همبستگی ملی: آقای حاج حمزه ، درحالی که دولت پاسداران آشکارا به کارتولید وانباشت سوخت اتمی ادامه می دهد و به صورت محرمانه تحقیقات و آزمایش های نظامی مربوط به تولید واستفاده از بمب اتمی را دنبال می کند، آمریکا و برخی ازقدرتهای اروپایی با اتکاء به چه پشتوانه ای مدعی آن هستند که « مامصمم هستیم که نگذاریم رژیم ایران توانایی تولید سلاح اتمی را کسب کند » ؟
- ضمن عرض سلام وتبریک سال نو ، ابتداء بایستی یاد آورشوم که بنا به آخرین ارزیابی ریاست سیای آمریکا اگرجلوی فعالیتهای اتمی خطرناک رژیم ایران گرفته نشود ، این رژیم تا سال 2013، یعنی تا 3 سال دیگر،توانایی لازم برای تولید بمب اتمی را به دست می آورد و می تواند به تولید آن بپردازد . فرماندهان ارشد نظامی آمریکا و حتی وزیردفاع اسراییل آشکارا اذعان کرده اند که با ضربه نظامی پایگاههای شناخته شده هسته ای رژیم ایران ،ممکن است دستیابی این رژیم به توانایی تولید بمب اتمی را یکی دوسالی به عقب انداخت اما نمی توان مانع آن شد . بنابراین ، عجالتا ، برای ممانعت ازتکمیل این خطربزرگ سیا ست دوبعدی فشارسیاسی ازطریق تحریم وتشویق ازطریق مذاکره را درپیش گرفته اند ، به این امید که رژیم ایران را ازدستبابی به توانمندی که آنرا لازمه بقاء وموجودیت خود می داند، منصرف کنند . بنا براین می بینیم که درنهایت حل این چنینی مسأله به انصراف رژیم برمی گردد و اراده وتصمیم خارجی برای جلوگیری ازدستیابی رژیم به توانایی تولید بمب اتمی ، با این سیاست، تضمین اجرایی ندارد . ازآنجاییکه رژیم توانایی تولید بمب اتمی را سپراستراتژیکی بقاء خود تلقی می کند ، نمی خواهد ونمی تواند ازدستیابی به این سپرمنصرف شود و قدرمسلم آنست هرچه فعالیتهای هسته ای رژیم جلوترمی رود و مایه گذاری بیشتری برای کسب توانایی بمب سازی می کند ، احتمال انصراف ازادامه این فعالیتهای « حیاتی » برای رژیم ولایت فقیهی ایران ، کمتروکمترمی شود . درعین حال طرف خارجی نیز، به رغم همه دست بستگی هایش نمی تواند لقمه گلوگیر اتمی شدن « دیکتاتوری نظامی ایران »را قورت بدهدو تیغ تیز بمب اتمی را به دست دولت احمدی نژاد، یعنی زنگی مستی بسپارد که داعیه تغییرنظم جهانی، نابودی یکی ازکشورهای منطقه وزمینه سازی « ظهورحضرت » را دارد . به هرحال عرصه فعالیتهای هسته ای رژیم به مسابقه ای می ماند که درآن تمامیت رژیم ولایت فقیهی ایران ، بدون شکاف ، به سرعت دنبال هدف می دود و طرف خارجی ، پس ازدوسال لنگ زدن ، به هوای مانعتراشی، خیزبرداشته تحریمی دیگر را به تصویب شورای امنیت برساند ودراین فضاست که می گوید « مامصمم هستیم که نگذاریم رژیم ایران توانایی تولید سلاح اتمی را کسب کند » . حال آنکه تصمیم داشتن برای جلوگیری ازاتمی شدن رژیم ایران چیزی است و تضمین دارکردن آن وتوسل به همه الزامات جلوگیری ازآن چیزدیگر!!
