چرا آمانو شتاب زده به تهران رفت؟

علیرغم تمایل رژیم آخوندی، چرا آمانو قبل از مذاکرات بغداد، به تهران رفت ؟
 رژیم در روزهای 25 و 26 اردیبهشت در وین با آژانس مذاکره کرد. علیرغم مصاحبه مطبوعاتی سلطانیه و نماینده آژانس بعداز این مذاکرات هیچکدام از محتوای مذاکرات چیزی نگفتند. بجز اینکه اعلام کردند که در روز دوشنبه 1 خرداد مجدد در وین مذاکراتشان را ادامه میدهند.
 اما مذاکرات روز دوشنبه 1 خرداد ملغی و اعلام شد که آمانو به تهران میرود. و یکشنبه آمانو به تهران رفت و در صبح دوشنبه 1 خرداد با فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی و علی اکبر صالحی وزیر خارجه رژیم آخوندی ملاقات کرد و در بعداز ظهر دوشنبه هم بمدت 2 ساعت با سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت رژیم آخوندی مذاکره کرد و بعد با جلیلی مصاحبه مطبوعاتی گذاشتند. که از تعارفات دیپلماتیک کنفرانس بگذریم، مشخص میشود که رژیم آخوندی به هیچ یک از خواسته های آژانس جواب نداده است. و آمانو با این پیام به 5+1 به اروپا باز میگردد که رژیم آخوندی پای الزامات راستی آزمائی نمیاید.
 سئوال این است که چرا مذاکرات دوشنبه 1 خرداد به مسافرت آمانو به تهران تغییر کرد؟ هدف رژیم از مذاکرات 1 خرداد چه بود؟ و آمانو از مسافرت به تهران چه میخواست.
 در در یک گزارش درونی رژیم در مورد این سفر آمده است:
 “سفر یک روزه آمانو ، به تهران و ملاقات با فریدون عباسی، علی اکبر صالحی و سعید جلیلی بین دو رخداد مهم هسته‌ای انجام شد:
1) هفته گذشته علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس، با نمایندگان آژانس درباره مسائل فنی فعالیت‌های هسته‌ای ایران و رسیدن به راه‌حلی برای بررسی موارد اختلافی، دیدار و گفت‌وگو داشت که قرار شد ادامه داشته باشد.
2) مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه 1+5 در سوم خرداد در بغداد است.
نکته مهم که به آن باید توجه کرد این است که، آمانو نمی خواست که مذاکرات دوشنبه 1 خرداد در وین انجام شود و با  اصرار میخواست، قبل از مذاکرات بغداد شخصا در تهران با نفرات اصلی مذاکرات بغداد گفتگو کند.
در ظاهر آمانو و هیئت همراه به ایران آمدند تا درباره مدالیته‌ای درخصوص مسائل اختلافی با ایران و ازجمله بازرسی از پارچین گفت‌و‌گو کنند؛ اما محل مصرف نتیجه این مذاکرات، در نشست بغداد است و آمانو شتاب‌زده به ایران آمد تا در مجموع، نظر مقامات ایرانی و میزان پذیرش آن‌ها در حدود و ثغور مدالیته را بیابد تا گزارشی از میزان آمادگی ایران  را در اختیار گروه 1+5 بگذارد تا آن‌ها از آن در گفت‌وگوها استفاده کنند.
به‌نظر می‌رسد نتیجه این گفت‌وگوها اثر قابل توجهی بر مذاکرات بغداد دارد؛ لذا مسئولین در گفت‌وگو با آمانو ، دقیقاً در چارچوب و راستای مباحث در نظر گرفته شده برای مذاکرات بغداد باشد، صحبت کرده اند.“
در گزارش دیگری از درون رژیم آخوندی تصریح شده که رژیم آخوندی اصرار داشته که جلسه دوشنبه 1 خرداد وین را داشته باشد و آمانو بعداز مذاکرات بغداد به تهران بیاید. حتی رژیم آخوندی در یک دستور محرمانه از خبرگزاریهایش خواست که با خبر سفر آمانو را بعنوان یک سفر معمولی برخورد کرده و به آن نپردازند. رژیم آخوندی چه هدفی را دنبال میکرد که سفر آمانو برایش مطلوب نبود؟
در مذاکرات 25 و 26 ادیبهشت وین آژانس خواهان گرفتن اجازه بازرسی پارچین از رژیم بود. رژیم اجازه بازرسی از پارچین را به دو مسئله رابط میداد که عبارت بود از:
a. از آنجا که پارچین منطقه نظامی است، طبق معاهده NTP آژانس اسنادی که مدعی است در پارچین تسلیحاتی هسته ای هست را بایستی به ما (رژیم) بدهد. این اسناد را بدهید تا ما هم موافقت کنیم.
b. برای مطالعات ادعائی (سئوالاتی که آژانس روی تسلیحات هسته ای دارد) یک مدالیته (چارچوبی) باید تعیین شود و نمیشود که هرچه ما پاسخ میدهیم شما یک چیز دیگر را مطرح کنید.
2) بدنبال مباحث فوق قرار میشود که در جلسه 1 خرداد، آژانس اسناد مربوط به پارچین را بیاورد تا رژیم روی آنها مطالعه کند و جلسه بعد جواب بدهد.
یعنی رژیم با این ترفند تا قبل از نشست بغداد، اجازه  بازدید از پارچین را نمیداد و در عین حال با آژانس هم تضاد کار نکرده و مدعی میشد که  در حال مذاکره است.
 آژانس و 5+1 که متوجه ترفند رژیم آخوندی میشوند، آمانو جلسه یک خرداد را در وین کنسل، و درخواست آمدن به تهران کرد تا  این میز را بهم بزند.