به گزارش سایت رادیو آلمان، 5 فروردین، چین در سالهای اخیر، همراه با روسیه بیشترین سود را از تحریم اقتصادی رژیم ایران برده است. مبادلات بازرگانی چین و ایران که در سال 2005 اندکی بیش از 10 میلیارد دلار بود، ظرف 4 سال گذشته دو برابر افزایش یافت و به 21 میلیارد و 200 میلیون دلار رسید. نزدیک به 8 میلیارد دلار از صادرات چین به ایران را، در سال 2009، ماشینآلات، خودرو، منسوجات و کالاهای مصرفی تشکیل میداد.
خودروهای چینی، به دلیل عدم رعایت استانداردهای ایمنی، هنوز در بیشتر کشورهای اروپائی اجازه حرکت ندارند، اما به تازگی گزارش شده است که 7 نوع از این خودروها به بازار ایران راه یافتهاند. علاوه بر این، شرکت دولتی نفت چین و کنسرن چینی سینوپک، در میدانهای نفت و گاز ایران سرمایهگذاری کردهاند.
به گفته کارشناسان، چین ضمنا در سال 2009 مقدار قابل توجهی بنزین نیز به ایران فروخت. به دلیل فرسودگی و ظرفیت پائین پالایشگاههای ایران، رژیم آخوندی، 40 درصد از بنزین مورد نیاز خود را از خارج وارد می کند..
به موازات کاهش واردات نفتی چین از ایران، روسیه نیز، به تدریج لحن قاطعتری در برابر برنامه هستهای رژیم ایران انتخاب میکند. روز پنجشنبه (25 مارس، 5 فروردین) خبرگزاری رویترز به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه روسیه نوشت:”اگر در گفتوگو با ایران پیشرفتی حاصل نشود، میتوان به گسترش تحریمها فکر کرد.“
سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در عینحال تاکید کرد که تحریمهای تازه باید هدف جلوگیری از تولید سلاح هستهای را دنبال کنند و نه زوال اقتصادی و مالی ایران را.
رویترز گزارش داده است که دو دولت روسیه و چین، در آغاز ماه مارس، به رهبران رژیم ایران توصیه کردهاند که پیشنهاد آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای مبادله اورانیوم را بپذیرند. اما تاکنون پاسخی دریافت نکردهاند. آژانس در ماه اکتبر سال گذشته به رژیم ایران پیشنهاد داد که 1200 کیلو اورانیوم 3 درصد غنی شده خود را، برای افزایش غنای آن تا 20 درصد، به روسیه بفرستد و در مقابل سوخت هستهای مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران را از فرانسه دریافت کند.