در عین حال در پاریس، شخصیت های برجسته در جلسه ای شرکت کردند تا در مورد تغییر رژیم در ایران گفتگو کنند. هوارد دین در آن جلسه است. او رئیس سابق کمیته ملی دمکراتیک آمریکا و کاندیدای حزب دمکرات در انتخابات سال ۲۰۰۴ بود. من از او در مورد اظهارات آقای بایدن سوال کردم.
هوارد دین: خوب است که همیشه بتوان گفتگو کرد، ولی من با برداشتن هر کدام از تحریمها مخالف هستم. فکر میکنم تحریمها باید قویتر شود. در گذشته گفتگو با رژیم ایران مطلقا هیچ نتیجه ای نداده است. در نتیجه، در حالی که من مایل به گفتگو هستم، فکر میکنم که گفتگوها در شکل بدی قرار گیرد همانطور که در گذشته اینطور بود.
مجری: آقای بایدن خواهان گفتگو است اما شما در پاریس درگیر تغییر رژیم هستید. این یک امر متناقض است.
دین: من فکر میکنم که نهایتا آقای بایدن موافق خواهد بود که تغییر رژیم مطلقا لازم است. این یک دیکتاتوری مذهبی است که صدها هزار نفر از مردم را کشته است. آنها مطمئنا روش خود را عوض نخواهند کرد. دوباره میگویم که من علیه گفتگو نیستم اما گفتگو با آنها و سهل نمودن تحریم ها یک اشتباه وحشتناک خواهد بود زیرا ما میدانیم که این کارکردی ندارد. چمبرلین ثابت کرد که نمیتوان با دیکتاتورها مماشات کرد. امیدوارم که فرقی بین گفتگو و مماشات باشد.
مجری: اگر این گفتگوی جدی است وقتی که در واقع نمیتوانید از دست رژیم خلاص شوید. آقای بایدن گفت که او آماده گفتگو است اگر آنها جدی باشند. آنها هم میتوانند همین را مطرح کنند.
دین: من شک دارم گفتگو با رژیم ایران نتیجه ای بدهد. این در گذشته کار کردی نداشت و آنها به کار روی ساختن بمب اتمی ادامه میدهند. من با معاون رئیس جمهور آمریکا تناقضی ندارم اما من خیلی شک و تردید دارم. این [گفتگو] فایده ای نخواهد داشت. در طولانی مدت، هر چیزی که رژیم، این دیکتاتوری، را در جای خود نگه دارد برای مردم ایران بد است و برای جهان بسیار بد است. افراد رژیم در هر کجا از تروریسم حمایت میکنند. آنها هزاران آمریکایی و صدها هزار نفر از مردم خودشان را کشته اند. من بر این باور هستم که باید با دشمن گفتگو کرد، اما اشتباه نکنید، آنها دشمن ما هستند.
گزارشگر: اما چه چیزی برای آنها در این است؟ چرا آنها باید درگیر گفتگو شوند؟
دین: رژیم ایران باید در گفتگو شرکت کند اگر از آن خواسته شود. اما یکبار دیگر، اینکار عمل را به تاخیر میاندازد تا آنها قادر باشند به کار در ساختن سلاح اتمی ادامه دهند. من فکر میکنم این دقیقا آن چیزی است که آنها انجام خواهند داد. به این دلیل است که اگر معاون رئیس جمهور میخواهد درگیر گفتگو شود، تا زمانی که تحریمها به جای ضعیف شدن سخت تر شوند من اعتراضی ندارم. من هیچگونه شل شدن تحریمها در حالی که آنها مشغول گفتگو هستند را نمیخواهم زیرا این دقیقا همان چیزی است که رژیم ایران امیدوار است انجام دهد و در گذشته هم اینکار را کرده است.
گزارشگر: چه تغییر مشخصی را میخواهید در ایران ببینید؟
دین: تغییر در واقع در مورد رها کردن تلاشهایشان برای تولید سلاح هسته ای است و اینکه اجازه دهند از همه چیز بازرسی شود. این ته خط است. هیچ دلیلی برای گفتگو وجود ندارد اگر آنها با این موافق نباشند. هیچ چیزی وجود ندارد که در مورد آن گفتگو کرد، و نهایتا البته من مایلم ببینم که انتخابات آزاد در ایران باشد. من مایلم یک قانون اساسی در ایران ببینم که از حقوق زنان حفاظت میکند و در آن آزادی مذهب وجود دارد.
گزارشگر: آیا فکر میکنید یک کنفرانس مانند کنفرانسی که شما در پاریس در آن شرکت داشتید تغییر در ایران را تحریک میکند؟
دین: آنچه که من باور دارم این است که یک جایگزین برای این رژیم لازم است. کنفرانسی که ما اکنون در آن هستیم چنین جایگزینی را ارائه میدهد. مقصد ما مشابه سیاست خارجی آمریکا است. مقصد ما این است که مطمئن شویم رژیم ایران بمب اتمی به دست نمیآورد و اینکه ایران یک جامعه دمکراتیک بشود.
مجری: شما البته در مورد بهار عرب در دو سال گذشته میدانید. این به ایران گسترده نشده است. آیا مایل هستید که انقلاب مشابهی در ایران ببینید؟
دین: در واقع این [انقلاب] در سال ۲۰۰۹ به ایران رسید ولی به طور وحشیانه ای سرکوب شد جایی که در ان دهها هزار نفر از مردم توسط دیکتاتوری وحشی به قتل رسیدند. ما انتظار داریم که این دوباره اتفاق بیافتد. هیچ کدام از ما در اینجا نمیخواهیم که امریکا به جنگ با رژیم ایران برود، اگرچه من فکر میکنم اگر آنها بمب [اتمی] به دست بیاورند جنگ غیر قابل اجتناب خواهد گشت. ما خواهان یک دولتی دمکراتیک در ایران هستیم. برای آنکه این را به دست بیاوریم باید از دست رژیمی که اکنون در آنجا است خلاص شد. این امر از داخل انجام میشود نه توسط فشار نظامی آمریکا.
گزارشگر: اما شما هرگز نخواهید دانست که چه چیزی به دست میآورید تا جایگزین آن کنید.
دین: به جز کره شمالی، این رژیم ناقض ترین کشور حقوق بشر در جهان است و همچنین به دلیل دولتی که دارد، خطرناکترین کشور روی کره زمین است. آنها از اسد حمایت میکنند. آنها از تروریسم در لبنان و اسرائیل حمایت میکنند. این خطرناکترین کشور و خطرناکترین دولت روی کره زمین و یک رژیم نامشروع است.
مجری: خانم مریم رجوی، سیاستمدار ایرانی و رئیس جمهور منتخب شورای ملی مقاومت ایران پیشنهاد میکند که این رژیم روزهای آخر خود را سپری میکند. آیا شواهدی بر این امر دارید؟
دین: برخی افراد آگاه هم همین حرف را زده اند. فکر نمیکنم که ما تصمیم بگیریم که این رژیم در روزهای آخر خود است، چه کسی میداند، اما ما باید برای یک دولت متفاوت در ایران آماده شویم. ما باید هر کاری که میتوانیم بدون درگیر شدن نظامی در ایران انجام دهیم. مشکل اینجاست که اگر رژیم ایران سلاح هسته ای گسترش دهد آمریکا حمله نظامی خواهد کرد.
رادیو بی.بی.سی کانال5 انگلستان – 15 بهمن 1391 – 3 فوریه 2013