زینت میرهاشمی: شکست مذاکرات ژنو و سراب بیانیه مشترک

بسته پیشنهادی تیم مذاکره کننده رژیم در دومین دور مذاکرات نتوانست طرفهای خارجی را قانع کند و موفقیتی بدست آورد. اگر چه پایوران رژیم تلاش کردند مواد بسته پیشنهادی خود را از دید مردم مخفی گاه دارند اما از کنش و واکنشهای بعدی شرکت کنندگان در نشست می توان تا حدودی به پیشنهادات 6 کشور طرف مذاکره پی برد.
سیاست رژیم همواره فراخوان به مذاکره برای مذاکره بوده است. سیاست راهبردی جمهوری اسلامی در زمینه بحران اتمی، خرید زمان با طولانی کردن عمر مذاکره و استفاده از فرصتهای به دست آمده برای عملی کردن اهداف خود در زمینه مجهز شدن به سلاح اتمی است. این سیاست اگر چه تا کنون به طرفهای مقابل تحمیل شده اما موضوع اصلی یعنی عدم پذیرش جمهوری اسلامی مجهز به سلاح اتمی از طرف گروه مذاکره کننده همچنان بر قوت خود باقی مانده است. شرایط بین المللی هر چه بیشتر برای رژیم در زمینه ایستادگی بر سر خط قرمزهایش تنگ تر می شود. قطعنامه های شورای امنیت و تحریمهای انجام شده از طرف آمریکا و اروپا تاکیدی بر این تنگی فضا برای رژیم است.

کاهش تحریمها و جلوگیری از تحریمهای احتمالی جدید، انگیزه روشن دولت حسن روحانی است که بارها کارگزاران حکومت بر ان تاکید کرده اند. موضع گیری حسن روحانی در این رابطه در روز یکشنبه 19 بهمن تاکیدی بر ناموفق بودن تیم او در دومین نشست ژنو است.
 
حسن روحانی در سخن پراکنی خود در روز یکشنبه 19 آبان گفت:«قدرتهای بزرگ چهارچوب طرح کلی ایران را پذیرفته اند». این ادعای روحانی در تناقض با ادامه صحبتهای او است. زیرا هیچ کدام از طرفهای مقابل چنین صحبتی نکردند. در این جای شکی نیست که یکی از موادی که رژیم باید آن را بپذیرد؛ دست برداشتن از غنی سازی 20 درصدی اورانیوم  است. بر این منظر اگر بسته پیشنهادی پذیرفته شده باشد به این معناست که رژیم خط قرمز را عبور کرده است. حسن روحانی در همین سخنرانی در حالی که مدعی شد به خاطر تحریمها سر میز مذاکره ننشسته است، گفت:«برای ما خط قرمز قابل عبور نیست».
جواد ظریف قبل از نشست ژنو در رابطه با پنهان کاری بسته پیشنهادی وعده توافق در روز جمعه و بیانیه مشترک طرفهای مقابل را داده بود. این وعده تبدیل به سراب شد.
کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز یکشنبه در مصاحبه با بی بی سی از موفقیت حرف نزد بلکه گفت نمی توان این دور را به «شکست» تعبیر کرد.
سرانجام دور دوم مذاکره در ژنو با همه تب و تابهایش نشان می دهد که شرایط برای نوشیدن جام زهر همچنان که لابیهای رژیم تصور می کنند آسان نیست.
کیهان ارگان بیت خامنه ای ضمن طرح خواسته های طرف مقابل، آن چه به رژیم داده می شود را چنین فرمولبندی کرده است:«بدون دست زدن به سامان تحریمها، بخشی از دارایهای مسدود شده ایران را آزاد کند و محدودیتهای اعمال شده در پتروشیمی، خودرو، طلا و فلزات گرانبها را لغو کند».
نوشته های کیهان شریعتمداری که به طور نسبی منعکس کننده فضای مذاکره است، نشان دهنده باطل بودن راهبرد «بُرد – بُرد» است.
 20آبان92