بار دیگر، پارلمان اروپا در حال برنامه ریزی برای فرستادن هیئتی به تهران است. این سفر که قراراست در پایان این ماه صورت بگیرد توسط هیئت رابطه با ایران پارلمان اروپا درست قبل از تابستان مورد تأیید قرار گرفت.بر طبق صورت
جلسه ماه ژوییه این هیئت که در فقط در سایت پارلمان در ماه گذشته قرار گرفت ، این سفر هفت روزه که به منظور ترمیم روابط بین اروپا و ایران تلقی می گردد برای 27 اُکتبر برنامه ریزی شده و احتمالا تا چهارده نماینده پارلمان اروپا را دربر می گیرد.
مقامات ایران همچنین تأیید کردند که بازدید ماه اُکتبرهیئت پارلمان اروپا را در دستور کار خود قرارداده اند.
اگرچه این هیئت در سالهای اخیر تلاشهای زیادی جهت بازدید از ایران انجام داده است، ولی هیچ بازدیدی در طول این دوره پارلمانی انجام نشده است.
اوّلین تلاش در سال 2009 به دلیل ”فضای نا مطلوب سیاسی”، که به دنبال انتخابات تقلبی ریاست جمهوری توسط احمدی نژاد ایجادشده بود، به شکست انجامید.
درسپتامبر 2010 پارلمان اُروپا سفر هیئت خود را مشروط به لغو حکم اعدام از طریق سنگسارنمود. از آنجاییکه این شرط برآورده نشد این هیئت مربوطه این سفر را انجام نداد.
هیئت رابطه با ایران در اُکتبر 2011 سومین تلاش خود را به عمل آورد امّا با خشم عمومی روبرو شد که لغو این سفر را در آخرین دقایق به همراه داشت.
در هنگام بازدید هیئت پارلمان اُروپا در آخرین سفرش به ایران در سال 2007 چندین نفر به دار آویخته شدند. این سفر توسط رسانه های ایران مورد ستایش قرار گرفت.
به وجود آوردن هیئت رابطه با ایران درسال 2004 با تلاش های زیاد سفارت ایران برای ایجاد یک رابطه رسمی با پارلمان اُروپا محقق گردید.
لابی ایران در درون اتحادیه اُروپا این کار را به عنوان یک ابزار برای تقویت رئیس جمهور به اصطلاح مدره محمّد خاتمی توجیه نمود. مضحکتر آنکه این هیئت بعد از اینکه محمود احمدی نژاد در سال 2005 به قدرت رسید ایجاد گردید و درنتیجه نمیتوانست به اهدافش نائل گردد.
علیرغم این، کوشش برای ایجاد روابط حسنه شدّت پیدا کرد و هیئتهای نمایندگی از هر دو طرف شروع به مبادله بازدید درون پارلمانی نمودند.
اُصول حاکم بر فعا لیتهای هیئت پارلمان اُروپا تصریح می کند که یک هیئت باید به ترویج ارزشهائی که اتحادیه اُروپا بر آنها بنا گردیده بپردازد، یعنی اُصول آزادی، دمکراسی و احترام به حقوق بشر و آزادیهای بنیادین.
آخرین گزارش که توسط عفو بین الملل در سال 2011 انجام شد حاکی از 634 مورد اعدام در ایران است، در این گزارش ایران را در ردیف شماره یک کشورهای اعدام کننده قرار داده است. اعدامها در ایران در ملاء عام نسبت به سال گذشته چهاربرابر شده است.
گزارش دیگری از سازمان عفو بین الملل می گوید که حد اقل 143 کودک در زندانهای ایران در انتظار مرگ به سر می برند و هنگامیکه آنها به سن 18 سالگی برسند به چوبه های دار فرستاده خواهند شد.
