تحریم های خارجی، که رژیم ایران به دست خود وآگاهانه به وجود آورده ، قراراست ازآغازسال 2013 درمعرض تحولی کیفی قرار گیرد و به سمت صادرات محدود ومشروط نفت ایران به کشورهای آسیایی سوق پیدا کند . مشروط شدن واردات نفت ازایران ناشی ازآنستکه دولت آمریکا از6 فوریه 2013 می خواهد قانونی را به اجرا بگذارد که برمبنای آن کشورهایی مثل چین ،ژاپن ، کره جنوبی وهند که طی سال قبل زیرفشارآمریکا پذیرفته اند خرید نفت از رژیم ایران رااکاهش دهند ومحدود کنند ، ازتاریخ فوق بابت نفتی که از ایران وارد می کنند، پول به رژیم ایران پرداخت نکنند بلکه درازای واردات نفت ازایران، کالا های خودرا به ایران صادرکنند .( آمریکا ازاین کشورها خواسته تا پول نفت ایران را درحساب ویژه بانکی خود ،که رژیم ایران حق جا به جایی موجودی آن را ندارد ، واریزکنند وازمحل موجودی این حساب، با وساطت بانک مرکزی ایران ، به وارد کنندگان دولتی وغیردولتی ایران اعتبار وارداتی بدهند .) اگراین تصمیم دولت آمریکا ازجانب خریداران آسیایی نفت ایران به اجرا درآید ، بازرگانی خارجی ایران محدود به این خواهد شد که رژیم ایران ضمن رعایت ممنوعیت هایی که درتحریم های سازمان ملل وتحریم های خاص آمریکا واتحادیه اروپا قید شده ، درحد نیازواقعی اقتصاد کشور و معیشت جامعه ایران ازکشورهای آسیایی طرف معامله اش جنس وارد کند و با صادرات نفت ما به ازاء پولی این واردات را پرداخت کند ( معامله پایاپای مشروط ومحدود ) . البته مصالح ملی ومنافع جامعه ایران ایجاب می کند که رژیم ایران هرچه زودتردست ازشرارت های اتمی و تروریستی اش بردارد تا طرف خارجی تحریم ها ی تجاری ایران را لغو کند . اما درشرایطی که می بینیم رژیم ایران به قیمت زیرپا گذاشتن مصالح ومنافع ملی ایران ازاین شرارت ها دست برنمی دارد ، سؤال مقدری که دراین شرایط اضطراری ونه اختیاری[ ازنظرمردم ] مطرح می شود اینستکه دراین شرایط صادرات محدود ومشروط صادرات نفت ایران برای واردات ازکشورهای آسیایی ، فرصت است یا تهدید ؟ این سؤال به طورخاص برای ایرانیان جان به لب رسیده و آگاهی مطرح است که درزیرهمین فشارهای طاقت فرسا پی برده اند که برای رفع این فشارها وحل ریشه ای این مسأله بزرگ ملی، نمی توانند به عبث چشم به تغییر رفتار وکوتاه آمدن رژیم ولایت فقیهی ایران بدوزند و باید به فکرپاک کردن صورت مسأله یعنی سرنگونی این رژیم با شند.
