روزنامه آلمانی Die Rheinpfalz سرسپرده ی یک دیکتاتور یا ناجی؟

ایرانیان تبعیدی نگران سرنوشت هموطنان خود هستند مخالفان ایرانی اتهامات سنگینی را متوجه دیپلمات المانی کوبلر می کنند. آنها میگویند که وی برای اخراج 3300 تن از ایرانیان مقیم عراق به یک کمپ غیرقابل قبول در نزدیکی بغداد فشار آورده است. شنبه 7بهمن 1391،

کوبلر این اتهامات را ”کاملا بی معنی (چرند)” می نامد و میگوید: برعکس سازمان ملل از یک فاجعه جلوگیری کرده است.

بقلم ایلیا توشتر
آیا سازمان ملل در عراق مجری کسب و کار کثیف نوری مالکی است که با [ابزار] دیکتاتوری حکومت میکند؟ طاهر بومدرا میگوید: بله! این الجزایری تا ماه می 2012 مشاور نماینده عالی سازمان ملل در عراق یعنی دیپلمات ارشد آلمانی مارتین کوبلر بوده است. بومدرا، که یک متخصص حقوق بشر است، در این مقام، شاید این حساس ترین ماموریت یونامی بوده که او نیز در مدیریت آن همکاری میکرده است. از ژانویه 2012 هیئت همیآری سازمان ملل (یونامی) مشترکا با متخصصان نهاد پناهندگی سازمان ملل 3300 تن از ساکنان یک شهر کوچک، که سالیان تحت کنترل نظامی قرار داشت، را به یک قرارگاه بنام کمپ لیبرتی در حاشیه بغداد که آن نیز بلحاظ نظامی تحت محاصره قراردارد، جابجا کردند. در این کمپ که در دوران اشغال آمریکا تا 5500 سرباز آمریکایی در آن سکنی داده شده بودند، اکنون ایرانیان تبعیدی زندگی میکنند که در میهن خودشان و همچنین از دید  دولت عراق بعنوان تروریست محسوب میشوند.
کوبلر در گفتگو با راین فالتس میگوید: ”من مقرر کرده ام که روزانه به من [از وضعیت لیبرتی – م] گزارش بدهند”. وی میگوید که او 110 نفر را بکار گرفته است تا کنترل کنند که برای این ایرانیان اتفاقی نیفتد و تامین [زندگی – م] آنها براه باشد. پروژه ”کمپ اشرف” برای سازمان ملل تنها در سال گذشته 14.6 میلیون یورو هزینه دربرداشته است. کمپ اشرف وطن دوم ایرانیان تبعیدی بود که وابستگان جنبش باصطلاح مجاهدین خلق می باشند. [رژیم] تهران این گروه را مسئول قتل 12.000 نفر طی سه دهه گذشته قلمداد میکند. این گروه اما در این اثنا در سطح بین  المللی بعنوان اپوزیسیون مشروع و دمکراتیک رژیم ملایان ایران برسمیت شناخته شده و از سال 2009 از سوی دولت آلمان نیز به همین شکل بشمار میرود. کمپ اشرف در استان دیاله در شرق عراق در گذشته برای دورانهایی پایگاه جمعیتی تا 50.000 تن از مخالفان دولت ایران بوده است. دیکتاتور عراق صدام حسین در آن دوران به مخالفان دشمن خود یعنی [رژیم] ایران جای داده بود.
در عراق جدید اما به اعضای مجاهدین خلق دیگر خوشآمد گفته نمیشود، برعکس: کابینه المالکی تصمیم گرفت که کمپ اشرف را که وسعت آن به 40 کیلومتر مربع بالغ میشد، در تاریخ 31 دسامبر 2011 ولو با توسل به قوه نظامی تخلیه کند.
کوبلر یادآوری میکند که ”مساله جلوگیری از یک فاجعه بود” و اشاره میکند به 40 قربانی که پیش از آن جان باخته بودند هنگامی که نیروهای عراقی اشرف را زیر آتش گرفتند. یک قرارداد با دولت عراق بدست آمد که جابجایی صلح آمیز و داوطلبانه ایرانیان به کمپ لیبرتی را مدنظر قرار میداد، جایی که درپی عقب نشینی آمریکاییها از عراق تخلیه شده بود. مشاور سابق کوبلر، بومدرا که در این فاصله در انگلیس زندگی میکند، در زمره نمایندگانی از سازمان ملل بودند که از کمپ لیبرتی در دسامبر 2001 بازرسی بعمل آوردند تا این کمپ را نسبت به مناسب بودنش بعنوان محل سکنی دادن ایرانیانی که به آنها ”اشرفی” گفته میشد چک کنند. بومدرا وضعیتی که کمپ لیبرتی در آن قرار داشت را ”متروکه، غارت و داغان شده” توصیف میکند و میگوید ”غیرممکن بود که این کمپ را در این زمان کوتاه بشود قابل سکونت کرد.”
آنچه که در آنزمان اتفاق افتاد را نمایندگی شورای ملی مقاومت ایران در آلمان بعنوان ”یک توطئه کثیف مجرمانه” توصیف میکند ”که طی آن مارتین کوبلر محل زندگی ساکنان اشرف را از آنها گرفته و آنها را به زندان لیبرتی فرستاده است”. بومدرا شاهد این اتهام است.  این مقام سابق سازمان ملل که مجموعا سه سال و نیم در بغداد شاغل بوده است، میگوید کوبلر مشخصا از طرف بان کی مون به عراق اعزام شد تا روابط  سازمان ملل با دولت عراق را هر طور شده بهبود بخشد. مناسبات سلف کوبلر با نوری  المالکی کاملا متلاشی شده بود.  بومدرا میگوید ”زیر پای اد ملکرت بعنوان نماینده ویژه سازمان ملل زده شده بود”.
