراهم کند.
تلویزیون الشرقیه -دوشنبه 26 اکتبر 2009 : نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در عراق نگرانی خود نسبت به اوضاع انسانی در کمپ اشرف مقر سازمان اپوزیسیون مجاهدین خلق ایران ابراز داشت. در بیانیه صادره از سوی این نمایندگی، اد ملکرت در جریان دیدار با نمایندگان هیأتهای دیپلماتیک در بغداد بر التزام نمایندگی سازمان ملل به کمک عراق در این مرحله حساس و سخت نسبت به مانیتور روزانه وضعیت در قرارگاه اشرف تاکید می کند.
این بیانیه روشن می سازد که یونامی فرماندهان اشرف را به ضرورت همکاری ساکنین با مقامات عراقی بر اساس انتخاب داوطلبانه خود آنها به باقی ماندن در این کمپ و یا گزینه های جایگزین ممکن در آینده دعوت و ترغیب کرده است.