پاسخ به این سؤال حیاتی را پس ازمروری سریع برشیوه ای که رژیم ایران آن را به مصرف می رساند ، بررسی می کنیم:
انحراف 180 درجه ای رژیم ایران از منطق برداشت ازثروت نفت
درآمد ناشی ازاستخراج وفروش نفت ،درآمد جاری وپایداری نیست که دولت مجازباشد آنرا به مصرف هزینه های جاری خود برساند .درمنطق اقتصاد، استخراج وفروش ثروت ملی وتمام شدنی نفت به شرطی مجازاست که درآمد آن تبدیل به احسن شود ، یعنی به مصرف سرمایه گذاری برای توسعه وتوانمند سازی اقتصاد کشور برسد . با وجود آنکه این رهنمود ملی حدود 60 سال پیش توسط دولت ملی دکترمصدق زیرعنوان « اقتصاد بدون نفت » به اجرا درآمد و پیش روی همه دولت های بعد ازاوگذاشته شد، قوه مجریه رژیم ولایت فقیهی ایران ازابتدا درجهت مخالف آن عمل کرد وامروز به طورکامل ازاین رهنمود ملی ومنطقی منحرف شده و درآمد نفت ایران را به صورتی مصرف می کند که «طلای سیاه »ایران را به « بلای سیاه » برای جامعه ایران تبدیل کرده و با بهره برداری ضدملی ازاین ثروت ملی، ناتوانی وضعف اقتصادی وفقروبیکاری به بارمی آورد . نگاهی به شیوه مصرف داخلی و به هدردادن پول نفت ایران درخارج ازمرزهای کشور، درشرایطی که بحران ارزی وتنگنای تجاری اقتصاد کشوررا درمعرض فروپاشی قرارداده ،این واقعیت تلخ را ملموس می کند :
الف – برداشت های داخلی
اول _ برداشت پول نفت برای هزینه های جاری عمدتا نظامی – امنیتی ( درچارچوب بودجه دولت)
وابستگی فلج کننده وآشکاربودجه جاری دولت و اقتصاد کشوربه درآمد نفت درزمان رژیم ولایت فقیهی ایران وبه خصوص دردولت احمدی نژادافزایش یافته ودراین رژیم اجتناب ناپذیرشده است. دردولت احمدی نژاد هزینه های جاری دولت به اتکای افزایش درآمد نفت بیش از 4 برابرشده است . میرکاظمی وزیر سابق نفت رژیم در جلسه 27 دیماه91 مجلس با بیان اینکه «برای اداره کشور نیاز به نقدینگی داشتیم که عمده آن درآمدهای نفتی است، تصریح کرد:« [ هزینه ]جاری سال 84،نزدیک به 38 هزار میلیارد تومان بود در حالی که در سال 91 بر اساس مصوبه 101 هزار میلیارد تومان شده است» . این شخص که درحال حاضررییس کمیسیون انرژی درمجلس است دراین نشست اعتراف کرد که« درآمد اصلی کشور تبدیل دلارهای نفتی به ریال است که پایه پولی کشور را در چند سال گذشته به هم ریخته است . » . با توجه به این واقعیت که بخش مهم ازبودجه ای که تحت عنوان بودجه عمرانی درنظرمی گیرند جذب کارهای عمرانی نمی شود و دولت آنرا نیز به مصارف جاری اش می رساند ، می توان گفت تمام بودجه متکی به درآمد نفتی قوه مجریه رژیم ایران به مصرف امورجاری عمدتا امنیتی – نظام وتبلیغاتی می رسد . درهمین جا بایستی تأکید کنیم که هزینه اینچنینی ما به ازاء ریالی درآمدارزی نفت ایران، ازطریق بودجه دولت ، همان طوری که وزیرنفت سابق رژیم اعتراف کرده منجر به افزایش پایه پولی ونقدینگی تورم زایی شده که زندگی خانوار وموسسات تولیدی ایران را زیرفشارطاقت فرسا قرارداده است .
دوم – برداشت آشکار امنیتی برای «رفع خطرعصیان گرسنگان»-
به دنبال هشدار امنیتی خامنه ای، رهبر رژیم ایران، به سران قوه درمورد افزایش مشکلات اقتصادی اقشارکم درآمد، دولت و مجلس در نشست های فشرده ای، تصمیم گرفتند که عجالتا دو میلیارد دلارپول نفت ذخیره شده در حساب «صندوق توسعه ملی» را برداشت کنند و ظاهرا به مصرف «تامین سبد حمایتی اقشار کم درآمد» درشب عید برسانند . .
درمورد هدف رژیم از ریخت وپاش ناگهانی این باقی مانده پول نفت ، حمید رضا ترقی، عضو رهبری حزب موتلفه اسلامی گفته است که «این اقدام میتواند مقاومت 15 میلیون نفر از جمعیت آسیبپذیر را در مقابل تحریمها افزایش داده و «توطئه دشمنان» در انتخابات آینده را خنثی کن»د.
عبدالرحیم افروغ، یکی از فرماندهان بسیج ، در مورد خطرعصیان گرسنگان درجریان انتخابات خرداد ماه 92 اعلام کرده است: «دشمن تلاش دارد پابرهنگان جامعه را به خیابان بکشد.». به گفته وی، در فتنه احتمالی سال 92 به خانه فرستادن پابرهنگان به مراتب سختتر از به خانه فرستادن نخبگان سیاسی خواهد بود!
.