”مسلما عراقی ها فشار آوردند”، کوبلر اینگونه دید خود را نسبت به مساله عنوان میکند. اینکه اما او آنگونه که بومدرا ادعا میکند، مقرر کرده باشد که  گزارشات را تغییر نگارش دهند و عکسهای یک جانبه ای را استفاده کرده باشد تا جابجایی به کمپ لیبرتی را شدت بخشد، کاملا رد میکند و آنرا ”کاملا چرند” می نامد. اینکه آیا وضعیت کمپ لیبرتی بد بود را او تایید میکند. او میگوید اما خیلی سریع تا جاییکه ممکن بود یک قسمت (سکتور) طوری آماده شد که استانداردهای سازمان ملل را برآورده می کرد. کوبلر میگوید که ”متخصصان سازمان ملل دست به کاری نمیزنند که شهرتشان را بازیچه قرار دهند”. بومدرا اما حتی ادعا میکند: ”مارتین زیرن کارمند کمیساریای عالی پناهندگی ملل متحد نزد من آمد در حالیکه درب و داغان بود. او نزدیک بود که از حال برود.”  کوبلر ”او را تحت فشار گذاشته بود” تا مناسب بودن کمپ لیبرتی را تایید کند.  وی میگوید ارزیابی زیرن از مردود بودن وضعیت [کمپ – م] در مدت زمان کوتاهی با ماستمالی بصورت دیگری تغییر نگارش یافت.
فرد الجزایری (بومدرا) ادامه میدهد: ”من [این موضوع را – م] برای بان کی مون نوشتم. کاری که ما در آنجا انجام میدهیم، با ارزش های سازمان ملل مطابقت ندارد.” از نگاه بسیاری از عراقیان کوبلر به وجهه سازمان ملل صدمه می زند. بومدرا نگران است که این فقط  بحث  زمان باشد که کی افراد رهبری کننده ایرانیان تبعیدی به زندانهای عراق برده شوند.
جواد دبیران سخنگوی مجاهدین خلق در آلمان میگوید: ”291 تن از ساکنان لیبرتی دارای موقعیت پناهندگی برسمیت شناخته شده در آلمان هستند”. او بصورت خستگی ناپذیر در پی سازماندهی حمایت سیاسی است تا ”اشرفی ها” هر چه سریعتر در خارج و از جمله در آلمان بازاسکان شوند. رئیس سابق مجلس فدرال آلمان ریتا زوسموت در زمره حمایت کنندگان قرار دارد. او میگوید: ”در این زمینه ما یک مسئولیت برعهده داریم.” در پایان سال 2012 نمایندگانی از وزارت کشور آلمان به بغداد رفتند تا مدارک پناهجویان بالقوه را بررسی کنند. دبیران میگوید که تنها 99 تن از آنها مورد بررسی قرار گرفتند و تازه به همانها نیز تاکنون جوابی داده نشده است. وزارت کشور در برلین تایید میکند که ”حدود 100 تن میتوانند” حق ورود به آلمان داشته باشند.
مارتین کوبلر تاکید میکند  که شرایط زندگی ”اشرفی ها” بالاتر از حد متوسط است. او میگوید با این حال کمپ لیبرتی نمیتواند راه حل باشد، زیرا هیچگونه آزادی تردد برای این ایرانیان تبعیدی وجود ندارد چون عراق آنها را به چشم تروریست نگاه میکند. این دیپلمات آلمانی یادآوری میکند: ”پذیرش [ساکنان] در کشورهای ثالث از ابتدا هدف یادداشت تفاهم بود.” او میگوید که 1400 تن از 3300 تن افراد مجاهدین خلق دراین اثنا موقعیت رسمی پناهندگی بدست آورده اند. نماینده ویژه سازمان ملل میگوید: ”این خواسته قوی من از دولت آلمان فدرال است که راه را باز کند” یعنی عمل کند. یک سخنگوی وزارت کشور شب گذشته اطلاع داد: ”در مورد مدت زمانی که کل مراحل این پروسه طول خواهد کشید نمیشود در حال حاضر حرف الزام آوری زد.”
در حاشیه مقاله بیوگرافی کوبلر بهمراه عکس وی بصورت زیر آورده شده است:
دیپلمات آلمانی مارتین کوبلر از اوت 2011 بالاترین نماینده سازمان ملل در عراق می باشد.او در بغداد هیئت همیاری سازمان ملل در عراق، یونامی را هدایت میکند. این نهاد 1090 کارمند دارد و در سال 2012 بودجه ای بالغ بر 133 میلیون یورو داشته است. کوبلر بعنوان نماینده ویژه سازمان ملل مستقیما به دبیرکل سازمان ملل بانکی مون وصل است. او در سال 1953 در اشتوتگارت بدنیا آمد، بعد از تحصیلات حقوق در سال 1984 به خدمت وزارت خارجه درآمد. او کشور بین النهرین را از زمان پیشتر یعنی از دورانی که بعنوان سفیر آلمان در بغداد در فاصله اوت 2006 تا سپتامبر 2007 بوده می شناسد. در دوران دولت ائتلافی سرخ و سبز [سوسیال دمکرات و سبزها در زمان صدراعظمی شرودر – م] کوبلر در فصاله 1998 تا 2003 در دفتر وزیر خارجه فدرال یوشکا فیشر کار میکرده، ابتدا بعنوان جانشین رئیس و از سال 2000  بعنوان رئیس دفتر.