به گزارش خبرگزاری رویترز کارشناسان نظامی به این عقیده رسیدهاند که اگر دیپلماسی جهانی از توقف فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ناتوان بماند، این امکان وجود دارد که اسرائیل مراکز هستهای ایران را مورد حمله قرار دهد.
حمله موشکی یا اتمی؟
رویترز مینویسد: «کارشناسان نظامی دو سناریو را برای حمله احتمالی اسرائیل در نظر میگیرند. نخست آنکه این کشور دست به حملات دقیق و محدود بزند و دوم آن که از سلاحهای اتمی تاکتیکی استفاده کند. قویترین احتمال، حمله محدود به مراکز هستهای است. در این صورت اسرائیل از الگوی بمباران رآکتور اتمی "اوسیراک" عراق در سال ۱۹۸۱ و یا هدفهای مشکوک سوریه در سال ۲۰۰۷ استفاده خواهد کرد.»
خبرگزاری رویترز در ادامه گزارش خود تحلیل یکی از کارشناسان موسسه بروکینگز واشینگتن را یادآوری میکند که در ماه دسامبر سال گذشته اعلام کرده بود ممکن است جنگندههای اف ۱۴ و اف ۱۵ اسرائیل در یک عملیات غافلگیرکننده تعدادی از مراکز ایران را مورد حمله قرار دهند.
موشکهای یریشو و زیردریائیهای دلفین
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشینگتن (CSIS) بر این نکته تاکید میورزد که اسرائیل میتواند از موشکهای "یریشو" استفاده کند. اسرائیل این توانائی را دارد که سه زیردریائی "دلفین" را به کلاهکهای معمولی یا اتمی مجهز کند. زیر دریائیهای دلفین که در آلمان ساخته شدهاند، برای حمله به خاک ایران باید از کانال سوئز عبور کنند.
"امیلی لنداو" از کارشناسان دانشگاه تلآویو گفته است: «حمله احتمالی اسرائیل به ضربه هدفمند و دقیق بر تاسیسات اتمی ایران محدود خواهد شد. یک رودرروئی بزرگتر با ایران، به دلیل نتایج غیرقابل پیشبینی آن مناسب با خواست اسرائیل نیست. از دید اسرائیلیها، مردم غیرنظامی ایران و همچنین صنایع نفت این کشور نباید آسیب ببینند، زیرا در این صورت بهای نفت بالا خواهد رفت.»
سلاحهای اتمی تاکتیکی
احمدینژاد در حال بازدید از تاسیسات اتمی نطنز. غربیها بیمناک آن هستند که مراکز هستهای مخفی متعددی در ایران ساخته شده باش
دکارشناسان مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشینگتن چند روزی است درباره این احتمال نیز حرف میزنند که اسرائیل ممکن است سلاحهای اتمی کوچک تاکتیکی را علیه تاسیسات اتمی ایران مورد استفاده قرار دهد. زیرا این سلاحها، تنها جنگافزارهائی هستند که میتوانند تاسیسات اتمی زیرزمینی ایران را منهدم کنند.
دو کارشناس مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشینگتن به اسامی "عبدالله توکان" و "آنتونی کوردسمن" در یک گزارش ۲۰۸ صفحهای نوشتهاند سلاحهای تاکتیکی با هدف آزادساختن رادیواکتیو کمتر طراحی شدهاند.
کارشناسان نظامی غرب معتقدند ارتش اسرائیل دارای ذخیرهای از جنگافزارهای اتمی است. دولت اسرائیل تاکنون داشتن این نوع جنگافزارها را نه تایید و نه تکذیب کرده است.
مشکل استفاده از سلاحهای هستهای
خبرگزاری رویترز با استناد به نظرات کارشناسان نظامی بر گزارش خود میافزاید: «استفاده از جنگافزارهای هستهای، با دکترین نظامی اسرائیل کاملا در تضاد است. رهبران این کشور همواره گفتهاند: جنگافزارهای اتمی برای آن هستند که مورد استفاده قرار نگیرند.»
بسیاری از کارشناسان، برخلاف همکاران خود در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشنگتن، احتمال استفاده اسرائیل از سلاحهای اتمی را بسیار ضعیف میدانند، زیرا چنین اقدامی اعتراض جهانی را برخواهد انگیخت.
روبرت نلسون فیزیکدان آمریکائی این نکته را که خطر تشعشعات اتمی بمبهای تاکتیکی کوچک برای غیرنظامیان میتواند مهارپذیر باشد، یک افسانه میداند. در سال ۲۰۰۳ رئیس وقت سیا در مقالهای نوشت:«چه کسی میتواند پیشبینی کند که به دنبال شکسته شدن تابوی استفاده از سلاحهستهای، چه رخ خواهد داد؟»