همبستگی ملی – درحالی که آمریکا واروپا ، پس ازدوسال وقت تلف کردن ، به دنبال گذراندن دوردیگری ازتحریم رژیم ایران درسطح شورای امنیت سازمان ملل هستند ،چین و تا حدودی روسیه همچنان لنگ می زنند،درمذاکره تلفنی اولیه برای این دورازتحریم ها به اکراه شرکت می کنند، به رویکردی دیگر تمایل وتوجه دارند وبه دنبال آن هستند که رژیم ایران را راضی کنند تا با معاوضه اورانیوم کم غلظت تولیدی درنطنز با میله های سوخت اتمی 20 درصد برای راکتورامیرآباد، باب مذاکره به بن بست رسیده قبلی را بازکنند و مانع آن شوند که شورای امنیت قطعنامه تحریم دیگری را تصویب کند . به نظرشما این رویکرد تا چه حد امکان جا افتادن دارد ؟
- موجودی وانباشت حدود 2200 کیلویی اورانیوم غنی شده درنطنز، درحالی که کاربرد غیرنظامی ندارد وازآن برای تولید برق استفاده نمی شود، به خودی خود ، بخشی ازتوانایی رژیم ایران برای تولید بمبی است که خارجی می گوید مصمم است جلوی آن را بگیرد . همه شواهد نشان می دهند که رژیم ایران حاضرنیست باشرایطی که درپیش نویس آژانس بین المللی انرژی اتمی آمده وطرفهای خارجی آنرا پذیرفته اند، درازاء دریافت سوخت راکتورامیرآباد، حدود 75 درصد ازاین موجودی خود رایکجا به طرف خارجی بدهد .حا ل آنکه می تواند با ادامه غنی سازی جای خالی آنرا بعد ازحدود یکسال پرکند . وقتی رژیم ایران به قیمت پذیرش تحریمی دیگردرسطح شورای امنیت وانزوای بیشتربین المللی حاضرنمی شود بخشی ازتوانمندی ومحصول فعالیت هسته ای اش را معاوضه کند ، می توان پی برد که دل خوش کردن طرف خارجی به مذاکره برای اقناع این رژیم به تعلیق غنی سازی و انصراف از کسب توانمندی تولید بمب اتمی ، تاچه حد بی پایه است . واما ، ویراژ رفتن های چین وروسیه برای یافتن راه گریزی ازصدور قطعنامه تحریمی دیگرعلیه رژیم ایران، درفضای مذاکره جویی امکان پذیرشده که آقای اوباما رییس جمهورآمریکا ، طی سال اول ریاست جمهوری اش به وجود آورد وبه رغم آنکه نتیجه ای ازآن نگرفت ، بازهم، درپیام نوروزی سال 89 اش باب آنرا بازنگهداشته است. اگر آمریکا واروپا ، به رغم 7 سال تجربه ، هنوز باب مذاکره ای را که نتیجه نمی دهد برای این بازگذاشته اند که چین وروسیه را درمقابله با فعالیتهای هسته ای خطرناک رژیم با خود همراه کنند ، علی الأصول نباید دنباله رو چین وروسیه بشوند وباتن دادن به تغییرشرایطی که درپیش نویس آژانس برای معاوضه اورانیوم آمده، هم ازموضع قبلی خود کوتاه بیایند وهم دورچهارم تحریم رژیم در شورای امنیت را ناممکن کنند . بنا براین رویکرد چین وروسیه وگریزازقطعنامه دیگرشورای امنیت ، درصورتی احتمال جای افتادن دارد که رژیم درکارمعاوضه تسلیم نظرخارجی شود که نمی شود .!
همبستگی ملی: بنا به گزارش وال استریت ژورنال ، آمریکا دراولین دورمذاکره تلفنی نمایندگان گروه 1+ 5 ،برای جلب موافقت چین وروسیه ، درمورد تصویب تحریمی دیگردرشورای امنیت ، ازپیشنهاد اولیه خود کوتاه آمده است . با این وجود هنوز نتوانسته نظرموافق چین وروسیه را جلب کند . با این اوصاف به نظرمی رسد که اگردورچهارم تحریم درسطح شورای امنیت میسرشود ، آنطوری که ادعا می شد تحریم« فلج کننده » نباشد . این تحریم تا چه حد می تواند فشاررا روی رژیم بالا ببرد ؟
- تصویب قطعنامه تحریمی دیگردرشورای امنیت ، صرفنظراز شدت وحدت محتوای آن ، بیشترازاین نظراهمیت دارد که فضای سیاسی بین المللی را ، به طورهمه جانبه ، به روی رژیم ایران تنگ ترمی کند . این تنگنای همه جانبه سیاسی شرایط را برای اعمال تحریم های یکجانبه و چندجانبه شدید تردرسطح آمریکا واتحادیه اروپا وبرخی دیگرازکشورها آماده می کند . اگرآمریکا دراعمال تحریم های خاص خود رادیکالترعمل کند ، به اعتبارآنکه بزرگترین قدرت اقتصادی جهان است وبا اغلب شرکتهای بین المللی سراسرجهان داد وستد خدماتی وکالایی دارد ،می تواند به طورغیرمستقیم به اهرم فشارمؤثری روی رژیم ایران تبدیل شود . شاهد مثال این واقعیت مصوبه اخیر قانونگذاران آمریکا برای مجازات شرکتهایی است که به ایران بنزین می فروشند. به طوری که هنوز روند قابل اجرا شدن این قانون درآمریکا به پایان نرسیده، شرکتهای بزرگ صادرکننده بنزین به ایران مجبورشده اند بین ادامه معامله با ایران وآمریکا، ازمعامله با ایران چشم پوشی کنند . سوای سه شرکت بزرگ سویسی ویک شرکت بزرگ هندی که تا به حال ازفروش بنزین به ایران منصرف شده اند ، انصراف شرکت نفتی انگلیسی – هلندی« شل » ازمعامله با ایران نشان می دهد که آمریکا دروارد آوردن فشاربه رژیم ایران تا آنجا موثراست که می تواند درورای مقررات سازمان تجارت جهانی، نظرخود را برروابط تجاری شرکتهای اروپایی وغیراروپایی با ایران، ساری وجاری سازد . درهمین جا بایستی به این واقعیت نیزاشاره کرد که به رغم مخالفت چین وروسیه با تحریم های نفتی ایران درسطح شورای امنیت ،آمریکامی تواند با وارد آوردن فشارروی شرکتهای نفتی روسی وچینی آنها را ازادامه همکاری نفتی با ایران منصرف کند . وادارکردن شرکت نفتی« لوک ایل» روسیه به انصراف ازادامه اجرای پروژه نفتی اناران درایران، نمونه بارزآن است . اتحادیه اروپا نیزاگرازنقطه عزیمت منافع بلند مدت خود درمنطقه خاورمیانه با مسأله هسته ای رژیم ایران برخورد کند ، می تواند نقشی مشابه آمریکا را دروارد آوردن فشاربه رژیم ایران وکشاندن شرکتهای چینی وروسی به سمت تحریم عملی این رژیم ایفا کند .