هیئت پارلمان اُروپا قصد بازدید از مجلسی را دارد که منتخبین آن برای ورود به مجلس باید ازوفادارترین مهره های رژیم باشند. تقریبا یک سوم اعضای کنونی مجلس فرمانده هان قبلی سپاه پاسداران هستند که در نقض حقوق بشر نقش داشته اند. کانادا با استناد بر نقض حقوق بشر و نام بردن از ایران به عنوان"مهمترین تهدید برای صلح وامنیت جهانی"، را بطه دیپلماتیک خودرا با ایران در ماه گذشته قطع کرد و دیپلماتهای ایرانی را از خاک خود بیرون نمود.
در یک حرکت غیر مترقبه ، پارلمان اروپا قطعنامه ای را که توسط المار بروک، رئیس قدرتمند آلمانی کمیته امورخارجی پارلمان پیشنهاد شده بود تصویب نمود. دراین قطعنامه به اتحادیه اروپا فراخوان تاسیس دفتری در تهران داده شده بود. به نظر می رسد که آلمان ، مهمترین شریک تجاری ایران، در این رابطه تاثیر گذار باشد. ریاست هیئت رابطه با ایران در پارلمان اروپا تا سال گذشته در دست یک نماینده آلمانی از حزب سبزها بوده است. برخی از گزارشها حاکی از آن است که هماهنگی با سفارت ایران هنوز توسط مشاور المانی از حزب سبزها انجام می گردد. ”جهان در آمار و ارقام اکونومیست نسخه 2012 ” می نویسد" آلمان بعد از کشورهای امارات متحده عربی و چین، سومین صادر کننده به ایران درجهان می باشد.
ایران هرگز به نهادهای مستقل اجازه بررسی وضعیت حقوق بشر را نداده است. شورای حقوق بشر سازمان ملل در مارس 2011 ، احمد شهید وزیر سابق امور خارجه کشور مالدیوی را به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران تعیین نمود. علیرغم در خواستهای مکرر وی برای رفتن به ایران، ویزای ورود به کشور به او داده نشد. این کاملا بر خلاف نگرش مقامات ایران در دعوت از هیئت پارلمان اروپا در این ماه است.
منتقدان بر این باورند که علیرغم نیات مثبت این افراد، چنین سفرهایی به حکومت مذهبی در ایران اعتبار می بخشد. سهراب سعیدی تبعیدی ایرانی در کلن می گوید " شما یکی از اهدافی که این سفرها و مذاکرات با ایران محقق نموده را نام ببرید، ایا پیشرفتی در رابطه با حقوق بشر انجام شده؟ ، آیا برنامه تسلیحات خود را متوقف کرده اند ؟ و یا از صدور تروریسم در منطقه دست کشیده اند؟"
بنا به نظر منتقدان افزایش انزوای ایران آنرا به متحدانی نظیر عراق وسوریه باقی گذاشته که رهبران کنونی این دوکشور برای بقای خودشان به ایران متکی هستند.
بنا به گفته لیلا آذری فعال حقوق بشر مستقر در لندن که یکی از بستگانش را در قیام 2009 در ایران از دست داده است، ملاها هدیه ای بهتر از این تبلیغات برای چنین سفری نمی توانستند توقع داشته باشند. وی می افزاید ”در زمانی که جامعه بین المللی باید آنها را به خاطرظلم وستمی که کرده اند مجازات کنند به نظرمی رسد که بعضی ها فقط علاقه به معاملات تجاری می باشند.”
حسن الظاهر هماهنگ کننده جنبش اپوزیسیون سوریه در بروکسل می گوید " من نمی توانم باورکنم که آنها در چنین زمانی دست به این کار می زنند در حالیکه ما از دخالتهای رژیم ایران بسیار رنج می بریم ما آنهاییکه از ملاهای خون آشام حمایت می کنند و مردم ما را می کشند فراموش نخواهیم کرد".
دو هفته قبل از این سفر نظر نهایی در اختیار ”کنفرانس پرزیدنت ها” در پارلمان اروپا شامل رئیس پارلمان مارتین شولتز و دیگر رهبران گروههای سیاسی خواهد بود.
هافینگتون پست
به قلم عباس رضایی
تاریخ : 12 اکتبر 2012