سوم – صرافی ارزی پرسود د دولت ازطریق سیستم بانکی
قوه مجریه رژیم درشرایطی که زیرفشار تحریم ، با کسربودجه نزدیک به 50 درصدی درسال جاری دست به گریبان است ، برای پرکردن بخشی از حفره کسربودجه سال 91 به صرافی پرسود ارزی متوسل شد.به این ترتیب که درگرماگرم داغی بازارارز ، دلارهای نفتی ایران را ازطریق سیستم بانکی دولتی دربازارآزاد به بیش از دوبرابرقیمتی که درقانون بودجه برای تبدیل آنها به ریال مقرر شده بود به فروش رساند . بانک مرکزی تحت امردولت تا به حال بابت این اقدام 3 هزارمیلیارد تومان ازحساب بانک های عامل این صرافی برداشت کرده است . بهمنی رییس کل بانک مرکزی رژیم ایران به رغم پرونده سازی که مخالفان دولت ازطریق دیوان محاسبات مجلس این رژیم برای او کرده اند وبه رغم آنکه دادگاه این دیوان حکم انفصال یکساله اوراصادرکرده ، همچنان دررأس بانک مرکزی تصمیمات دولت احمدی نژاد را به پیش می برد واعلام کرده که دولت بابت این صرافی 2000 میلیارد تومان دیگرازبانکهای عامل طلبکاراست که باید ازآنها دریافت وبه خزینه عمومی دولت دروزارت دارایی واریز کند تا ازاین محل بخشی ازحفره کسربودجه سال 91 پرشود .
ب – برداشت های خارجی
یکم – برداشت برای تأمین هزینه طرح های برون مرزی «سپاه قدرس»
به گزارش منابع خارجی بخشی از پول نفت صادراتی ایران ، بدون آنکه به حساب درآمد نفتی بودجه دولت واریز شود ، درخارج ازبودجه بندی دولت به حساب ویژه ای برای تأمین طرحهای برون مرزی سپاه قدس واریزمی شود .شرکت «نفتییران»، ازجمله شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت است که درخارج کشور به ثبت رسیده وبه خدمت این اقدام گرفته شده است . این شرکت بخشی ازنفت صادراتی ایران را دربورس هایی نظیربورس لندن به فروش می رسانده وبه خاطرآنکه واسطه نقل وانتقال این بخش ازپول نفت ایران به سپاه قدس بوده ،مورد تحریم آمریکا قرار گرفته است .سپاه قدس این بخش ازپول نفت ایران را برای طرح های کمک به بشاراسد درسوریه ، حزب الله درلبنان ، حماس درفلسطین ومصارف سیاسی دیگردرافغانستان و آفریقا و آمریکای جنوبی مورد استفاده قرار داده است . به عنوان مثال ،تایمز لندن روز10 مهر 1391 گزارش داد که رژیم ایر ان برای حمایت مالی از جنگ بشاراسد با انقلابیون سوری ۱۰ میلیارد دلاربه اوکمک مالی کرده است همین منبع به نقل از فراریان ارتش اسد نقل می کند که رژیم ایران علاوه برا رسال سلاح ونیرو به سوریه چندماه حقوق نظامیان ارتش بشاراسد را نیز پرداخت کرده است!.
دوم – بازی سیاسی با ذخیره ارزی پول نفت
رژیم ایران زیرفشارتحریم های خودساخته اش ،مجبورشده در فاصله زمانی بین اواخر ۲۰۰۷ تا اواسط ۲۰۱۱ میلادی، مطابق قراردادی که با دولت چین امضا کرده بیش از ۲۵ میلیارد دلار از ذخیره ارزی خود به دلار را که حاصل فروش نفت به کشورهای مختلف بوده، بهصورت سپردهگذاری به بانکهای دولتی چینی منتقل کند . به گزارش رادیو آلمان این سپرده ارزی ایران درچین به یوان ( واحد پول چین ) تبدیل ، درعمل حبس شده و پشتوانه گشا یش اعتبار برای واردات کالا « ال سی »از این کشور گردیده است . سپرده گذاری اینچنینی پول نفت ایران دربانکهای این کشورها یعنی واگذاری اختیاربرداشت این پول به این بانک ها. سایت "بازتابامروز"، شنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۰ در گزارشی با عنوان "افشای ترکمانچای ارزی" به جزئیات این "قرارداد عجیب و بیسابقه در تاریخ بانکی جهان" پرداخت و آن را یکی از« زیانبارترین قراردادهای اقتصادی جمهوری اسلامی" نامید . درحال حاضر دولت چین با پول واردات نفت از ایران نیزهمین معامله را می کند ورژیم ایران را درعمل مجبورکرده به ازاء آن کالای چینی بخرد ! ..
