بیانیه مالکی برای شمارش مجدد آرا زنگ خطر را به صدا در آورد

واشینگتن پست 22 مارس 2010 (2 فروردین 1389) - در حالی که نتایج انتخابات عراق یک مبارزه شانه به شانه را نشان می دهد، نوری مالکی، نخست وزیر, روز یکشنبه اخطار کرد که بدون شمارش مجدد آرا، کشور ممکن است به خشونت کشیده شود. اما کمیساریای انتخاباتی سریعا این درخواست را رد کرد و گفت شمارش مجدد آرا نه لازم است، نه عملی.

بیانیه مالکی که او به صورت بارزی نقش خود را به عنوان ”فرمانده کل قوای نظامی” برجسته کرده بود، زنگ خطر را برخی مقامات آمریکایی و عراقی که نگرانند مالکی زمینه را برای ماندن در پست نخست وزیری می چیند، به صدا درآورد. این در حالی است که او نخواهد توانست رأی اکثریت را کسب کند. حزب مالکی ادعا کرده است که در شمارش آرا تقلب صورت گرفته است.
مالکی که به طور سیاسی به انزوای فزاینده یی کشیده شده، در رقابت سختی با ایاد علاوی، یک شیعه سکولار قرار گرفته است. علاوی حمایت خود را به طور عمده از میان سنیها کسب کرده است. رقابت سختی که علاوی نشان داده، کردها و شیعیان را که بر دولت عراق کنترل دارند، به خطر انداخته است.
ایالات متحده نیز که در آستانه کاهش نیروهای خود به 50 هزار در تابستان نسبت به 96 هزار در حال حاضر است، خواستار یک انتقال قدرت صلح آمیز می باشد.
یک مقام ارتش آمریکا که به خاطر حساسیت موضوع نخواست هویتش فاش شود، گفت: ”مالکی و متحدینش متوجه شده اند که در حال باختن هستند، و به هیچوجه تصمیم از دست دادن قدرت را ندارند. اینها کسانی هستند که به تبعید رفته و یک شبه به قدرت رسیدند، چونکه ما آنها را به قدرت رساندیم. اکنون آنها دارند این چنگ اندازی به قدرت را در این انتخابات از دست می دهند. این به نظر یک روند صلح آمیز انتقال قدرت نمی آید”.
این مقام گفت، ارتش آمریکا بر مراکز انتخاباتی که آرای روز یکشنبه در آنجا نگهداری می شدند، نظارت داشت و نگران بود که مالکی ممکن است از ارتش عراق برای قفل کردن درهای ساختمان و ”کنترل آرا” استفاده کند.
جوست هیلترمان، متخصص امور عراق در گروه بین المللی بحران گفت: ”اظهارات مالکی اظهارات بسیار خطرناکی بود. اگر کشور بخواهد از هم پاشیده شود، این مرحلهیی است که چنین اتفاقی خواهد افتاد. این یک فاز بسیار حیاتی برای تاریخ مدرن عراق است، زیرا عراق در حال ساختن نهادهای خود یا بازگشت به یک جنگ داخلی، بسیار شکننده تر از جنگ داخلی قبلی است”.
اعضای کمیساریای عالی انتخابات عراق روز یکشنبه در حالی که درخواست مالکی و طالبانی برای شمارش مجدد را رد می کردند، به طور محسوسی مستأصل شده بودند. کمیساریا 95 درصد آرا را تا روز یکشنبه شمارش کرده، ولی گفته است نتیجه نهایی را روز جمعه اعلام خواهد کرد. این 5 درصد نهایی در حالی که نه مالکی و نه علاوی یک پیروزی تعیین کننده را در دست ندارند، می تواند بسیار حساس و سرنوشت ساز باشد.
مقامات کمیساریا گفتند که هیچ مدرکی دال بر تقلب وسیع وجود نداشته و شمارش دستی آرا نیز امکانپذیر و قابل اتکاء نیست.
سعد الراوی, یکی از اعضای هیئت کمیساریا گفت: ”ما نسبت به همه این اظهارات متعجب هستیم”. ”آن جناحهای سیاسی خواستار انتخابات بودند؛ چرا نتایج آنرا رد میکنند؟ در صورتیکه تردیدی دارند, آنوقت فقط می توانند کمیساریای عالی مستقل انتخابات را از میان بردارند و آنچه می خواهند را انجام دهند.”...
علی آلاج, یک عضو حزب الدعوه مالکی گفت: ”در صورتیکه نتایج هنوز همانطوری باشد که الان هست, ما این نتایج را رد می کنیم”. ”در صورتیکه آنها به این مسیر ادامه دهند, دشوار است که پارلمانی برگزار کرد یا یک دولت جدیدی را تشکیل داد, و عواقب سیاسی آن, این خواهد بود که این دولت شکل نخواهد گرفت.”
ائتلاف مالکی ادعا میکند که یک ناظر در کمیساریای انتخابات داده هایی که وارد سیستم کامپیوتر شده را دست کاری می کند. علی عبید, یک عضو ارشد حزب الدعوه گفت, این حزب برنامه دارد که شکایاتش را به دادگاه فدرال عراق ببرد.
عبید گفت: ”موضوع قدرت مطرح نیست, این موضوع مشروعیت است”. ”مالکی در رابطه با عملکرد تمامی نهادها در این کشور مسئولیت دارد. اکنون مالکی به عنوان نخست وزیر رفتار میکند, و او برای حفاظت از شهروندان عراق, این نقش را ادامه خواهد داد.”
در حالیکه اردوی مالکی فریاد تخلف سر می دهد, ائتلاف علاوی خواستار این شده است که نتایج نهایی هر چه زودتر منتشر شود, اگر چه قبلا هنگامیکه آنها به نظر می رسید بازنده باشند, ادعا کرده بودند که تقلب صورت گرفته.
مهم نیست نتایج نهایی چه باشد, این کشور آنقدر بین مالکی و علاوی قطب بندی شده که طرف بازنده احتمالا احساس می کند فریب خورده است..
روز یکشنبه در نجف, صدها نفر در حمایت از درخوست مالکی برای شمارش مجدد به خیابانها آمدند. آنها پلاکادرهایی را حمل می کردند, که کمیساریای انتخابات را به تقلب متهم می کرد.
عبدالحسین کاشیش, رهبر عشیره پرسید: ”همه عراق به مالکی رای داد, بنابراین چطور میتوانیم باور کنیم که علاوی بیشتر از مالکی رای آورده است؟”. ”این اقدامی برای کشیدن فرش از زیر پای شیعیان است.”
اما در استان الانبار که سنی ها در آن مسلط هستند, مردم از اظهارات مالکی خشمگین هستند و نگرانند که صدای آنها یکبار دیگر محو گردد. اکثر سنی ها در انتخابات سال 2005 رای ندادند, اما این بار تعداد چشمگیری شرکت کردند.
خلیل عبدالله 50 ساله, یک شورشی سنی سابق پرسید: ” آیا مالکی از ما می خواهد تا به جنگ برگردیم و اداره امور و سیاست را برای آنها بگذاریم؟”. ”ما شورشگری را ترک کردیم, زیرا آمریکا به ما قول دستاورد سیاسی را داد, و امروز آنها تلاش می کنند تا این دستاورد را از ما بسرقت ببرند.”».