همبستگی ملی: همانطوری که اشاره کردید ، قاطعیت آمریکا واتحادیه اروپا درتحریم رژیم ایران درشکلگیری تحریم های اثرگذار ، نقش تعیین کننده دارد . اما اگر هدف اعلام شده آنها مبنی برجلوگیری ازدستیابی رژیم ایران به توانمندی تولید بمب هسته ای را معیارقراردهیم ، آمریکا واروپا برای رسیدن به این هدف، علاوه برقاطعیت دراعمال تحریم ، چه می توانند بکنند که تحقق آن تضمین بیشتری پیدا کند ؟
- به بینید درحال حاضر دومورد ازبرخوردهای احتیاطی آمریکا درکاررویارویی با خطرفعالیتهای هسته ای رژیم ایران ، باعث کند شدن حربه تحریم و سوء استفاده این رژیم وحامیان خارجی اوشده است . نخست فعال نگهداشتن سیاست تشویق ومذاکره با رژیمی است که جززبان زورنمی فهمد . دوم روی آوردن به سیاست دفاعی مهار اتمی رژیم ایران ،برای روزمبادائی است که این رژیم توانمندی تولید واستفاده ازبمب اتمی را پیدا کند . عقدقرارداد آ مریکا با متحدین منطقه ای خود ، درمورد نصب سپرهای دفاعی موشکی درامارات متحده عربی ، بحرین و قطرو همچنین فروش موشکهای ضد موشک به اسراییل ، گویای آنست که دولت اوباما دربرخورد با خطراتمی شدن رژیم ایران ، به سیاست دفاعی شبیه زمان جنگ سرد نیز، روی آورشده است . ازآنجایی که رژیم ایران می خواهد به مخاطب خارجی خود بقبولاند که خرش ازپل گذشته وآنها درمقابل ایران اتمی قرارگرفته اند ،سیاست تدافعی دولت آمریکا کاملا با این خواست رژیم ایران منطبق است واین رژیم را به ادامه فعالیتهای اتمی اش تشویق می کند . آمریکا واروپا می توانند برای کاهش وخنثی سازی اثرمنفی این سیاست ها، به حمایتی عملی ومعنا دار ازقیام آزادیخواهانه مردم ایران متعهد شوند . حمایت بی قید وشرط اروپا وآمریکا ازقیام مردم ایران اگر درمجموعه سیاستهای آنها نقشی فائقه وهژمونیک پیداکند ، ضمن آنکه بی توجهی های گذشته آنها را جبران می کند، می تواند درنهایت به مؤثرترین حربه برای عقب نشاندن رژیم ایران ازموضع هسته ای اش نیز تبدیل گردد . درروزهای اخیرنشانه هایی ازاین حمایت درتنظیم رابطه آمریکا واروپا با قیام ظاهرشده است . مجازکردن شرکتهای آمریکایی به همکاری در واگذاری امکانات ارتقاء ارتباط جمعی و اینترنتی درایران ازجانب دولت آمریکا وهمچنین اخطاراخیراتحادیه اروپا به رژیم ایران درمورد پارازیت فرستادن روی ارتباطات ماهواره ای اروپا با ایران ، ازآغازنمادین این سیاست حکایت می کند . اما برای اینکه این سیاست حمایتی معنای جدی پیدا کند وسایرسیاستهای اروپا وآمریکا درمورد ایران را تحت الشعاع خود قراردهد باید درعرصه های متعدد دیگرنیزجاری ونافذشود. به عنوان مثال تحریم سیاسی – مالی آمرین و کارگزاران رژیم ایران که درسرکوب قیام ونقض حقوق بشردرایران نقش فعال دارند وهمچنین رفع محدودیت سیاسی ازپشتیبانان قیام مردم ایران که دراروپا وآمریکا پناهنده هستند، می تواند نشانه ای ازجدی شدن سیاست حمایتی اروپا و آمریکا ازقیام مردم ایران باشد .
همبستگی ملی: با تشکرازشرکت شما دراین گفت وشنود