کره جنوبی خریدار دیگر نفت ایران نیز به همین صورت عمل می کند .خبرگزاری فرانسه دراین مورد گزارش می دهد که بانک مرکزی ایران در سال ۲۰۱۰ «برای دور زدن تحریمهای آمریکا» یک حساب بانکی به «وون» در بانک صنعت کره جنوبی افتتاح کرده است.
این حساب به کره جنوبی این امکان را میداد که پول نفت وارداتی از ایران را به واحد پول وون در حساب ذکر شده واریز کند و نیازی به پرداخت با دلار نباشد.
این سیستم همچنین این امکان را فراهم میکند که کره جنوبی پول صادرات خود به ایران را نیز مستقیما از طریق داراییهای مالی این حساب تسویه کند
سوم - همدستی خارجی وداخلی درحیف ومیل پول نفت
سپرده گذاری های ارزی ایران ، درشرایطی که شرح داده شد ، بارها مورد سوء استفاده کلاهبرداران خارجی وداخلی قرار گرفته است . به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری «یونهاپ» کره جنوبی، اخیرا یک تاجر ۷۳ ساله کره ای متهم به برداشت غیرقانونی یک تریلیون و ۹۰۰ میلیارد وون، واحد پول کره جنوبی، معادل یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار از «بانک صنعت» کره جنوبی و انتقال آن به خارج از کشورشده است.
خبرگزاری یونهاپ کره به نقل از دادستان این کشور میگوید که تاجرمذکور مدارکی «جعل کرده است» تا به مقامات کره جنوبی بقبولاند که از یک شرکت در دوبی سنگ مرمر به ارزش ۱.۹ تریلیون وون خریده و به ایران فروخته است.
با این حال به گفته این خبرگزاری هیچ معامله و حمل و نقلی در تاریخ ذکرشده توسط این تاجر کرهای یعنی در سال ۲۰۱۱ در این زمینه انجام نگرفته است.
به گفته دادستان کره جنوبی،تاجرکره ای ، آقای جونگ، به درخواست رابطان ایرانی خود با برداشتن این مبلغ از حساب بانکی ایران در سئول و تبدیل آن به دلار، کل مبلغ را به ۹ کشور خارجی ارسال کرده و به عنوان دستمزد ۱۷ میلیارد وون دریافت کرده است. پیش ازاین خبرگزاری رویترز از بازداشت سه نفر در ژاپن به اتهام انتقال مبالغی در حد ۱۴ میلیون ین، ۱۵۸ هزار دلار، به یک شرکت وابسته به خطوط کشتیرانی ایران به نام «حافظ دریا» در سال گذشته خبر داد ه بود ..
صادرات محدود ومشروط نفت ایران ، فرصت است یا تهدید ؟
با توجه به آنچه ازنظرگذشت پول نفت در دست رژیم ایران، مثل تیغی به کارگرفته شده که به دست زنگی مست داده شود . رژیم ایران این ثروت ملی را درداخل وخارج به صورتی مصرف می کند که هم اصل ثروت را به هدرمی دهد وهم برای ما ایرانیان تورم فقرافزای داخلی وتنگنا وانزوای تجاری – مالی فزاینده به بار می آورد . اگر تحریم خارجی روی رژیم ایران متمرکزشود ، اگرضمن واردات مایحتاج واقعی اقتصاد ایران ازمحل صادرات نفت کشور،دست رژیم ایران ازپول نفت کوتاه شود ودرآمد ناشی ازصادرات نفت ایران فقط وفقط به خدمت واردات کالاها وخدمات مورد نیازاقتصاد کشورگرفته شود، مردم ایران برنده ورژیم ایران بازنده این نوع تحریم خواهد بود . درضمن خلع ید نفتی ازرژیم متکی به نفت ولایت فقیه ، می تواند پشتوانه مادی بقاء وموجودیت این رژیم را ازاو بگیرد . دراین صورت حاکمیت اصلاح ناپذیری که حیات مادی وانسانی جامعه ایران را درمعرض فروپاشی قرارداد ه ، به ورطه ضعف وآسیب پذیری درمی غلطد وتاب مقابله با ملتی را ازدست می دهد که اراده تغییر آن را کرده است .
11 بهمن 91